FX jako działalność gospodarcza

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Re: FX jako działalność gospodarcza

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

rebeliator pisze:Natomiast bardziej chodziło mi nie o sposób reprezentacji a o to, że kapitał wniesiony do takiej spółki jako wkład przez wspólników staje się majątkiem spółki, a wspólnicy reprezentują spółkę. Pomimo tego, że wniesiony kapitał stanowi ich własność to jednak staje się majątkiem spółki..czyż nie? Czy wspólnik mający uprawnienia podejmuje decyzje w swoim imieniu czy w imieniu spółki?
No to przecież masz analogicznie w działalności gospodarczej - wnosisz do niej swoje oszczędności etc. i zarządzasz nimi w imieniu prowadzonej przez siebie działalności. Tak bardzo upraszczając to możesz to traktować tak, jakby to była spółka jednoosobowa. Pozostałe różnice są naprawdę mało istotne. Poza tym co daje Ci to o czym piszesz? Bo ja ciągle nie wiem do czego Ty dążysz? Co z tego, że podejmujesz decyzje w imieniu spółki? Jaka jest różnica w podejmowaniu decyzji w imieniu swojej działalności a w imieniu spółki? Gdzie tu przewaga? Spółek nie tworzy się po to, by w ich imieniu podejmować decyzję, ale głównie chodzi o... (art. 3 K.S.H.).
rebeliator pisze:btw: wydaje mi się nawet, że właśnie ze względu na to gdyby któryś ze wspólników posiadał jakiś dług to nie można by zająć np.konta i środków na nim zgromadzonych założonego dla spółki jawnej
Tak, ale:
1. jak mówimy również o spółkach kapitałowych to może zająć prawa z Twoich udziałów/akcji w spółce lub je sprzedać.
2. znowu zaczynam się zastanawiać do czego Ty dążysz? Bo teraz wychodzi, że chcesz uciec od odpowiedzialności za swoje prywatne długi alokując kapitał w spółce...
3. odnośnie sp. jawnej to art. 58 pkt 5 K.S.H. brzmi: "rozwiązanie spółki powodują: wypowiedzenie umowy spółki przez wspólnika lub wierzyciela wspólnika" - i czar prysł ;-)

ksiadz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ksiadz »

WojtexWay pisze: No to przecież masz analogicznie w działalności gospodarczej - wnosisz do niej swoje oszczędności etc. i zarządzasz nimi w imieniu prowadzonej przez siebie działalności. Tak bardzo upraszczając to możesz to traktować tak, jakby to była spółka jednoosobowa. Pozostałe różnice są naprawdę mało istotne.
Idealnie to ująłeś, dzieki

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Do niczego nie dążę, a chodzi mi jedynie o to, że formalnie majątek spółki jest jednak odrębny od majątku wspólnika.
Może jestem w błędzie, ale wydawało mi się, że jest jednak jakaś różnica kiedy obraca się swoim kapitałem a kapitałem spółki. Dotychczas wydawało mi się, że do własnej działalności nie wnosisz swojego kapitału - po prostu Twój majątek jest jednocześnie majątkiem, z którego korzystasz w wykonywanej działalności, a do spółki jednak formalnie majątek wnosisz. Skoro twierdzisz, że z prawnego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy to po prostu zrewiduję swój pogląd i może po przemyśleniu i jakiejś lekturze może zmienię zdanie.
Chciałem to podkreślić na przykładzie prowadzenia egzekucji. Nie odbieraj zatem tego, że "wychodzi, że chcesz uciec od odpowiedzialności za swoje prywatne długi alokując kapitał w spółce..." .To Był po prostu przykład ukazujący pewną odrębność majątku.
Swoją drogą zakładanie spółki jawnej nie jest dobrą drogą do takich rzeczy. Pisze to jedynie jako moją drobną dygresje bez podtekstów.

