Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real.
Wuza, fajny opis, dzięki, mam tylko jedno pytanie, skąd wiedziałeś że akurat teraz zacznie spadać? Bo na H1 mamy fajny trend wzrostowy, a jak rozumiem nie grasz tylko na korektę. Opis jest fajny, ale pokazuje już scenariusz dla sell, ale jakie powody były tego że to właśnie sell?
S/D z 19.06? Sytuacja na D1?

Sms od wujka Bena z Amerykixspojlerx pisze:Wuza, fajny opis, dzięki, mam tylko jedno pytanie, skąd wiedziałeś że akurat teraz zacznie spadać? Bo na H1 mamy fajny trend wzrostowy, a jak rozumiem nie grasz tylko na korektę. Opis jest fajny, ale pokazuje już scenariusz dla sell, ale jakie powody były tego że to właśnie sell?S/D z 19.06? Sytuacja na D1?

Poważnie to tak, S/D na dziennym wykresie + po prostu zachowanie ceny po zrobieniu szczytu ponad 1,34.
Trzeba było od razu mówić że masz Bernanke na nazwisko 
Mógłbyś napisać coś więcej o tym zachowaniu ceny po zrobieniu szczytu?

Mógłbyś napisać coś więcej o tym zachowaniu ceny po zrobieniu szczytu?
Mógłbyś napisać czemu akurat zamknięcie H1 poniżej 1.334?
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.
1,334 to high z lipca, mocny opór z poprzedniego tygodnia.marcinx64 pisze:Mógłbyś napisać czemu akurat zamknięcie H1 poniżej 1.334?
Od 1,334 do 1,34 jest mocna strefa popytu na dziennym wykresie.
@Xspojlerx
Zanegowanie Flagi na H1, + najprostsza postać PA, niższe dołki, niższe szczyty na niższych TF
Stan Konta 81 287 ~
Aktualnie otwarte pozycje
Eur/Usd - Short średnia cena 1,3402 Sell Limity powyżej 1,337 ~
Usd/Jpn - Long średnia cena 97,64
Wielkie dzięki za Twoją wiadomość. Nie spodziewałem się tak obszernych odpowiedzi, nie po raz pierwszy pozytywnie zaskakujesz 
Ale nie spoczywaj na laurach! Mam w głowie jeszcze kilka pytań, pojawią się niedługo, być może wraz z moim komentarzem do Twoich poprzednich odpowiedzi (chociaż wciąż szukam powodów, dla których moje przemyślenia na ich temat miałyby kogokolwiek zainteresować, a w związku z tym nie wiem, czy warto się nimi dzielić).
Tak czy inaczej będę trzymał kciuki i śledził Twoje osiągnięcia. Nie jestem może biuściatą blond laską, której doping byś wolał, ale po pierwsze lepszy rydz, niż nic, a po drugie jaki pan, taki kram (jak Ci stuknie 100 000, to pewnie w kramie pojawią się i blond laski).

Ale nie spoczywaj na laurach! Mam w głowie jeszcze kilka pytań, pojawią się niedługo, być może wraz z moim komentarzem do Twoich poprzednich odpowiedzi (chociaż wciąż szukam powodów, dla których moje przemyślenia na ich temat miałyby kogokolwiek zainteresować, a w związku z tym nie wiem, czy warto się nimi dzielić).
Tak czy inaczej będę trzymał kciuki i śledził Twoje osiągnięcia. Nie jestem może biuściatą blond laską, której doping byś wolał, ale po pierwsze lepszy rydz, niż nic, a po drugie jaki pan, taki kram (jak Ci stuknie 100 000, to pewnie w kramie pojawią się i blond laski).
DziękiWuza pisze:@Xspojlerx
Zanegowanie Flagi na H1, + najprostsza postać PA, niższe dołki, niższe szczyty na niższych TF

