ProTrader - rośnie konkurencja dla MT4

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
rem
Gaduła
Gaduła

Re: ProTrader - rośnie konkurencja dla MT4

Nieprzeczytany post autor: rem »

Dzięki za szybką odpowiedź :) , .. ale ciągle nie wiem :
- Do czego odnosi się ten limit ? Do całej bazy danych, czy pojedynczego wykresu i waloru ?
- I jak się ma np. limit 100MB do ilości ticków, danych 1-minutowych czy innych interwałów ?
(tj. na ile ticków, minut itd. to wystarczy)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam :)
rem pisze:Dzięki za szybką odpowiedź :) , .. ale ciągle nie wiem :
- Do czego odnosi się ten limit ? Do całej bazy danych, czy pojedynczego wykresu i waloru ?
- I jak się ma np. limit 100MB do ilości ticków, danych 1-minutowych czy innych interwałów ?
(tj. na ile ticków, minut itd. to wystarczy)
Limit odnosi się do całej bazy, niezależnie od interwałów czasowych czy ilości instrumentów.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

rem
Gaduła
Gaduła

Zauważyłem, że pliki z wykresami (.wrk) z czasem "puchną" i ładują się oraz aktualizują (wraz ze wskaźnikami) coraz wolniej. Przykładowo plik który początkowo miał ok 100kB ma obecnie ponad 3MB i z każdym dniem rośnie (,i jak się domyślam, i co spostrzegam - coraz bardziej obciąża system).

Pytanie: Czy i jak można ustawić parametry poszczególnego wykresu, tak aby przechowywał dane i wskaźniki tylko np. z ostatnich X dni ?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

rem pisze:Zauważyłem, że pliki z wykresami (.wrk) z czasem "puchną" i ładują się oraz aktualizują (wraz ze wskaźnikami) coraz wolniej. Przykładowo plik który początkowo miał ok 100kB ma obecnie ponad 3MB i z każdym dniem rośnie (,i jak się domyślam, i co spostrzegam - coraz bardziej obciąża system).

Pytanie: Czy i jak można ustawić parametry poszczególnego wykresu, tak aby przechowywał dane i wskaźniki tylko np. z ostatnich X dni ?
Ciekawy temat mi zapodałeś :D Daj mi trochę czasu na sprawdzenie tego problemu, bo IMHO tak nie powinno być.

Co do Twojego pytania to nie ma takiej możliwości, ale jeżeli to co mówisz się potwierdzi to będę rozmawiał o tym z PFSOFT'em i na pewno trzeba będzie znaleźć rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

rem
Gaduła
Gaduła

W uzupełnieniu wcześniej zgłoszonego problemu "puchnięcia" wykresów, kilka dodatkowych informacji:
Po usunięciu wszystkich rysunków z wykresu ( linie, fiby, komentarze itp.):
- największy plik (.wrk), który urósł w międzyczasie do ok 3,5MB, wrócił z powrotem do pierwotnego rozmiaru ok 100kB;
- po analogicznym odchudzeniu pozostałych 6 jednocześnie używanych wykresów (w 3 panelach .wrk ) aplikacja ProTrader'a ( netclient.exe ) zużywa obecnie ok 250-280MB pamięci (wcześniej zużywała ok 450-500MB) oraz o ok 10-20% mnie zasobów procesora .

Mój wniosek:
Wygląda na to, że w plikach .wrk zapamiętywane są archiwalne rysunki (linie, fiby itp.) . Nie są one automatycznie kasowane po jakimś czasie. Pomimo tego, że wykres odnosi się np. tylko do 3 dni (jak u mnie), to w plikach tych są zapamiętane ( i ciągle przetwarzane ?) informacje o archiwalnych rysunkach stworzonych np. kilka miesięcy temu.

Dodanie opcji, aby rysunki (i ew. inne obciążające system elementy) starsze niż N dni, były automatycznie kasowane, jest IMHO pilną koniecznością (gdyż tymczasowe rozwiązanie jakie zastosowałem, odbyło się kosztem skasowania rysunków, które zrobiłem wczoraj i przedwczoraj i z których czasami chciałbym skorzystać).

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

rem pisze:W uzupełnieniu wcześniej zgłoszonego problemu "puchnięcia" wykresów, kilka dodatkowych informacji:
Po usunięciu wszystkich rysunków z wykresu ( linie, fiby, komentarze itp.):
- największy plik (.wrk), który urósł w międzyczasie do ok 3,5MB, wrócił z powrotem do pierwotnego rozmiaru ok 100kB;
- po analogicznym odchudzeniu pozostałych 6 jednocześnie używanych wykresów (w 3 panelach .wrk ) aplikacja ProTrader'a ( netclient.exe ) zużywa obecnie ok 250-280MB pamięci (wcześniej zużywała ok 450-500MB) oraz o ok 10-20% mnie zasobów procesora .

Mój wniosek:
Wygląda na to, że w plikach .wrk zapamiętywane są archiwalne rysunki (linie, fiby itp.) . Nie są one automatycznie kasowane po jakimś czasie. Pomimo tego, że wykres odnosi się np. tylko do 3 dni (jak u mnie), to w plikach tych są zapamiętane ( i ciągle przetwarzane ?) informacje o archiwalnych rysunkach stworzonych np. kilka miesięcy temu.

Dodanie opcji, aby rysunki (i ew. inne obciążające system elementy) starsze niż N dni, były automatycznie kasowane, jest IMHO pilną koniecznością (gdyż tymczasowe rozwiązanie jakie zastosowałem, odbyło się kosztem skasowania rysunków, które zrobiłem wczoraj i przedwczoraj i z których czasami chciałbym skorzystać).
Dzięki Rem za informacje. Niestety, od 26 września nie było mnie w Polsce, także nie miałem jeszcze okazji sprawdzić Twoich informacji. Zaraz się za to zabieram.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Udostępniona została nowa wersja platformy Protrader 2 o numerze 2.0.93.

Lista zmian jakie zaszły w najnowszej wersji, dostępna jest pod adresem: http://kb.protrader.net/index.php?/Know ... e-11102013

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Turecki Bank AK Investment wprowadził multi-asset trading oparty na rozwiązaniu oferowanym przez PFSOFT Protrader: http://comparic.pl/listings/turecki-ban ... protrader/

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Protrader 3 (beta) oficjalnie udostępniony!!!

Witam Serdecznie :D

Miło mi poinformować, że platforma Protrader 3 (Beta) została oficjalnie udostępniona do testów przez PFSOFT: http://comparic.pl/listings/platforma-p ... ez-pfsoft/

Zapraszam do zapoznania się z nowymi funkcjami i możliwościami platformy.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Marchew, naprawdę nieźle to wygląda :). Dobra robota!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