Słusznie zauważyłeś, że udziały w spółce kapitałowej są majątkiem wspólnika i dlatego można je zająć.

Nie zastanawiałem się nigdy po co ludzie tworzą spółki ponieważ nigdy nie miałem takiej potrzeby. Wydaje mi się, że jednak pomimo treści cyt. przez Ciebie art.3 kod.sp. bardziej chodzi o kwestie odpowiedzialności i o kwestie podatkowe.

Wracając do początku: Wojtek czy Twoim zdaniem w Polsce osoba fizyczna może założyć działalność gospodarczą polegającą na inwestowaniu swoich środków na giełdzie Forex lub np GPW?(Nie w formie spółki oraz nie wnikając w sens i kwestie płacenia podatku).

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

rebeliator pisze:Do niczego nie dążę, a chodzi mi jedynie o to, że formalnie majątek spółki jest jednak odrębny od majątku wspólnika.
No bo jest, ale co Ci to daje? Wracając do Twojego przykładu z długiem, jak go nie spłacisz to Twój wierzyciel rozwiąże spółkę i już nie będzie "odrębny" a on sobie weźmie to co jego...
rebeliator pisze:Może jestem w błędzie, ale wydawało mi się, że jest jednak jakaś różnica kiedy obraca się swoim kapitałem a kapitałem spółki.
Tak, zazwyczaj kapitał spółki jest większy - więc jest "różnica". Natomiast wypadałoby określić się o jakiej spółce w ogóle mówimy bo w 3 postach zostały wymienione praktycznie wszystkie ich rodzaje poza sp. partnerską i cywilną... No i naturalnie nie możesz szkodzić spółce, w tym wydawać jej pieniędzy na swoje zachcianki - a w działalności robisz praktycznie co ci się podoba...
rebeliator pisze:Dotychczas wydawało mi się, że do własnej działalności nie wnosisz swojego kapitału - po prostu Twój majątek jest jednocześnie majątkiem, z którego korzystasz w wykonywanej działalności, a do spółki jednak formalnie majątek wnosisz.
Oczywiście, że wnosisz, ale nie zawsze jest to tak formalnie zorganizowane. Przykładowo swój prywatny samochód możesz wrzucić na środki trwałe w działalności i go amortyzować i odliczać w pełni paliwo ale możesz go również wykorzystywać bez wrzucania na środki trwałe - wówczas nie podlega on amortyzacji a paliwo odliczasz przez kilometrówkę. Do tego, jeśli twoje przychody przekroczą pewien poziom (1 200 000 euro) to będziesz musiał prowadzić pełną księgowość (nawet w jednoosobowej działalności gosp.) a to wymaga określenia aktywów i pasywów.
rebeliator pisze:Chciałem to podkreślić na przykładzie prowadzenia egzekucji. Nie odbieraj zatem tego, że "wychodzi, że chcesz uciec od odpowiedzialności za swoje prywatne długi alokując kapitał w spółce..." .To Był po prostu przykład ukazujący pewną odrębność majątku.
Ale to niczego nie zmienia. Co z tego, że Twój majątek jest "odrębny"? Co Ci to daje? Na czym ma polegać różnica w zarządzaniu kapitałem spółki a swoim własnym kapitałem? Gdzie ta przewaga?
rebeliator pisze:Swoją drogą zakładanie spółki jawnej nie jest dobrą drogą do takich rzeczy. Pisze to jedynie jako moją drobną dygresje bez podtekstów.
Ale do jakich rzeczy? Każdy rodzaj spółki ma swoje wady i zalety.
rebeliator pisze:Nie zastanawiałem się nigdy po co ludzie tworzą spółki ponieważ nigdy nie miałem takiej potrzeby. Wydaje mi się, że jednak pomimo treści cyt. przez Ciebie art.3 kod.sp. bardziej chodzi o kwestie odpowiedzialności i o kwestie podatkowe.
To jest akurat drugorzędne. Podstawowy cel zakładania spółek wynika właśnie z art. 3. Fakt, czasami zakłada się sp. z o.o. by ograniczyć swoją odpowiedzialność, ale też trzeba pamiętać o odpowiedzialności zarządu. Pomijam już fakt, że czasami ryzyko w działalności jest tak małe, że zakładanie sp. z o.o. jest po prostu bez sensu... Żeby to miało sens trzeba mieć sporo zobowiązań... Natomiast sp. akcyjne tworzy się przeważnie w tedy, gdy prawo wymaga takiej właśnie formy (np. banki, wejście na giełdę etc.) - w innym wypadku jest to zbyt kosztowna zabawa.
Natomiast odnośnie optymalizacji podatków to jest to naprawdę nieznaczny procent i raczej nie jest to w większości przypadków tak różowe jak w prezentacji zamieszczonej wcześniej - nie jestem akurat w tym temacie z byt mocny.
rebeliator pisze:Wracając do początku: Wojtek czy Twoim zdaniem w Polsce osoba fizyczna może założyć działalność gospodarczą polegającą na inwestowaniu swoich środków na giełdzie Forex lub np GPW?(Nie w formie spółki oraz nie wnikając w sens i kwestie płacenia podatku).
Osobiście nigdy się z taką działalnością nie spotkałem, ale póki co nie widzę żadnych przeciwwskazań. Oczywiście warunek jest taki, że inwestujesz swoje a nie cudze środki.