@ZomG dawaj te swoje przemyślenia, chętnie przeczytam

@Zomg chętnie posłucham Twoich przemyśleń )
Dziwny totalnie dzisiaj dzień, troche nietrafionych decyzji, ogólnie na plus ale mogło być dużo lepiej.
Stan konta - 82 794 $
Otwarte pozycje
Eur/Usd Short średnia cena 1,3391
Dziwny totalnie dzisiaj dzień, troche nietrafionych decyzji, ogólnie na plus ale mogło być dużo lepiej.
Stan konta - 82 794 $
Otwarte pozycje
Eur/Usd Short średnia cena 1,3391
Witam ponownie!
Komentarza odnośnie Twoich odpowiedzi dziś nie będzie, zresztą i tak moje przemyślenia po przeczytaniu Twojej wiadomości dotyczyły przede wszystkim Kangura, IQ i przydatności wiedzy. Do sprawy Forexu czy Twojej gry niewiele by to wniosło (przeczytałem cały wpis przed wysłaniem i ten fragment brzmi, jakbym mógł Cię wiele nauczyć, ale akurat mi się nie chce... nie o to mi chodziło w każdym razie
), a osoby postronne uznałyby to za zwykłe zaśmiecanie dziennika. Ale kto wie, może kiedyś się skuszę/zmuszę 
Zamiast tego, zgodnie z pogróżkami, mam kolejną serię pytań. Wydaje mi się, że w ciągu ostatnich kilku dni przyszło mi ich do głowy więcej, ale po pierwsze już sobie poszły (zapomniałem), po drugie jest ich mimo wszystko wystarczająco dużo, by nazwać to nadużywaniem Twojej otwartości. Wierzę jednak, że zechcesz nas uszczęśliwić (tych obecnych oraz potomnych), niosąc nam kaganek spekulacyjnej oświaty.
Czułostki na bok, nadużywanie czas zacząć! (Uff, długi ten wstęp...)
6. (numeracji c.d.) Czy rozważałeś jakieś zabiegi optymalizacyjne dla swojego MM? Wiem, że przy tak „chaotycznym” (każda transakcja o innym wolumenie, innym TP, SL, RR (to nie krytyka - też uważam, że potrzeba trzymania tych wartości na stałych poziomach to bajka, ale ma też swoje zalety, jak łatwość lub w ogóle możliwość optymalizacji wielkości otwieranych pozycji dla maksymalizacji zysku)) tradingu mogłoby to wymagać doktoratu z matematyki (którego, jak już wiemy z pytania 3., nie masz
), ale biorąc pod uwagę skuteczność w okolicy 90%, dziwi wielkość - czy też małość - otwieranych pozycji. (Wybacz zawiłość tego punktu)
7. Dlaczego grasz na tych parach walutowych, na których grasz?
Czy dobierałeś je w jakiś szczególny sposób, a może grasz na wszystkim, co się rusza?
8. Czy spekulując na parze będącej crossem, analizujesz też składające się na nią pary major? A może tylko te i nie patrzysz nawet na wykres crossa (brzmi dziwnie, ale kto wie)?
Dam przykład, bo, choć to bardzo łatwe, nie jestem pewien, czy odpowiednio się wysłowiłem: Zastanawiasz się nad grą na parze EURJPY, czy będziesz analizował tylko ten wykres, czy może poświęcisz też uwagę parom USDJPY i EURUSD?
9. Czy unikasz par skorelowanych? I czy mając np. pozycję LONG na USDJPY, otworzyłbyś LONG (albo SHORT?) na np. USDCAD, zwiększając tym samym ryzyko oparte na dolarze (albo tworząc taki prawie-hedging w przypadku SHORTa)?
10. Mógłbyś podać i ew. krótko omówić jedną, dowolną zasadę, którą przekazał Ci mentor (pyt. 1.)? Nie chcę kraść Twojej tajemnicy sukcesu, chodzi mi o określenie, na ile Twoje zasady bliskie są (lub dalekie) powszechnie znanym forexowo-forumowym prawdom.
11. Czy wyzerowałeś kiedyś jakieś konto?
12. Wiemy, że masz w zwyczaju otwierać wiele pozycji na jednej parze, w niewielkich odstępach czasu (przynajmniej tak zrozumiałem). Czy drugą pozycję otwierasz dopiero po zamknięciu pierwszej i po upływie jakiegoś czasu, czy może piramidujesz? A może uśredniasz (tj. otwierasz kolejną, gdy cena chwilowo pójdzie w złą stronę, ale wciąż jesteś przekonany, że pójdzie we właściwą)?
To już koniec. Wiem, że tym razem wymagam więcej (czytania na pewno
), ale wiedz, że nie będę zadawał pytań wiecznie (właściwie to pewnie na tych poprzestanę), a fani (w tym biuściate blondyny, czekające tuż za rogiem, aż stuknie Ci 100 000$) na pewno docenią chęć pomocy ubogim umysłowo (tak, mówię m.in. o sobie). A skoro masz przymusowe dwa dni wolne od handlu, to... 
Pozdrawiam.
Komentarza odnośnie Twoich odpowiedzi dziś nie będzie, zresztą i tak moje przemyślenia po przeczytaniu Twojej wiadomości dotyczyły przede wszystkim Kangura, IQ i przydatności wiedzy. Do sprawy Forexu czy Twojej gry niewiele by to wniosło (przeczytałem cały wpis przed wysłaniem i ten fragment brzmi, jakbym mógł Cię wiele nauczyć, ale akurat mi się nie chce... nie o to mi chodziło w każdym razie

