Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
ODPOWIEDZ
agnes
Bywalec
Bywalec

Re: Ichimoku

Post autor: agnes »

Przyznam, że bardzo ciekawy wątek. Jestem osoba początkującą jednak chcę poznać różne systemy żeby wiedzieć który bardziej mi "leży". Oprócz PA, który jest ok jednak trzeba wiele wprawy i doświadczenia żeby z powodzeniem go stosować ,zainteresowało mnie właśnie Ichimoku. Myślę że mogą się one uzupełniać. Z racji tego, że wątek trochę obumiera zdecydowałam się go podciągnąć, może odżyje :) Jestem na etapie chłonięcia całej wiedzy na ten temat. Przyznam że założenia są proste a o to właśnie chodzi, prostota górą, zbytnia złożoność i trudność jednak jest przeszkodą. Osobiście preferuję proste i jasne rozwiązania dlatego też zwróciłam uwagę na ten system. Wiadomo, trzeba się z tym obyć, opatrzeć niemniej jest to całkiem przyjemna sprawa.

Podoba mi się też nawiązanie Grega do rodzaju traderów, bardzo fajna sprawa z takim podziałem, można zrobić psychotesty i będzie wiedziało jakie się ma predyspozycje traderskie ;) Mi blisko do hazardzisty niestety i nad tym muszę popracować....
w co umysł może uwierzyć, to umysł może osiągnąć

ade25
Gaduła
Gaduła

Post autor: ade25 »

Bardzo ciekawie gość tutaj opowiada

http://www.youtube.com/watch?v=MaYk8LRQqhY

Awatar użytkownika
wiciom
Bywalec
Bywalec

Post autor: wiciom »

A to właśnie uczeń Grega...

Pzdr

ade25
Gaduła
Gaduła

Post autor: ade25 »

kurcze ten system zaczyna mnie wkręcać
Ciekawostką jest że jest tak stary a działa :)

goro81
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: goro81 »

Witam.
Mam kilka pytań do Grega.
1 W książce ( bardzo fajna nawiasem mówiąc ) piszesz ze płaskie seku B ma duzą siłe przyciagania i w sumie jesli nawet cena wychodzi z chmury, a senku B przyszłości jest plaskie to lepiej nie wchodzic bo pewnie i tak przyciagnie. Problem polega na tym ze przy ustawieniach 7,28,119 senku B jest plasnie przez 70 % czasu ?
2 W niedziele rano przeglądałem wykresy i na parze USDCHF był sygnał sprzedazy ( H4 ) co prawda słaby bo cena zamknęla sie poniżej chmury wzrostowej, ale tenkan, kinjun , i chikoku były ustawione na spadki. Jakież było moje zdziwienie gdy na tej samej parze u innego brokera ( BzWbk ) cena na ostatniej piatkowej świecy odbiła sie knotem od senku B chmury wzrostowej dając pewnie sygnał kupna ???? Dwóch brokerów ( pierwszy GO4X) i dwie różne interpretacje.
3 Wyznaczanie wsparć i oporów na podstawie chikoku u róznych brokerów tez róznie wypada? Dlatego przyłączam sie do prośby jednego czytelnika pana Bloga, który prosi o filmik jak to robić.
4 Jak wiadomo każdy system ma swoja datę ważności. Ichi jest wskażnikiem , ale w sumie mozna go nazwać kompletnym systemem w którym mamy wszystko : otwarcie , zamknięcie, wsparcia , opory itd. Czy pana zdaniem ichi kiedyś przestanie działać. Dla zachodu odkryty dopiero w latach 90 ( choć myśle ze duże instucje grały własnie tym wskaźnikiem zanim wypłynął i realizowały ogromne zyski ) A teraz chyba juz kazdy początkujący go testuje bądz stosuje, a przeciez wiadomo ze wszyscy nie mogą wygrywać.
5 W ebooku mówi pan ze uczył sie ichi od Sarmata ( mam nadzieje ze nie przekręcam ), który zrobił z 1000 Usd 50 000 usd chyba tam w miesiac. Co teraz u niego słychac , było to juz pare lat temu, to w tym tempie zgromadził juz chyba wszystkie dolary kuli ziemskiej bo nawet Fed by nie nadązył drukować.

Łukasz

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Post autor: Greg68E »