Awatar użytkownika
waldi122
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: waldi122 »

Temat poruszany wielokrotnie na forum, traktowany prze ze mnie bardziej jako dysputa akademicka, w której nie brałem udziału. W końcu i ja się zdecydowałem zabrać głos w tej sprawie ale jako praktyk.

Przy osiąganiu realnych dochodów z FX dla osób chcących utrzymywać się tylko z nich, celowe staje się prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej, gdy chcemy to prowadzić w PL.

Najprościej wygląda to dla działalności opodatkowanej w formie karty podatkowej. Rodzaj branży jaką sobie obierzemy nie ma znaczenia. Firma jest tylko na papierze, a jej cel to dostęp do wszystkich świadczeń z tym związanych. Nie prowadzi się żadnej dokumentacji księgowej, jesteśmy zwolnieni z Vatu. Jedynie płacimy co miesiąc ZUS oraz niewielki podatek o stałej kwocie 100 – 300 pln, w zależności od rodzaju działalności i m-ca zamieszkania. Taka firma daje z powyższych powodów duży komfort psychiczny jest mało absorbująca i nisko kosztowa.

Naprawdę gdy już żyjemy z FX prowadzenie jakiejś wyszukanej działalności gospodarczej, w celu ewentualnego wsadzenia kosztów na firmę staje się mało racjonalne. Należy pamiętać o ponoszeniu kosztów związanych z prowadzeniem takiej firmy. Dla nas wtedy są to sumy niezbyt duże, nie warte utraconego czasu i zachodu, chyba że traktowane jest to przez kogoś jako hobby lub próżną chęć pokazania się znajomym.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Przy pierwszej lepszej kontroli na bank nie będzie to 100-300 zł podatku tylko normalny podatek jaki obowiązuje w PL od zysków na giełdzie. Sprawdzone w dwóch US i w bardzo dobrym biurze podatkowym. Utrzymując się z FX prowadzenie firmy w PL jest głupotą i płacenie podatku 19% za nic. Reasumując: jak komuś zależy na płaceniu ZUS, zakłada firmę, grzecznie płaci plus podatki od zysku z giełdy obowiązujące w PL.

