- Do czego odnosi się ten limit ? Do całej bazy danych, czy pojedynczego wykresu i waloru ?
- I jak się ma np. limit 100MB do ilości ticków, danych 1-minutowych czy innych interwałów ?
(tj. na ile ticków, minut itd. to wystarczy)
Limit odnosi się do całej bazy, niezależnie od interwałów czasowych czy ilości instrumentów.rem pisze:Dzięki za szybką odpowiedź, .. ale ciągle nie wiem :
- Do czego odnosi się ten limit ? Do całej bazy danych, czy pojedynczego wykresu i waloru ?
- I jak się ma np. limit 100MB do ilości ticków, danych 1-minutowych czy innych interwałów ?
(tj. na ile ticków, minut itd. to wystarczy)
Ciekawy temat mi zapodałeśrem pisze:Zauważyłem, że pliki z wykresami (.wrk) z czasem "puchną" i ładują się oraz aktualizują (wraz ze wskaźnikami) coraz wolniej. Przykładowo plik który początkowo miał ok 100kB ma obecnie ponad 3MB i z każdym dniem rośnie (,i jak się domyślam, i co spostrzegam - coraz bardziej obciąża system).
Pytanie: Czy i jak można ustawić parametry poszczególnego wykresu, tak aby przechowywał dane i wskaźniki tylko np. z ostatnich X dni ?
Dzięki Rem za informacje. Niestety, od 26 września nie było mnie w Polsce, także nie miałem jeszcze okazji sprawdzić Twoich informacji. Zaraz się za to zabieram.rem pisze:W uzupełnieniu wcześniej zgłoszonego problemu "puchnięcia" wykresów, kilka dodatkowych informacji:
Po usunięciu wszystkich rysunków z wykresu ( linie, fiby, komentarze itp.):
- największy plik (.wrk), który urósł w międzyczasie do ok 3,5MB, wrócił z powrotem do pierwotnego rozmiaru ok 100kB;
- po analogicznym odchudzeniu pozostałych 6 jednocześnie używanych wykresów (w 3 panelach .wrk ) aplikacja ProTrader'a ( netclient.exe ) zużywa obecnie ok 250-280MB pamięci (wcześniej zużywała ok 450-500MB) oraz o ok 10-20% mnie zasobów procesora .
Mój wniosek:
Wygląda na to, że w plikach .wrk zapamiętywane są archiwalne rysunki (linie, fiby itp.) . Nie są one automatycznie kasowane po jakimś czasie. Pomimo tego, że wykres odnosi się np. tylko do 3 dni (jak u mnie), to w plikach tych są zapamiętane ( i ciągle przetwarzane ?) informacje o archiwalnych rysunkach stworzonych np. kilka miesięcy temu.
Dodanie opcji, aby rysunki (i ew. inne obciążające system elementy) starsze niż N dni, były automatycznie kasowane, jest IMHO pilną koniecznością (gdyż tymczasowe rozwiązanie jakie zastosowałem, odbyło się kosztem skasowania rysunków, które zrobiłem wczoraj i przedwczoraj i z których czasami chciałbym skorzystać).