Zamiast tego, zgodnie z pogróżkami, mam kolejną serię pytań. Wydaje mi się, że w ciągu ostatnich kilku dni przyszło mi ich do głowy więcej, ale po pierwsze już sobie poszły (zapomniałem), po drugie jest ich mimo wszystko wystarczająco dużo, by nazwać to nadużywaniem Twojej otwartości. Wierzę jednak, że zechcesz nas uszczęśliwić (tych obecnych oraz potomnych), niosąc nam kaganek spekulacyjnej oświaty.
6. (numeracji c.d.) Czy rozważałeś jakieś zabiegi optymalizacyjne dla swojego MM? Wiem, że przy tak „chaotycznym” (każda transakcja o innym wolumenie, innym TP, SL, RR (to nie krytyka - też uważam, że potrzeba trzymania tych wartości na stałych poziomach to bajka, ale ma też swoje zalety, jak łatwość lub w ogóle możliwość optymalizacji wielkości otwieranych pozycji dla maksymalizacji zysku)) tradingu mogłoby to wymagać doktoratu z matematyki (którego, jak już wiemy z pytania 3., nie masz

7. Dlaczego grasz na tych parach walutowych, na których grasz?

8. Czy spekulując na parze będącej crossem, analizujesz też składające się na nią pary major? A może tylko te i nie patrzysz nawet na wykres crossa (brzmi dziwnie, ale kto wie)?
Dam przykład, bo, choć to bardzo łatwe, nie jestem pewien, czy odpowiednio się wysłowiłem: Zastanawiasz się nad grą na parze EURJPY, czy będziesz analizował tylko ten wykres, czy może poświęcisz też uwagę parom USDJPY i EURUSD?
9. Czy unikasz par skorelowanych? I czy mając np. pozycję LONG na USDJPY, otworzyłbyś LONG (albo SHORT?) na np. USDCAD, zwiększając tym samym ryzyko oparte na dolarze (albo tworząc taki prawie-hedging w przypadku SHORTa)?
10. Mógłbyś podać i ew. krótko omówić jedną, dowolną zasadę, którą przekazał Ci mentor (pyt. 1.)? Nie chcę kraść Twojej tajemnicy sukcesu, chodzi mi o określenie, na ile Twoje zasady bliskie są (lub dalekie) powszechnie znanym forexowo-forumowym prawdom.

12. Wiemy, że masz w zwyczaju otwierać wiele pozycji na jednej parze, w niewielkich odstępach czasu (przynajmniej tak zrozumiałem). Czy drugą pozycję otwierasz dopiero po zamknięciu pierwszej i po upływie jakiegoś czasu, czy może piramidujesz? A może uśredniasz (tj. otwierasz kolejną, gdy cena chwilowo pójdzie w złą stronę, ale wciąż jesteś przekonany, że pójdzie we właściwą)?
To już koniec. Wiem, że tym razem wymagam więcej (czytania na pewno

