HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Re: HFT- handel wysokich częstotliwości - pytania

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Dzięki green. Czytałem co nieco na ten temat, ale jak miałbyś chwilę to bardzo chętnie poznam tytuł tej książki.

Przykładowy algorytm wygląda tak, że zliczany jest wolumen po stronie BID i ASK i przy określonej różnicy algorytm zawiera transakcję, która ma wyjść na + już na kolejnym ticku zakładając, że rynek będzie bardziej skłonny pójść w kierunku większego popytu.

Tak ogólnie to mnie interesują obecnie strategie powrotu do średniej (mean reversion). Tutaj akurat IB jest dobrym brokerem z dużą paletą instrumentów. Chodzi o to, że z kilku instrumentów tworzy się index bardzo skorelowany, który odchyla się o jakiś procent co jakiś czas. Tworzy to wtedy wykres idący bokiem przez lata i zakładając, że sytuacja się utrzyma można profitować grając na powrót do średniej. Przykładowo ETF i oddzielnie jego składowe, czy też akcje tej samej spółki notowane na dwóch różnych giełdach lub zestawienie instrumentu z opcjami na ten instrumentu itd. możliwości jest sporo (spread trading na kontraktach). Tutaj można kombinować z HFT w pewnym momencie, ale też i bez tego można coś zdziałać. To akurat domena hedge fundów i aby móc tak działać to niestety trzeba mieć spory kapitał. Wyliczałem, że dla jednej ze strategii jest to około 300k pln na początek i średnio miesięcznie około 2% można zyskiwać bez większego ryzyka :) To są jednak jak na razie "marzenia ściętej głowy" jak dla mnie, ale warto się edukować bo to najlepszy kapitał.

Co do tego o czym zz piszesz to pewnie i racja, żeby z pl mieć dostęp do świata, ale ostatecznie to nie rozwiązuje żadnego problemu, bynajmniej mi. Co do IB to miałem dostęp do rachunku założonego przez znajomego. Posiedziałem trochę na TWS i tyle. Znajomy nie miał problemu założyć tam rachunek, zwłaszcza, że wpłacił tam też nie mało. Trzeba niestety posiadać duży kapitał, aby np. utrzymać overnight kontrakt to 16k pln... 1 kontrakt. Mnie niestety jeszcze na to nie stać :D

Także to co green pisze jest prawdą, że dla małego kapitału nie ma miejsca na rynku bo nawet kontraktu nie kupi. Więc po co ktoś ma się wysilać. Ci co mają kasę to dostaną też dostęp i tutaj nie wiem czemu ktoś z nawet 50k w kieszeni ma naciskać na kogokolwiek skoro giełda nie zmniejszy marginu jak i wielkości kontraktu bo nie potrzebuje tego rozdrabniać. Dla nas ostatecznie pozostaje tylko cfd oferowane w bucket shopach i tyle.

Zgadzam się za to z tym, że hft daje płynność bo za to nawet giełda czasem może dzielić się prowizją (przeczytane w jednej publikacji).

No i pewnie to by było na tyle na tym forum o HFT bo nie sądzę, aby wpadło tu nagle kilku gości z hedge fundów i zaczęło publiczną dyskusję :D Mnie osobiście temat bardzo ciekawi i chętnie czytam co znajdę na ten temat. Może kiedyś trafię do jakiegoś funda ;)

Fx1234
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx1234 »

HFT dla mnie to tak jak napisał Erykos w pierwszym poście:
Dana giełda posiada system który w ułamku sekundy po każdym zleceniu od ostatniego ogniwa, czyli klienta, potrafi wychwycić, zlożyć, wykupić inne zlecenie już obecne w arkuszu aby zarobić przysłowiowo 1gr lub 1k.
Pośrednik np. broker nie ma raczej możliwości dołączenia swojego HFT do glównego servera danej giełdy, ale może mieć własne oprogramowanie przystosowane do handlu i zarobku na swoich klientach.
Inny brok ma swój soft dla swoich klientow itd. itd.
Działanie takiego HFT jest proste: pierwszy post wszystko wyjaśnia, po każdym zleceniu nastepuje sprawdzenie i realizacje ewentualnych zysku po czym nastepuje kolejne zlecenie np. innego użytkownika i kolejne sprawdzenie i td.
Przy 2 zleceniach w ciągu dnia HFT pracował by dwa razy :) ale przy 200 na sekundę już 200 razy - może dlatego jest HF - High-frequency trading(wysokiej częstotliwości).

