Ichimoku
Re: Ichimoku
Greg możesz napisać u jakich brokerów dobrze działa ten wskaźnik ichimoku ?
Bardzo się cieszę że dalej kontynujecie wątek o ichimoku - uważam że wskaźnik ten jest bardzo pomocny przy analizie ceny i price action - jak nie wiem co się będzie działo na m5 a gram trochę na poziomach SD włączam go i się zastanawiam. Gram na m5 ale analizę robię na H1 i na tej podstawie podejmuje decyzję. U mnie na H1 włączam również SD i wówczas widzę gdzie są istotne poziomy cenowe a ichimoku mówi mi co dalej się może dziać z ceną. Polecam wszystkim połączenie tych dwóch metod jak zastanawiamy się jakie będzie price action i gre od poziomu do poziomu SD
Mam pytanie odnośnie e-booka Kovacsa. Polecał tę pozycję forumowicz Adapi, więc wysłałem to pytanie do Niego 14 grudnia ale niestety nie odpowiedział mi. Może ktoś inny wyjaśni mi tę kwestię z e-booka.. W jednym z punktów Kovacs napisał, że wszystkie linie z niższych przedziałów czasowych są zależne od tych z wyższych interwałów. Jako przykład podaje szczyt chmury Kumo z H4, który ma wartość równą wartości dziennej linii Kijun-Sen. Jak sprawdziłem, to zdarzają się takie przypadki, ale nie są one regułą. I teraz nie wiem czy ja czegoś nie rozumiem czy jest to jakiś błąd? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Andrzej
Oryginał str 31: "Naturally an identified trend on the higher time frames can hold more potency and strength, than on the shorter time frames. It follows that also a Kumo breakout or
a Tenkan- Sen/Kijun-Sen cross is more relevant on the higher time frames than on the shorter ones. Furthermore, the higher time frame's Ichimoku components usually effect to the Ichimoku lines on the lower time frames. For example, it is typical, that the value of the Daily chart's Kijun-Sen is the exact value of the H4 chart's Kumo top. In that case if price closes below the Daily Kijun-Sen, it also means that it entered into the Kumo on the H4 chart."
Oryginał str 31: "Naturally an identified trend on the higher time frames can hold more potency and strength, than on the shorter time frames. It follows that also a Kumo breakout or
a Tenkan- Sen/Kijun-Sen cross is more relevant on the higher time frames than on the shorter ones. Furthermore, the higher time frame's Ichimoku components usually effect to the Ichimoku lines on the lower time frames. For example, it is typical, that the value of the Daily chart's Kijun-Sen is the exact value of the H4 chart's Kumo top. In that case if price closes below the Daily Kijun-Sen, it also means that it entered into the Kumo on the H4 chart."
Witam wszystkich
wprawdzie pan Kovacs nie jestem ale postaram sie odpowiedziec na pytanie bacy1958
zwroc uwage na slowko "usually" czyli zazwyczaj ale niekoniecznie. Z czym wiec jest to zwiazane? ano z trendem, gdy na parze mamy sytuacje gdzie na d1 nie ma wyraznego trendu (obrazek baca1) nasza linia kijun sen (niebieska) bedzie idealnie sie pokrywala z linia senkou span b na H4 (obrazek baca2). To jest ta sama czerwona linia nawet niezbyt dokladnie narysowana. Natomiast jesli mamy do czynienia z silnym trendem (ojojoj na wejscie sensowne jest juz za pozno) jak na obrazku baca3 to linia kijun sen z d1 pokrywac sie z lina senkou span B nie bedzie. Dlatego tez przeciecie lini kijun przez cene w moim ebooku podkreslilem.
By upewnic sie ze to wcale od pary nie zalezy ani tez od plaskosci linii kijun prosze zobaczyc obrazek baca 5, zaznaczyc te same linie co ja i zobaczyc jak to bedzie wygladac na H4.
A jak to wszystko interpretowac?
