Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
chihuahua
Gaduła
Gaduła

Re: Złoty graal

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Midas pisze:To nie ma wyglądać tak, że ja się utrzymuję z forexu. Jak na razie to ja jestem na utrzymaniu rodziców, więc problemu i stresu, że nie będzie na życie nie ma. Dlatego uważam, że takie 5k zł dałoby możliwość zbudowania w kilka-kilkanaście miesięcy sensownego depozytu. Ja się mam zamiar zacząć zastanawiać nad "samodzielnością" jak będę miał na końcie przynajmniej 20k + drugie tyle na życie na rok, a jak na razie jest to na tyle odległa sprawa, że nie ma się co głębiej nad tym zastanawiać.
Ale to nawet lepiej jakbyś pracował nawet na pół etatu będąc na utrzymaniu rodziców. Nie musisz się martwić o rachunki, inne pierdoły, a widziałbyś realne zbliżanie się do otwarcia upragnionego konta na fx z większą kasą. Znacznie łatwiej zacisnąć zęby przez rok i oszczędzić 10K lub więcej niż bawić się w ten sposób (swoją drogą jedno nie wyklucza drugiego).
Znam 2 osoby, które wyjeżdżając na 2-3 miesiące do anglii oszczędzają sobie 7-10K na cały rok na różne całoroczne zachcianki studenckie. Opowiadają one też, że ich rówieśnicy na te zachcianki muszą normalnie pracować poza uczeniem się. Tak samo jak na forexie. Nieraz lepiej zaryzykować i starać się przyjąć jakiś większy ruch niż ciułać po 10 pipsów ;)

Forex jest jeszcze podobny pod jednym względem. Nieraz nawet największa strefa oporu pęknie. Znałem osobę, która na "spekulacjach" - nie fx - zarabiała bardzo dobrze. Gość miał 23 lata i śmiał się ze wszystkich szczurów biegających codziennie w korpo kołowrotkach. Okazało się jednak, że przyjął kiedyś porządny rząd strat, po którym już nigdy psychicznie się nie podniósł. Szukał normalnej roboty i w wieku 28 lat zaczął smażyć kotlety w restauracji innej niż wszystkie, bo korpo szczury z rekrutacji innych firm nie miały z nim o czym rozmawiać w kontekście poważnych stanowisk. Zresztą, trudno jest już w pewnym wieku załatać lukę braku udokumentowanego doświadczenia zawodowego.

Zrobisz jak chcesz, ale dłużej popracować przez jakiś czas to dobra rzecz :)
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

Tylko że tu już piszesz o osobie nieodpowiedzialnej, bez pokory do rynku i życia uważającej że zawsze pójdzie po jej myśli.
Osoby która zachowywała się jak hazardzista i nie miała planu awaryjnego.
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

Właśnie raczej chciałem powiedzieć, że każdy powinien mieć plan awaryjny.

Poza tym co to znaczy nieodpowiedzialna? Gdybyś miał 100K $ pewnie nie grałbyś 0.1 lota "dla bezpieczeństwa".
Pozycje, bez względu na rodzaj spekulacji, są zawsze do siebie relatywnie zbliżone procentowo, aby wszystko się kręciło na odpowiednim poziomie.
Handlarz z bazaru kupi 2 skrzynki jabłek, bo tyle sam sprzeda. Hurtownia kupi ciężarówkę, bo inaczej nie miałaby za co utrzymać personelu.

Pewne rzeczy z człowieka wychodzą po pewnym czasie, gdyby tak nie było każdy odnosiłby tu wielki sukces.
Każdy mówi tutaj o nietrzymaniu się zasad swojego systemu, różnych pułapkach umysłu. Przychodzi następny tydzień i często mimo wielkich chęci wychodzi tak samo. Podobnie jak ciężarowcy. Sportowiec rwie na treningach xxx kg. Robi to raz, drugi, tysiąc pięćsetny. Kilka lat później pojawiają się pierwsze większe zawody. Jeden zostaje mistrzem, ale sporo innych nie osiąga nawet do tego momentu nic, tylko całe życie później do ortopedy chodzi. Wychodzą czynniki i błędy, których w momencie startu nie można było przewidzieć.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Złapałem szybkie 8p z sl'em 4p, czekam aż ułożą coś na dłuższy ruch, chociaż boję się, że dziś nie będzie co grać. FBO obecnego dołka czyli 133.177 byłoby fajnym sygnałem do L'ki, ale to trzeba poczekać :)

Z drugiej strony biorąc pod uwagę jak mocno spadli teraz na d1, to jeśli nie odbiją i nie zrobią w miarę dużego cienia od dołu to większa korekta (tego ruchu wzrostowego na d1) może się szykować. Tak czy inaczej trzeba grać to widać a nie wróżyć.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Drugie 8p złapałem.

dzień na +16p, czas wyłączyć platformę.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Dzień bez gry. Ciekawi mnie następne parę dni na ejku, pytanie czy to co teraz robią to jest gwałtowna korekta i jakimś cudem odwrócą do końca tygodnia czy też jesteśmy świadkami tworzenia się porządnego FBO na w1.

Pozdrawiam, Midas

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Cześć.
Dawno już nic nie pisałem ani nie grałem bo nie miałem czasu. Praca itp... Wrzucę tutaj moje krótkie przymyślenia.
Dwa tygodnie temu nastąpiło wyraźnie wybicie z trójkąta, patrząc na wykres 1 dniowy. Po tym standardowa korekta by pójść do góry, lecz nie tak jak bym się tego spodziewał. Aktualnie cena zatrzymała się pomiędzy wsparciem, a oporem (132,4, a 134,2). Patrząc na to można stwierdzić, że rynek tak na prawdę dziś nie wiedział gdzie ma iść. Spadki były spowodowane gorszymi od danymi z Niemiec, a wzrosty informacjami z USA.
Jutro rynek powinien obrać odpowiedni kierunek i zgodnie z nim podążać. Według mnie powinien być to kierunek północny, lecz to zależy oczywiście od zachowania się ceny na oporze.
A w gratisie dorzucam moje zagranie z poniedziałku.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Był super setup na L'kę po pinie na m5 (wtedy Sl 15p) lub mega agresywnie po objęciu na m1 (chodzi o fbo gdzie cena zaliczyła SR 132.73). Ja niestety nie byłem przy kompie, bo trzeba w końcu tą szkołę skończyć :D

Ogólnie też widzę up, szczerze mówiąc myślałem, że mniej w dół pójdą i raczej pociągną to w1 mocno up bo jakby nie patrzeć to było wybicie z dosyć długiej konsoli.

Do końca tygodnia prawdopodobnie będę dalej szukał L'ek z okolic 133 i 132.73.

Pozdrawiam, Midas

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Sory, że pytam ale jaką szkołę kończysz skoro masz tyle wolnego czasu,a z tego co pamiętam powinieneś chodzić teraz do 3 klasy liceum?
Analityk studiujący wykresy to myśliwy, podążającymi za subtelnymi znakami, widocznymi jedynie dla tych, którzy wiedzą, czego szukać.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Zaocznie, pon wtorek czwartek, powinienem być na 1 roku studiów niestety z powodu paru błędów i op***** się jestem obecnie w 2 klasie. Nie chce jednak w szczegóły wchodzić, bo to trochę skomplikowana sprawa :P

ODPOWIEDZ