Witam Wszystkich
Ciesze sie ze temat odzyl i jest zainteresowanie strategia.
Postaram sie odpowiedziec na pytania:
1. nie chodzi o to by nie wchodzic absolutnie w pozycje jesli mamy dlugi plaski senkou span b, chodzi o to by byc swiadomym tego ze oprocz wsparc i oporow bedzie tu duza role odgrywal HH i LL wg ktorych to senkou span b zostalo narysowane (strona 50 rysunek 68). Mam wyjscie z chmury moge otworzyc operacje ale jesli w poblizu znajduje sie wsparcie, ktore zostalo wyznaczone przez LL (lub HH) to czy warto ryzykowac? Dal niektorych warto, predzej czy pozniej linia ta zostanie przebita przez cene a wtedy to bedzie baaardzo ladny zarobek, czyli? Jesli wchodze to musze byc bardzo uwazny gdy cena zblizy sie do tej linii, jesli sie zaczyna wachac zamykam jesli przebije moge nawet dodac loty, lub otworzyc nowa pozycje jesli wczesniejsza zostala zamknieta.
(patrz obrazek “nawigator”)
2. Wybieramy jednego brokera jako “dawce” sygnalow i tego sie trzymamy, nie musi to byc broker u ktorego mamy konto, jak wybrac? Na pytanie jak wybrac brokera i jak wybrac pary do pracy odpowiedz jest jedna: patrzcie na dane historyczne i jesli widzicie ze cena widzi i to BARDZO DOBRZE “widzi” linie ichimoku to broker jest ok i para jest ok. Co oznacza cena widzi linie ichimoku? Ponizej dwa obrazki ta sama para, ten sam okres, dwóch brokerow, ktory bedzie dawca sygnalow? Czy ten ktory wygenerowal falszywy sygnal sprzedazy gdzie swiece zamykaja sie zupelnie nie widzac moich linii czy ten u ktorego cena tanczy idealnie (zamkniecia) na linii senkou span a?
3. Jak w dziale discussions na sronie http://b-trader.com/pl/
4. z 1200 100000 w 5 miesiecy, i tyle trwalo moje pobieranie nauk u Sarmata, niestety kontakt pozniej sie urwal, z cala pewnoscia Foregin, ktory czasem na nasze forum zaglada wie cos wiecej.
Pozdrawiam dubeltowo
Greg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

anonim09383

Post autor: anonim09383 »

Trochę mało wylewny jesteś na swojej stronie.A le faktycznie zmieniłem zdanie co do ichimoku trochę nim się sugeruję chodź gram swoim systemem. Pseudonim samczyk co nieco pokazał w swoich filmikach. Na samym początku starałeś się znaleźć wejście zgodne ze wszystkimi składnikami ich. przemawiającymi za wejściem ale to nie realne. No chyba że na H4 i grubo w połowie trendu. Wyniki masz naprawdę dobre a co najważniejsze że SL jest gdzie postawić na podstawie jednej ze składni.

Awatar użytkownika
Tadzio
Gaduła
Gaduła

Post autor: Tadzio »

Fajnie Greg, iż odzywasz się w temacie. :wink:

W trzecim wyjaśniającym obrazku, w przypadku pierwszego wyjścia z chmury ( później cena zawraca) napisałeś iż tenkan i kijun nas ostrzegły. Mógłbyś to wytłumaczyć... z góry dziękuje

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Post autor: Greg68E »

Witam
Tadzio pisze:Fajnie Greg, iż odzywasz się w temacie. :wink:

W trzecim wyjaśniającym obrazku, w przypadku pierwszego wyjścia z chmury ( później cena zawraca) napisałeś iż tenkan i kijun nas ostrzegły. Mógłbyś to wytłumaczyć... z góry dziękuje

Ponizej na obrazku zobaczysz ze tenkan w momencie wyjscia ceny z chmury lecial w dol i znajdowal sie ponizej linii kijun, wiec albo chmura bedzie dla mnie sygnalem wyjscia nie patrze na kijun i tenkan ale wtedy konsekwentnie dopiero zamkniecie sie swiecy po drugiej stronie chmury bedzie sygnalem na wyjscie ze strata, albo poczekam az kijun i tenkan ulaza sie prowzrostowo co stalo sie nieco pozniej. Chinkou span tez byl bardzo jasny dopiero przy nastepnym wyjsciu z chmury (tym wlasciwym) znalazlo sie po odpowiedniej stronie ceny.
marcin.in00 pisze:Trochę mało wylewny jesteś na swojej stronie.A le faktycznie zmieniłem zdanie co do ichimoku trochę nim się sugeruję chodź gram swoim systemem. Pseudonim samczyk co nieco pokazał w swoich filmikach. Na samym początku starałeś się znaleźć wejście zgodne ze wszystkimi składnikami ich. przemawiającymi za wejściem ale to nie realne. No chyba że na H4 i grubo w połowie trendu. Wyniki masz naprawdę dobre a co najważniejsze że SL jest gdzie postawić na podstawie jednej ze składni.
He he he baaardzo delikatnie powiedziane, z ta “wylewnoscia” ubawilem sie niesamowicie, masz w 10000% racje, niestety nie znalazlem jeszcze nikogo kto pomoglby mi ustawic strone w ten sposob bym mogl ja tylko uzupelniac o filmy obrazki i ichitipsy. Chcialem zrobic cos w rodzaju zbioru najlepszych wejsc, by oko przyzwyczailo sie do poprawnego odczytywania sygnalow, jesli zobaczysz 1000 naprawde dobrych wejsc, gdy to samo zobaczysz potem na zywo nie mozesz sie pomylic. Czasami tez ktos pisze ze ichimoku juz nie dziala, nie daje poprawnych sygnalow, jesli bedziecie widziec uzupelniana regularnie strone o nowe i dochodowe wejscia ten problem zniknie.
Chodzi tez o ulatwienie wstawiania tresci, nie moge napisac ichitips i potem przez dwa dni prosic sie by ktos z wielkiej laski wlozyl mi to na strone….
Pomyslow jest duzo ale nie mam czasu by teraz uczyc sie joomli, szczerze piszac to juz mialem kilka razy zamknac caly ten interes, ale potem jakis komentarz, zainteresowanie, wiec mowie sobie ok jeszcze miesiac, potem zobaczymy.

Pozdrawiam serdecznie
Greg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Microbi »

Greg, by nie robić OT masz PW odnośnie rozwiązania co do Twojej stronki.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