-- Dodano: sob 28-12-2013, 16:07 --
Cholera tylko trzy zalaczniki wolno podpiac a tu wszysko zilustrowac chcialem wiec nastepny post pisze by pozostale dwa obrazki wrzucic.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
przy okazji zyczenia noworoczne skladam
ZDROWIA, szczescia i duuuuzo pipsow w nowym roku
Greg
wprawdzie pan Kovacs nie jestem ale postaram sie odpowiedziec na pytanie bacy1958
zwroc uwage na slowko "usually" czyli zazwyczaj ale niekoniecznie. Z czym wiec jest to zwiazane? ano z trendem, gdy na parze mamy sytuacje gdzie na d1 nie ma wyraznego trendu (obrazek baca1) nasza linia kijun sen (niebieska) bedzie idealnie sie pokrywala z linia senkou span b na H4 (obrazek baca2). To jest ta sama czerwona linia nawet niezbyt dokladnie narysowana. Natomiast jesli mamy do czynienia z silnym trendem (ojojoj na wejscie sensowne jest juz za pozno) jak na obrazku baca3 to linia kijun sen z d1 pokrywac sie z lina senkou span B nie bedzie. Dlatego tez przeciecie lini kijun przez cene w moim ebooku podkreslilem.
By upewnic sie ze to wcale od pary nie zalezy ani tez od plaskosci linii kijun prosze zobaczyc obrazek baca 5, zaznaczyc te same linie co ja i zobaczyc jak to bedzie wygladac na H4.
A jak to wszystko interpretowac?
-- Dodano: sob 28-12-2013, 16:07 --
Cholera tylko trzy zalaczniki wolno podpiac a tu wszysko zilustrowac chcialem wiec nastepny post pisze by pozostale dwa obrazki wrzucic.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
przy okazji zyczenia noworoczne skladam
ZDROWIA, szczescia i duuuuzo pipsow w nowym roku
Greg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szukam kogoś kto gra systemem Ichi i zna dobrze Mql. Szczegóły na PW.
Dziękuję Greg za odpowiedź. Przekonała mnie ona, że "usually" Kovacsa to moje stwierdzenie: "zdarzają się takie przypadki, ale nie są one regułą". Jeszcze raz podziękowania.
-
- Stały bywalec
Siemanko,
Jak oceniacie sytuacje na EUR/GBP. Na pierwszym screenie czerwoną linia wyznaczony opór na D1 który właśnie został przebity. Oczywiście należy poczekać do 20 aż świeca się zamknie. Na H4 wcześniej martwy krzyż, i sygnał trzech linii. Oczywiście chinkou span pod cena i chmura spadkowa.Następny opór wyznaczony na TF miesięcznym dość daleko 0.8066. Zastanawiam czy po zamknięciu świecy otwierać krótką pozycję czy poczekać na pull back, bo cena dość mocno oddaliła się od linii ichimoku.
Jak oceniacie sytuacje na EUR/GBP. Na pierwszym screenie czerwoną linia wyznaczony opór na D1 który właśnie został przebity. Oczywiście należy poczekać do 20 aż świeca się zamknie. Na H4 wcześniej martwy krzyż, i sygnał trzech linii. Oczywiście chinkou span pod cena i chmura spadkowa.Następny opór wyznaczony na TF miesięcznym dość daleko 0.8066. Zastanawiam czy po zamknięciu świecy otwierać krótką pozycję czy poczekać na pull back, bo cena dość mocno oddaliła się od linii ichimoku.
A o 20-tej będą "minutes" FED-u i Rynek zrobi co będzie chciał...
Ja bym zaczekał...
Pozdrowienia
Wicio M
Ja bym zaczekał...
Pozdrowienia
Wicio M
Witamkocurnikov pisze:Siemanko,
z malym opoznieniem ale tez jestem
Pozdrawiam
Greg
-
- Stały bywalec
Swieca o 12 zamyka sie ponad kijun. Trade zamkniety ze strata. Jedyny powod jaki widze to chyba zbyt pozne wejscie, gdy cena byla juz daleko od linii ichimoku. Jakie jest wasze zdanie?