Awatar użytkownika
waldi122
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: waldi122 »

Microbi pisze:Przy pierwszej lepszej kontroli na bank nie będzie to 100-300 zł podatku tylko normalny podatek jaki obowiązuje w PL od zysków na giełdzie. Sprawdzone w dwóch US i w bardzo dobrym biurze podatkowym. Utrzymując się z FX prowadzenie firmy w PL jest głupotą i płacenie podatku 19% za nic. Reasumując: jak komuś zależy na płaceniu ZUS, zakłada firmę, grzecznie płaci plus podatki od zysku z giełdy obowiązujące w PL.
Trochę mnie źle zrozumiałeś, mój przekaz był następujący:
waldi122 pisze:Firma jest tylko na papierze, a jej cel to dostęp do wszystkich świadczeń z tym związanych.
Oczywiście podatki od FX płacimy zgodnie z prawem obowiązującym w PL dla zysków kapitałowych. Nic nie wspominałem o ich unikaniu.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Po to forum by dyskutować, nie chodzi o unikanie , tylko w takim przypadku po co taka firma na papierze, nic nie daje w zasadzie, chyba ze o ubezpieczeniu zdrowotnym mówimy, ale są wtedy tańsze sposoby niż zakładanie firmy, bo chyba nie emerytura ( ewentualna jak będzie z czego
)

Awatar użytkownika
Konrad Pustelnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Konrad Pustelnik »

Przeczytałem wątek i dalej zastanawia mnie kilka rzeczy których być może nie zrozumiałem.

Chcę się utrzymywać z FX, i wszystko jest ok, mam odpowiednie przychody, płacę 19% podatku i wszyscy są happy.
Pojawia się jednak problem w momencie kiedy chciałbym wziąć kredy na mieszkanie/dom. Bez udokumentowanych zarobków nie będę miał zdolności.

Pytanie brzmi co zrobić aby dochody były na papierze oraz żeby nie płacić więcej niżeli 19% podatku dochodowego (czy to będzie liniowy od osób fizycznych czy kapitałowy to nie ma znaczenia). ZUS to inna sprawa.

Z tego co wywnioskowałem z dyskusji, będę musiał zapłacić 19% od inwestycji i jeszcze 18%(32%) od zysków + ZUS. A to już absurd.

Proszę kogoś kompetentnego o pomoc w wyjaśnieniu mi tej kwestii.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Konrad Pustelnik pisze:Przeczytałem wątek i dalej zastanawia mnie kilka rzeczy których być może nie zrozumiałem.

Chcę się utrzymywać z FX, i wszystko jest ok, mam odpowiednie przychody, płacę 19% podatku i wszyscy są happy.
Pojawia się jednak problem w momencie kiedy chciałbym wziąć kredy na mieszkanie/dom. Bez udokumentowanych zarobków nie będę miał zdolności.

Pytanie brzmi co zrobić aby dochody były na papierze oraz żeby nie płacić więcej niżeli 19% podatku dochodowego (czy to będzie liniowy od osób fizycznych czy kapitałowy to nie ma znaczenia). ZUS to inna sprawa.

Z tego co wywnioskowałem z dyskusji, będę musiał zapłacić 19% od inwestycji i jeszcze 18%(32%) od zysków + ZUS. A to już absurd.

Proszę kogoś kompetentnego o pomoc w wyjaśnieniu mi tej kwestii.
Istnieją duże wątpliwości odnośnie wyliczania zysku. Teoretycznie powinno być tak: zarobiłeś w danym miesiącu, masz dochód, płacisz 19% (liniówka) i po sprawie. Oczywiście żadnego vatu nie ma. Tak wygląda w teorii, w praktyce jest wiele wątpliwości jak rozliczać te zyski, różnice kursowe, etc. Moim zdaniem nawet jeśli to się tak prosto nie liczy to żadnego dużego uszczuplenia dla US nie ma, ztcp zyski kapitałowe też są objęte 19%, więc jak będą liczyć transakcja po transakcji i wyjdzie inaczej to najwyżej dopłaci się różnicę, albo oddadzą ;) Ja bym sobie życia nie utrudniał i szedł po najniższej linii oporu.

ODPOWIEDZ