Nie wiem czy istnieje jakiś takiś HFT składający zlecenia, po każdym zleceniu, kurs może się zmienić na korzyść lub nie korzyść.
HFT - to prosty program - musi działać sprawnie i poprawnie, większość popularnych kantorów w necie ma zaimplementowane takie rozwiązanie by czerpać zysk, skąd to wiem? Inaczej sam bym tak zarabiał grube miliony :)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze:
green7 pisze:
zz pisze:.
Konkrety zz, konkrety.
Proszę bardzo,CME w Chinach,umożliwia inwestowanie na rynku Chińskim ,umożliwia też inwestowanie na rynkach CME jakie potrzebujemy,waluty,indexy itp.W tym momencie nasze szanse w walce z HFT się wyrównują,a my mamy normalne warunki inwestycyjne,mamy normalność.Wszystko w temacie.
To są te Twoje konkrety ? To są brednie.
-nie ma czegoś takiego jak "CME w Chinach". CME czyli Chicago Mercantile Exchange jak sama nazwa wskazuje znajduje się w stanach.
- CME umożliwia handel jedynie na kontraktach futures waluty Chińskiej. O ile wiem na niczym więcej, pokaż mi jakieś źródło które potwierdza to co piszesz (np. o indexach).
- równie dobrze możesz napisać "CME w Polsce" - bo nie wiem czy wiesz ale na CME handluje się też uwaga uwaga .... kontraktami na PLN !
- jak to CME załatwia Ci problemy to czemu nie założysz konta u brokera z dostępem do CME? Zdaje się, że nawet na forum tu jeden się przewijał. A poza tym w jakiż to sposób wprowadzenie kontraktu na yuana ma niby wyrównać szanse w walce z HFT. Przecież to bzdura.
zz pisze: Jeżeli miałbyś jakiekolwiek pojęcie o czym piszesz ,to byś wiedział że z tego MT-5 przeszła pomyślnie testy nic nie wynika.Nie jest to dostępne na GPW,nie możesz zawierać przez GPW transakcji za pomocą MT-5 na rynkach
Jak to nie. Jak już Ci 3Ci raz piszemy: możesz. Obudź się zz: w mt5 masz dostępne całe GPW !
zz pisze: Euronex,nie masz dostępu do świata,po prostu MT-5 przeszła pomyślnie testy i tyle.
Czyli co: mt5 i GPW to rozumiem, że mało. Do szczęścia potrzeba Ci jeszcze Euronex w MT5? A tak konkretnie to jakie akcje ? Masz jakieś prawdziwe potrzeby czy tylko chcesz sobie ponarzekać ? Bo może Noble zrobiłoby to dla Ciebie i dołączyło do oferty .....
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tak,Fx1234,dokładnie o to chodzi.
green7 pisze:
zz pisze: . Do szczęścia potrzeba Ci jeszcze Euronex w MT5? ....
Tak,przez GPW.

Pozdrawiam

Ps, ewentualnie inny bezpośredni dostęp do świata ,z terenu Polski.
Jeżeli chodzi o Chiny, od grudnia/stycznia prawnie funkcjonuje to już w Chinach jak piszę,wprowadzają CME, aby poprawić płynność.
Nie rozumiem, dlaczego wreszcie tego nie można w Polsce zrobić.

Co do tego co napisał rayzeel,pełna zgoda,trzeba jednak pamiętać że to o czym pisze nie trzeba koniecznie robić na HFT,można to też robić własnymi algorytmami lub z manuala.Właśnie ,o to mi cały czas chodzi,aby był dostęp do świata z Polski ,aby można było robić to co HFT i mieć takie same możliwości i prawa ,dla własnych algorytmów lub własnych strategi inwestycyjnych.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

http://www.cf16.eu/faces/projects.xhtml

Podaję ten link jako przykład działania w stronę wykorzystania TWS do handlu. Właściwie nie wiem czyja jest ta strona, ale jakieś szczątkowe info + screeny są, więc można rzucić okiem.

green7
Maniak
Maniak

rayzeel pisze:http://www.cf16.eu/faces/projects.xhtml

Podaję ten link jako przykład działania w stronę wykorzystania TWS do handlu. Właściwie nie wiem czyja jest ta strona, ale jakieś szczątkowe info + screeny są, więc można rzucić okiem.
Tą stronę to prowadzi zdaje się user który jest na nawi: cf16
Może powie jak mu tam idzie walka z IB ?

-- Dodano: pt 30-08-2013, 17:12 --
zz pisze: Ps, ewentualnie inny bezpośredni dostęp do świata ,z terenu Polski.
Jeżeli chodzi o Chiny, od grudnia/stycznia prawnie funkcjonuje to już w Chinach jak piszę,wprowadzają CME, aby poprawić płynność.
Nie rozumiem, dlaczego wreszcie tego nie można w Polsce zrobić.
ZZ ostatni raz Cię uświadamiam: CME nie jest wprowadzane w Chinach. Obudź się! CME i regulator w Chinach owszem podpisały porozumienie: ale dotyczy to tylko wymiany informacji o regulacjach prawnych. I tyle.
Zresztą po co się wysilam: przecież wiadomo, że jak jakiś argument Ci nie pasuje to go nie zauważysz: jak np. połowy tego co Ci napisałem wcześniej a Ci nie pasi.....

