FX jako działalność gospodarcza

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
sorgen
Bywalec
Bywalec

Re: FX jako działalność gospodarcza

Nieprzeczytany post autor: sorgen »

Zadzwońcie sobie na Krajową Informację Podatkową 22 33 00 330. Tam Panie wszystko wytłumaczą i dla nich prawa jest prosta. Ja się zapytałem i mi powiedziała, że nie ma żadnych przeszkód do tego by transakcje instrumentach finansowych wliczyć do działalności gospodarczej. Ale wtedy nie obowiązują przepisy dotyczące kapitałów pieniężnych. Dlatego wasze zakupy są traktowane jako "zakup towaru". Zakup jest wtedy kosztem w dniu jego poniesienia. Każdą transakcję trzeba wpisać do Księgi Przychodów i Rozchodów.

Kobietę zatkało tylko pytanie, jaki NIP kontrahenta tam wpisać:
- giełdy papierów wartościowych,
- domu maklerskiego,
- inny ?
Powiedziała, że przepisy mówią o kontrahencie i jaki NIP tam wpisać, to nie wie. Trzeba wystąpić o indywidualną interpretację do Izby Skarbowej.

lichonieśpi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: lichonieśpi »

Wydaje mi się że kontrahentem będzie broker.
Podam przykład od siebie z firmy:
wysyłamy pracownika na delegację zagraniczną, mamy podpisaną umowę z biurem podróży, któremu zlecamy wykupienie biletu lotniczego i ubezpieczenia podróży, dlatego, że biuro ma dostęp do wielu ofert i może wybrać najkorzystniejszą dla nas. Otrzymujemy z biura podróży fakturę, na której jest kwota do zapłaty za ubezpieczenie i bilet oraz prowizja dla biura jako pośrednika. My płacimy, biuro rozlicza się z przewoźnikiem i ubezpieczycielem a prowizję ma dla siebie. Czyli faktycznym naszym kontrahentem jest biuro podróży.
I tu analogia do obrotu instrumentami: my składamy zlecenie, broker jako pośrednik wysyła je na rynek i bierze za to prowizję więc faktycznym kontrahentem jest broker.
Jeżeli ktoś ma lepsze info to niech się podzieli.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

A gdzie wy chcecie wpisywać ten NIP? Bo tak trochę nie mogę wyciągnąć tej informacji z kontekstu. Bo przecież chyba nie w KPiR...

sorgen
Bywalec
Bywalec

No właśnie do Księgi Przychodów i Rozchodów. Trzeba podać tam NIP kontrahenta. Też mi się wydaje że powinien to być NIP brokera. Najlepiej gdy to jest polski broker, np. BossaFx. Przy zagranicznym brokerze trzeba to pewnie traktować jako import towarów i usług podczas zakupu oraz eksport podczas sprzedaży.

W KIP mówili że wtedy akcje, obligacje, kontrakty traktować należy jak "towar", trzeba to tak księgować jak się księguje buty w sklepie. Tyle że jest to zwolnione z VAT. Temat Fx/giełdy jako działalność gospodarcza staje się już powszechny. Na przykład podczas zakładania rachunków w bdm.com.pl już na etapie rejestracji konta można zaznaczyć że jest się osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą.

W Bossa.pl mówili mi że trzeba osobiście przyjść ze swoimi danymi i zmieniać typ rachunków, przy czym cennik i prowizje są takie same jak dla normalnej osoby fizycznej.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

sorgen pisze:No właśnie do Księgi Przychodów i Rozchodów. Trzeba podać tam NIP kontrahenta.
To podaj mi jeszcze podstawę prawną oraz numer kolumny w której chcesz wskazać ten NIP w KPiR.

lichonieśpi
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: lichonieśpi »

tak o kpir, ku pokrzepieniu serc
http://polskabieda.com/?opcja=graf&nr=15

sorgen
Bywalec
Bywalec

lichonieśpi pisze:tak o kpir, ku pokrzepieniu serc
http://polskabieda.com/?opcja=graf&nr=15
Można się przyzwyczaić, w Laponii jest -50 stopni celcjusza i dają radę, to my z KPiR też damy. Za to jak Polacy są potem obrotni w UK, gdy zdejmie się z nich te prawno-podatkowe ciężary. Mają obcykane wszystkie metody omijania prawa. Można nie ogarniać tej trochę większej wolności. Taka kuźnia twardzieli. Wyobraźcie sobie że w tym kraju nie można sobie nawet kupić dwóch rasowych kotów, pozwolić im się rozmnożyć i sprzedać z zyskiem, bez odpowiednich zezwoleń, przepisów, rejestrów itd. Psy i koty podlegają regulacjom.

Są programy komputerowe której już układają docelową KPiR. Nikt nie każe kupować druczki w kiosku i wypełniać ręcznie. Kto będzie głosować za zmianami w tym kraju, skoro przenosicie się do UK? Zostaną sami zadowoleni. Idźcie chociaż do ambasady oddać swój głos w wyborach parlamentarnych.

WojtexWay pisze:
sorgen pisze:No właśnie do Księgi Przychodów i Rozchodów. Trzeba podać tam NIP kontrahenta.
To podaj mi jeszcze podstawę prawną oraz numer kolumny w której chcesz wskazać ten NIP w KPiR.
księgowa mi mówiła, że jeżeli nie zna się NIP to można z tego zrobić dowód wewnętrzny i obejdzie się bez tego NIPu.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

nvm
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, 14:21 przez WojtexWay, łącznie zmieniany 1 raz.

sorgen
Bywalec
Bywalec

Tfu, chodzi o dowód księgowy, nie wewnętrzny. Zakup akcji można wprowadzić poprzez stworzenie dowodu księgowego. Zaksięgowanie zakupionych akcji w pozycji dowód księgowy nie wymaga podawania danych sprzedawcy oraz kupującego.

Nie denerwuj się WojtexWay. Proszę.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

To pytanie z innej strony. Czy komuś z użytkowników tego forum udało się założyć takową działalność gospodarczą na terenie RP. Jeśli tak to jak długo ją prowadzi, rozlicza i księguje.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

ODPOWIEDZ