BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

Cześć, troszkę się pogubiłem na Twoim wykresie. :-) Ja kreślę Fibo totalnie inaczej. Niestety ta metoda nie jest moją własnością intelektualną i zobowiązałem się do dżentelmeńskiego układu, że publicznie nie będę pokazywał paru rzeczy, które muszą iść w parze przy takim wyznaczaniu zniesień. Nie mniej, spróbuj kreślić projekcje spadkowe/wzrostowe dla ostatnich fal wzrostowych/spadkowych - a dużo więcej wyczytasz.

NZD/USD - na razie na historii to co zostało zrobione - póki co nic nie znalazłem tak na szybko konkretniejszego w perspektywie najbliższych kilkudziesięciu godzin.

Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

P.S. Chcę zwrócić uwagę, że nie jest to próba naciągnięcia zniesień w celu podpicowania - tylko faktyczna realizacja tego co było widoczne n świeczek wstecz. Mówiąc krótko - ma to swoje klarowne uzasadnienie.

P.S. 2. Nie zaśmiecam już. Sorry, że nie związane z tematem.

Awatar użytkownika
jasiu86
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jasiu86 »

Bardzo wartościowy komentarz, dzięki ;)

Co do rysunku, faktycznie trochę nabazgrałem, ale ogólnie miałem na myśli opcję ruchu w okolice 0.8235 - TP1 od ostatniego ruchu up, i TP 2 od przedostatniego ruchu up ;) Miejsce gdzie teraz się znajdujemy to okolice fibo 50 ostatniego ruchu spadkowego, zatem dobra okazja do ruszenia w stronę ww. poziomów TP :)

Dzięki raz jeszcze, myślę że fajnie będzie, jeśli zechcesz dalej dzielić się z nami swoimi analizami :)

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

A jak ty masz to ustawione w fibo na support/resistance, TP i pivot ?
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Wrzucam ten wskaźnik do ekstremów. Nie jest idealny, zrobiłem go dla własnych potrzeb.

Obrazek

Ustawienia:
ileP- nim mniejszy tym więcej ekstremów będzie zaznaczac
ileS- to parametr do usuwania starych linii. Taki termin ważności, nim mniejszy tym linie będą szybciej wymieniane na nowe.
ileU- kiedy linia zostanie przecięta przez cenę to przestaje byc przedłużana. Zaznaczyłem na screenie literką A. Parametr określa po jakim czasie takie linie mają byc usuwane. Nim mniejszy tym szybciej. Można je też usówac ręcznie.

Jeśli chcecie zaznaczyc jakieś ekstremum którego wskaźnik nie narysował, wystarczy przesunąc inną linie a wskaźnik zaraz ją skopiuje. Ważne żeby do zaznaczenia dolnego ekstremum użyc również lini z dolnego.

EDIT: Zapomniałem dodac. Przy pierwszym uruchomieniu wskaźnika może wyjśc kupa. Nie umiem rozwiązac tego problemu. Jeśli po uruchomieiu wskaźnika linie będą nieprawidłowe, usuńcie je ręcznie. Najlepiej kliknąc prawym na wykresie, wybrac "lista obiektów" i usunąc wszystkie zaczynające się od "extrem". Później już będzie rysował normalnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

W końcu się przełamałem i zagrałem S na usdjpy.
Obrazek
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Jakaś tam względna pomoc w dookreśleniu sytuacji, gdzie byliśmy i gdzie jesteśmy... :lol: 8)

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Genialne jest to fibo ... i jeszcze pokazuje gdzie jesteśmy! ;)

Sent from my ME172V using Tapatalk 4

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

A ja tu taki wzorcowy przykład pokaże jak ja bym chciał aby tak zawsze idealnie chodzili jak ostatnio na tej parze. Jeżeli tak nie chodza cały czas to trzeba czekać na okazję aż takie coś będą robić. Ale jak widać to nie jest kwestia przypadku rynek po prostu takie ma zachowanie i tak chodzi.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Bardzo dobry przykład czerwinek - dodatkowo z naniesionym Fibo. Kluczowe jest tylko wejście na początku ruchu... ale i z tym można sobie poradzić schodząc na M5/M1 i tam szukać "reverse BO". Muszę nad tym posiedzieć. :P

Tak a propos ponawiam pytanie - czy według Was jest możliwa automatyzacja tej metody?

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

ja nigdy nad tym nie myślałem, wydaje mi się że nie ale się nie znam na programowaniu. Może jakiś dobry programista mógłby to napisac, musiał by szukać ekstremów i potem na niższych interwałach potwierdzeń, ale jakby napisa robota, który wchodzi tylko po sztywno określonych prefeekcyjnych ustawieniach to mógłby to być złoty grall :)
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

ODPOWIEDZ