Rayzeel co do książek, to w końcu je znalazłem:

High-Frequency Trading A Practical Guide to Algorithmic Strategies and Trading Systems autor Irene Aldridge - tu jest sporo o algorytmach, warto.

All About High-Frequency Trading - tu warto zerknąć do rozdziału o typach strategii, bo nie tylko MM są opisane.

The High Frequency Game Changer - tu w zasadzie podstawy, bardziej trochu lanie wody, ale zerknąć można.

Jeszcze coś czytałem ale nie pamiętam tytułu, chyba na czytniku to mam a ten się nie daje wskrzesić chwilowo :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Dzięki green. W sumie to tak myślałem o tym tytule Irene Aldridge już wcześniej. Jak piszesz, że warto to poszukam sobie w jakiejś okazyjnej cenie.
Pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Gren po kolei,w Chinach od stycznia działa już normalny rynek kapitałowy,taki jaki powinien być,taki o jaki mi chodzi,jest skopiowany z USA,prawnie i technicznie.CME Group Wybiera Bank of China, New York Branch jako nowy bank zabezpieczeń rozrachunku i Depozytariusza,Ten sukces współpraca z CME Group jest wielkim krokiem w rozwoju stosunków między nami , a także pokazuje, Banku powstanie jako światowego lidera finansowego poprzez dostarczanie kompleksowych usług w Commodities działalności Futures do klientów na całym świecie", powiedział Xu Chen, General Manager, Corporate Jednostka Banking (instytucje finansowe), Bank of China, po prostu to już działa.
Co do prowizji i HFT,nie masz racji,prowizja jest najważniejsza,ponieważ automaty HFT chcąc grać na 1 ticka // 1 tick= 1 pips/// muszą wybierać rynki finansowe z minimalną prowizją.
A co to oznacza dla nas?.
Mnóstwo transakcji na 1 ticku,a to oznacza brak poślizgu lub ograniczenie potencjalnego poślizgu do minimum.
Tyle,nic więcej traderom nie trzeba,o nic więcej mi nie chodzi.

Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

zz pisze:Gren po kolei,w Chinach od stycznia działa już normalny rynek kapitałowy,taki jaki powinien być,taki o jaki mi chodzi,jest skopiowany z USA,prawnie i technicznie.CME Group Wybiera Bank of China, New York Branch jako nowy bank zabezpieczeń rozrachunku i Depozytariusza,Ten sukces współpraca z CME Group jest wielkim krokiem w rozwoju stosunków między nami , a także pokazuje, Banku powstanie jako światowego lidera finansowego poprzez dostarczanie kompleksowych usług w Commodities działalności Futures do klientów na całym świecie", powiedział Xu Chen, General Manager, Corporate Jednostka Banking (instytucje finansowe), Bank of China, po prostu to już działa.
Taa.... po kolei. Rozumiesz co się do Ciebie pisze i co czytasz ?
Fakty:
to co cytujesz wyżej to kawałek przetłumaczony zapewne z:
http://investor.cmegroup.com/investor-r ... eID=706939
Weź, to sobie przetłumacz jeszcze raz, przeczytaj i zastanów się nad treścią. A potem wytłumacz mi - jak zwykle nic nie rozumiejącemu - w którym to miejscu wspomniane jest choćby słowo o tym, że jak twierdzisz:

- "w Chinach od stycznia działa już normalny rynek kapitałowy"
- "skopiowany z USA,prawnie i technicznie"
- "CME działa w Chinach"
zz pisze: Co do prowizji i HFT,nie masz racji,prowizja jest najważniejsza,ponieważ automaty HFT chcąc grać na 1 ticka // 1 tick= 1 pips/// muszą wybierać rynki finansowe z minimalną prowizją.
Nie mam racji, że co? Że prowizja na GPW jest duża ? To wejdź na stronę GPW tam masz wszystkie dokumenty, sprawdź i powiedz w którym punkcie nie mam racji. Prowizja nie zależy od tego "co chcą grać automaty HFT", tylko od tego jakie warunki (graniczne) ustali giełda. A że na naszej giełdzie prowizje są duże, więc te automaty o których piszesz siłą rzeczy nie będą na niej zyskowne. A skoro prowizje za duże, to nie opłaci się odpalać automatów.
Czego nie rozumiesz ?
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
micjat
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: micjat »

Don't tell me the sky is the limit when there are footprints on the moon!

ODPOWIEDZ