Budowa stanowiska pracy - Jeden komputer wiele monitorów

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
Mi$iek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mi$iek »

Ja też mam tylko 1 i też 17 cali :) Ale nie narzekam... :)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Czy to ważne ile ma się monitorów i na jakim sprzęcie się pracuje ? Nie.
Jednemu do pracy potrzeba 8 monitorów, drukarki, skanery itp, itd. A drugiej osobie tylko laptop na kolanach, a on sam siedzi na Bora-bora. Każdy jest inny i ma inne potrzeby.
Jednemu się będzie pracować dobrze i wygodnie na 6 monitorach, a ktoś inny nie będzie mógł się w tym połapać. Liczy się wynik końcowy, a do tego potrzebny jest komfort pracy. A zarabianie na Forexie daje tą możliwość, że sam możesz o tym decydować, w jakich warunkach będziesz pracować.

Dodano po 20 minutach:
Henry_k pisze:
MrYogi :)

Moje stanowisko kosztowało (2006r) ok:
- komputery (używane IBM ale nie do zdarcia - chodzą po 16-18h na dobę): 220-250 zł/szt
- monitory crt 19' (też używane) chyba do 150zł/szt
- karty Matrox Dualhead: ? (nie pamiętam już - obecnie 20-30zł)
- klawiatury, myszy
Biurko (formatki na zamówienie, prowadnice do szuflad z pełnym wysuwem, blat 3cm grubości, okucia itd): w granicach 1000zł
W pierwszym etapie wydałem tylko ok 3500zł (a i tak jakieś biurko musiałbym mieć)

Póżniej dokupiłem drukarkę A3 (używaną) za 650zł
Potem zacząłem wymieniać crt na lcd (ostatnio okazyjnie idealny 19' za 300zł)
Teraz zdecydowanie będę kupował lcd 1200x1600 (matryca prawie 2M!)

Obecnie to wszystko potaniało. Jak jesteś na etapie tworzenia stanowiska to możesz porównać koszty (samsung za 1050?!)
Warto oszczędzić na niektórych elementach, żeby mieć sensowną całość.
Poza paroma drobiazgami jestem zadowolony z tego co mam

Wiesz narazie nie planuje wydąć kupę kasy na sprzęt, bo to, co mam Mi narazie wystarcza, niejestem na takim etapie, że by Mi to było potrzebne. Może za 3-4 miechy na poważnie zacznę nad tym myśleć, ale nie teraz. Narazie się uczę 8)
Ale fakt faktem jest że takie stanowisko chciałbym mieć. Pozatym monitor dotykowy Mi ciągle chodzi po głowie :-)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Henry_k pisze: Także wyluzujcie Panowie :)

Właśnie LUZIK przedewszystkim :)

Coma
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Coma »

Witam!

Praca na kilku monitorach jest wygodniejsza. Sam pracuję na dwóch podłączonych do Matroxa G 400. Planuję zakup Matroxa Pharelia - wtedy będę mógł podłączyć trzy monitory i to dla mnie full. Grając na platformie XTB wyświetlam sobie jednocześnie wykresy z Oandy, ponieważ mogę poszczególne okna przesuwać po ekranie (w XTB chyba nie można, albo ja nie potrafię). Zauważyłem obserwując wykresy z tych dwóch platform, że czasami jedna wyprzedza drugą i tak ostatnio złapałem kilkadziesiąt pipsów (bawiąc się w scalpowanie oczywiście) . Opóźnienie było ok. 15 sekundowe więc zdążyłem przestawić ilość lotów na maksymalnie dla mnie dostępnych i zaliczyć je. W związku z wykresami mam pytanie : skąd brać wykresy poszczególnych par wyświetlających zmiany w czasie rzeczywistym i możliwie małym interwale czasowym (np. tak jak na Oandzie). Chciałem porównać, może na innych platformach też są opóźnienia, wtedy przy scalpowaniu można potraktować je jak mini sygnały. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

W sumie, tutaj mają dealing roomy: http://www.erichkeller.com/pages/en/home/
Trade what you see, NOT what you hear or think

yoshhi
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: yoshhi »

Wiadomo, ze kazdy ma swoj sposob na prace z rynkiem. Nie chce tu ujac nikomu. To kwestia wygody, przyzwyczajen i potrzeb...;)

Ale patrzac na to z boku wszystko sprowadza sie do naszego meskiego zamilowania do gadzetow...:D

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

ciekawostka, dla osób chcących podłączyć kilka monitorów do lapka:
http://pclab.pl/news31712.html

astra
Pasjonat
Pasjonat

wcześniej w tym, wątku pisałem o monitorach SAMSUNG UBISYNC podłączanych przez usb. Widać pomysł się spodobał, bo teraz LG też wprowadza takie monitory: http://www.idg.pl/news/144887.html

Awatar użytkownika
markus_111
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: markus_111 »

astra
Pasjonat
Pasjonat

wspominałem już wcześniej, że można karty Matroxa na Allegro tanio wyrwać, ale .... w zestawie nie ma softu i kabli :-( Soft to może mniejszy problem, bo chyba można ściągnąć ze strony, ale kable .... zauważ, że karta ma tylko 2 wyjścia monitorowe, jeśli chcesz podłączyć 4 monitory, to musisz dokupić specjalne kable, która rozgałęziają dwa wyjścia na 4. Niestety z tego co słyszałem oprogramowanie Matrox pracuje tylko z kablami Matrox :-(

ODPOWIEDZ