Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
pstaniszewski
Bywalec
Bywalec

Re: Ichimoku

Nieprzeczytany post autor: pstaniszewski »

mikolaj2 pisze:Nawzajem się uzupełniają - warto zapoznać się z jednym i drugim. Na PW puszczę Ci jeszcze jedną pozycję godną uwagi - nie chcę na forum robić reklamy.
A podzieliłbyś sie ze mną też info jaka to ciekawa pozycja. Na razie pzeczytałem ebook Grega (super sprawa), książki Gabora Kovacsa i Manesh Patel i wszustko bardzo ciekawe. Zastanawiam sie te czy kić książkę p. Oziemczuka, widziałem w mecie pdf-a z jego szkolenia, ktory podobno jest na podstawie książki więc nie wiem czy wiele więcejsię dowiem. Coś jeszcze z literatiry jest godnego polecenia?

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

pstaniszewski pisze:Fajnie, że znowu się pojawia coś na temat Ichimoku :) Mam cały czas jedną wątpliwość, jak grać z ustawionym SL na MT4 aby nie wywalało mnie przy naruszenie tylko danego poziomu (gdy cena w świeczce narusza poziom SL ale wraca na zamknięcie do "bezpiecznej wartości")?
Mowie o tym w filmiku zapodanym wyzej 08:09 i dalej, gdybym musial np wyjechac i nie mialbym dostepu do pc to SL ustawilbym lekko powyzej lini senkou span A plus speread i 5 punktow.

pstaniszewski
Bywalec
Bywalec

Greg, dzięki za odpowiedź. No ale to jest jakimś właśnie dla mnie problemem, bo to co piszesz i mówisz to ja odbieram (mam nadzieję, że dobrze to rozumiem), że w praktyce grasz bez SL w systemie a masz za to SL mentalny. To jak rozumiem powoduje następujące konsekwencje:
a) musisz być czesto przy rynku (choć w sumie nie tak często bo wystarczy sprawdzić raz na 4h)
b) na noc nie ustawiasz SL w systemie? bo chyba kiedyś śpisz :)
c) w efekcie nie wyrzuca Ciebie z pozycji tak często jednak w praktyce grasz z większym ryzykiem bo jeśli jednak świeczka się zamknie i nie cofnie to możesz dodatkowo stracić sporo pipsów
d) musisz być bardziej konsekwentny i nie dać się złudzeniu, że po zamknięciu niekorzystnym świeczki skoro nie miałeś SL w systemie to może jeszcze chwilę i się odbije - zresztą bardzo fajnie to pokazywałeś w jednym ze swoich video (albo na blogu już nie pamiętam).
dobrze rozumuję?
pozdr
P

annafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: annafx »

Nie wiem Greg68E czy zauważyłeś, że Ty opisujesz wszystko prawie za free (za co wielki szacun) a później p.Wenus Twoją wiedzę sprzedaje za ciężką kasę :-(

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

annafx pisze:Nie wiem Greg68E czy zauważyłeś, że Ty opisujesz wszystko prawie za free (za co wielki szacun) a później p.Wenus Twoją wiedzę sprzedaje za ciężką kasę :-(
Słuchaj nie wiem czemu się tak czepiłeś/czepiłaś mnie, ale może warto przestać kłamać.

Po pierwsze nic nie sprzedaję - ponieważ webinar jest organizowany przez Forex University, a ja jestem tyko prowadzącym i to nie wszystkich części.

Po drugie z Grzegorzem rozmawiałem na długo przed przed webinary na ten temat.

Po trzecie przedstawiam tam Ichimoku tak jak ja nim traduje i zupełnie inne rzeczy niż w dostępnej literaturze. Jest to moja praca - nie dość, że codzienna to jeszcze na webinar poświęciłem kilka kolejnych weekendów.

Drugi kolejny post dotyczący albo portalu albo mojej osoby. Ja rozumiem, że zawiść to ludzka cecha i na forach jest bardzo łatwo rzucać bezpodstawne oskarżenia natomiast może warto chociaż troszkę się przygotować zanim się coś powie.

Po ostatnie Grzegorz napisał płatnego e-booka co jest zrozumiałe bo jak ktoś poświęca dziesiątki, a nawet setki godzin na przygotowanie czegoś to choćby na flaszkę za to wypadałoby mieć.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

annafx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: annafx »

Akhh pisze:
Słuchaj nie wiem czemu się tak czepiłeś/czepiłaś mnie, ale może warto przestać kłamać.
Przepraszam jesli tak to odebrales... Koncze temat i polemike...

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Nie wiem dlaczego tyle krzyku skoro wszystko jest za darmo. Wystarczy się rozejrzeć wszyscy stosują Ichimoku i nikt nie płaci za nic. A Ci którzy chcą zarobić i tak zarabiają na naiwności innych. Stosuję tą technikę w połowie i się sprawdza to wystarczy.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Kochani
Po co te spory skoncentrujmy sie na strategii.
Annafx dzieki za mile slowa. Jesli chodzi o Pana Marcina to zawsze byl i jest jak najbardziej w porzadku, rozmawialismy czesto i zawsze pytal sie o pozwolenie na korzystanie z moich materialow, to co on robi to naprawde ciezka i czasochlonna praca, za co nalezy sie godziwy zarobek.
Pstaniszewski: jak zawsze dobrze Pan rozumuje, moi wspolnicy na “duzym” koncie nie pozwalaja mi pracowac bez SL i nie ma zmiluj sie. Jesli chodzi o ustawianie SL i prowadzenie otwartej operacji to wszystko zalezy od osoby, osobowosci czy psychiki tradera. Kazdy z nas jest inny i inaczej reaguje na bodzce takie jak strata, czy ujemna pozycja otwarta, warto sie zastanowic nad soba poznac swoje slabe strony i do tego co zobaczymy dopasowac strategie.
Pisze wlasnie ichitipsa “ powiedz mi na jakich ustawieniach zarabiasz a powiem Ci kim jestes”, inaczej bedzie zarabial Trader Esteta – taki co to predzej konto wyzeruje niz jedna operacje zamknie na stracie, tu zarobki moga byc malutkie wazne by strat nie bylo.
Innych ustawien bedzie potrzebowal Trader Hazardzista – co druga operacja to “all in” jak zarobi to polowe wyplaca jak straci to zeruje konto. Itd itd a Wy jakich traderow znacie lub jakimi traderami jestescie? Bede wdzieczny za wpisy, w kazdym znas jest chocby odrobinka tego zlego tradera.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Dzis drugi odcinek o money mangement:

http://b-trader.com/pl/discussions/vlog ... k8eA6IYsVI

Pozdrawiam wszystkich
Greg

pstaniszewski
Bywalec
Bywalec

W takim razie już biegnę oglądać drugą część :)

ODPOWIEDZ