Pozdrawiam.
ZomG pisze:Witam ponownie!
Komentarza odnośnie Twoich odpowiedzi dziś nie będzie, zresztą i tak moje przemyślenia po przeczytaniu Twojej wiadomości dotyczyły przede wszystkim Kangura, IQ i przydatności wiedzy. Do sprawy Forexu czy Twojej gry niewiele by to wniosło (przeczytałem cały wpis przed wysłaniem i ten fragment brzmi, jakbym mógł Cię wiele nauczyć, ale akurat mi się nie chce... nie o to mi chodziło w każdym razie), a osoby postronne uznałyby to za zwykłe zaśmiecanie dziennika. Ale kto wie, może kiedyś się skuszę/zmuszę
6. (numeracji c.d.) Czy rozważałeś jakieś zabiegi optymalizacyjne dla swojego MM? Wiem, że przy tak „chaotycznym” (każda transakcja o innym wolumenie, innym TP, SL, RR (to nie krytyka - też uważam, że potrzeba trzymania tych wartości na stałych poziomach to bajka, ale ma też swoje zalety, jak łatwość lub w ogóle możliwość optymalizacji wielkości otwieranych pozycji dla maksymalizacji zysku)) tradingu mogłoby to wymagać doktoratu z matematyki (którego, jak już wiemy z pytania 3., nie masz), ale biorąc pod uwagę skuteczność w okolicy 90%, dziwi wielkość - czy też małość - otwieranych pozycji. (Wybacz zawiłość tego punktu)
7. Dlaczego grasz na tych parach walutowych, na których grasz?Czy dobierałeś je w jakiś szczególny sposób, a może grasz na wszystkim, co się rusza?
To już koniec. Wiem, że tym razem wymagam więcej (czytania na pewno), ale wiedz, że nie będę zadawał pytań wiecznie (właściwie to pewnie na tych poprzestanę), a fani (w tym biuściate blondyny, czekające tuż za rogiem, aż stuknie Ci 100 000$) na pewno docenią chęć pomocy ubogim umysłowo (tak, mówię m.in. o sobie). A skoro masz przymusowe dwa dni wolne od handlu, to...
Pozdrawiam.
To może i ja zacznę od pytania

Co skłoniło Cię do rejestracji i zadania tych właśnie pytań i czemu zawdzięczam prześmiewczy czasami charakter wypowiedzi ?)
Trading to moja pasja, pieniądza to skutek uboczny a nie cel sam w sobie. Pamiętaj o tym )
6. Docelowo planuję zoptymalizować MM na zasadzie wyznaczenia maksymalnej wielkości ekspozycji dla danej pary itp.
Skuteczność to tylko pusta liczba, na tę chwilę wielkość otwieranych pozycji jest i tak zbyt duża i planuję to trochę inaczej rozwiązać po zakończeniu okresu zarządzania tym kontem. Do zarabiania w zupełności wystarcza dźwignia 1:5 - 1:10 i mniejsze ryzyko.
7. Gram tam gdzie jest setup, sensowny spread i zadowalająca mnie zmienność.
Dla przykładu Eur/Usd jest dużo prostszą w zrozumieniu parą nić corssy Jena ale nie oferuje takiej zmienności.
Raczej unikam egzotyków, czasami zdarza się zagrać coś opartego o złotówkę.
8. To jest bardzo dobre pytanie i świetny przykład, chyba najbardziej wyrazisty. Grając na Eur/Jpn patrzę praktycznie TYLKO na wykres Eur/Usd i Usd/Jpn. Wykres samego Eur/Jpn pokazuje poziomy itp. ale tym co prowadzi cenę tego instrumentu są właśnie U/J i Eur/Usd.
9. Staram się unikać takich sytuacji, jeżeli gram na umocnienie dolara to raczej nie będę na innej parze grał na jego osłabienie. Są oczywiście wyjątki i sytuacje takich pseudo "headge" ale to jest też kwestia zależna od zmienności dwóch skorelowanych par itp.
10. "Polegaj tylko i wyłącznie na własnych analizach"
11. Oczywiście

12. Nie piramiduję w rozumieniu dokładania do zyskownych pozycji, jeżeli cena idzie w "dobrą" stronę to zostawiam pozycję lub zamykam i czekam na ponowne wejście przy lepszej cenie. Są oczywiście od tego pewne odstępstwa.
Co do drugiej części pytanie to tak, często uśredniam cenę jeżeli pierwszy punkt zwrotny zostanie przebity, zawsze natomiast z uwzględnieniem miejsca w którym zamiast dokładać należy ciąć straty.
Nadal nie wiem czemu zawdzięczam Twój często prześmiewczy ton wypowiedzi i zainteresowanie moją osobą, nie prowadzę tego dziennika dla poklasku lub zbierania pochwał. Nie czekam też na stada blondynek z za rogu

Nie chciałbym żeby ktoś odniósł złe wrażenie na którymkolwiek etapie tego dziennika lub po którejś mojej wypowiedzi, nadal jestem daleki od zostanie "traderem" nadal wiele nauki i praktyki przedemną, mam nadzieje, że kilka kroków już za mną ale tak naprawdę pierwszym celem jest utrzymanie skuteczności i kolejnych miesięcy na plus przez przynajmniej 1-2 lata pod rząd.
Sytuacje takie jak sławne już wejście w Usd/Jpn z prawie pełną ekspozycją na przestrzeni 30 pipsów pokazują że ta droga może być jeszcze długa i wyboista, mam nadzieje że takich błędów uda się w przyszłości unikać.