mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
9%
Poza paroma minusami są ok
8
36%
Przeciętny
6
27%
Mają wiele wad
3
14%
Stanowczo odradzam
3
14%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
rh-fx
Gaduła
Gaduła

Re: BRE Forex ECN

Nieprzeczytany post autor: rh-fx »

prowizja - prowizją ... da się przeżyć

ale 10 zł do 200 zł za przelew do np. Mbanku - to jest nieładne :(

Dlatego zakładałem konto w BRE , ponieważ przelewy do Mbanku byłe szybkie a strategia zakładała częste wypłaty zarobionej gotówki na konto w mbanku ( takie "psychologicze" podejście ).

Teraz koszty wzrosną :(
- Co ja tutaj robię ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kaktus3000 »

BRE FX ECN pisze:Zmiany w ofercie dotyczące prowizji minimalnej wprowadzone zostały przede wszystkim w trosce o interes klientów. Podstawowym celem tej zmiany jest ograniczenie globalnej ilości transakcji, w której spory udział mają zlecenia o wielkości 0.01 lota. Warto zauważyć, że przy poziomie 0.03 lota pozycji próg prowizji minimalnej przestaje działać. Olbrzymie znaczenie w naszym modelu działalności ma fakt, czy transakcja o nominale x zrealizowana została za pomocą jednej/kilku transakcji czy na przykład 100 transakcji o minimalnym wolumenie. Chcielibyśmy jednak przedstawić czynniki, które zmusiły nas do podjęcia takiej decyzji:

1. Przede wszystkim musieliśmy brać pod uwagę koszt dla klientów standard, wyjaśniając na prostym przykładzie polega on na tym, że jeśli klient mini posiada 50 pozycji po 0.01 lota, a klient standard jedną pozycję na 0.5 lota i jeśli wszystkie te pozycje mają stop loss na tym samym poziomie, to można z łatwością wyobrazić sobie sytuację, w której małe zlecenia „blokują” kolejkę dla zleceń większych – dlaczego klient który ma „normalne” zlecenie może być pokrzywdzony ponieważ na tyle pechowo skolejkował się za zleceniami konta mini, że wpłynęło to negatywnie na jego egzekucję (większy poślizg cenowy w przypadku większej kolejki, mniejszy w przypadku mniejszej),
2. Na decyzji zaważył również tzw. „Koszt infrastruktury” – jak wiadomo każdy system posiada pewną ograniczoną przepustowość i można powiedzieć, że klienci generujący dużo małych zleceń obciążają system w stopniu ponadprzeciętnym do proporcjonalnie im należnego; widać to wyraźnie po działaniach niektórych brokerów, którzy dla kont mini tworzą maksymalne ilości pozycji; z nieznanej nam przyczyny ilość pozycji otwieranych na statystycznym rachunku mini wielokrotnie przewyższa ilość pozycji otwieranych na statystycznym rachunku standard… takie zachowanie znacznie obciąża system, który monitoruje każde zlecenie, dzięki czemu proporcjonalny koszt potrzebny na obsłużenie tych rachunków jest znacznie wyższy niż w przypadku rachunków standard,
3. Kolejnym problemem jest to, że nie wszyscy dostawcy płynności uznają zlecenia poniżej 0,10 lota, część akceptuje od 0,05 lota, właśnie ze względu na koszty rozliczenia transakcji na rynku międzybankowym…,
4. BREFOREX nie jest market makerem i wszystkie transakcje wypuszcza na międzybankowy rynek walutowy, co powoduje, że każda transakcja generuje koszty dotyczące przeprowadzenia transakcji (koszty ECN) oraz jej rozliczenia (koszty Prime Brokera).

Niestety powyższe argumenty musiały przeważyć szalę i zostaliśmy zmuszeni do przedsięwzięcia powyższych kroków.
Do ominięcia problemów, które Pan opisał służy platforma MT5, gdzie otwarte pozycje są kumulowane do pojedynczego zlecenia, wówczas nie ma mowy o obciążeniu systemu. Sztuczne podnoszenia wysokości prowizji nie wpłynie pozytywnie na pozyskanie nowych klientów, ale jak rozumiem zależy wam na mniejszym obciążeniu serwerów w sposób pozbycia się części obecnych klientów? Międzynarodowi brokerzy mają klientów o kilka zer więcej i jakoś sobie radzą z problemem obciążenia oraz sporej ilości otwartych pozycji na kontach mini ( otwiera się w tym celu osobne serwery MT4, niezależne od kont standard)

BRE FX ECN pisze:Pozwolę sobie również zauważyć, że nie uległa zmianie wysokość prowizji i pozostaje na tym samym poziomie niezależnie o typu rachunku (standard lub mini).
Jak najbardziej ulega zmianie ponieważ grając 0,01 lota mam podwyżkę ponad 100% :(

BRE FX ECN pisze:Mamy nadzieję, że zmiany pozwolą cieszyć się Państwu jeszcze wyższą jakością egzekucji zlecenia i będą Państwo zadowoleni z dostarczanej przez nas usługi.
Moje zadowolenie z oferty zostało właśnie wyłączone! Bardzo zły ruch z Waszej strony, ponieważ byłem przekonany, że BRe zależy na powrocie klientów z inwestycyjnej emigracji. Jak widać bardzo się myliłem :(

mzyska
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mzyska »

Już chciałem się przenieść do BRE, a tu kuku :lol: .
Przeczytałem ten wątek od początku i myślałem że nic się nie zmieni, a jednak.
Ponieważ jestem mikrolociażem :D , a kto wie czy w bre za jakiś czas nie podniosą prowizji np. do 5zł (skoro teraz mogli, to jaki problem w przyszłości?), to się jeszcze zastanowię i będę się dalej "mordował" z brokerem który ma ograniczoną ilość zleceń na koncie mikro do 10 :(

Awatar użytkownika
Above
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Above »

kaktus3000 pisze: Twoje wyliczenia również są błędne, ponieważ prowizja jest pobierana jednocześnie za otwarcie i zamknięcie, więc za 0,01 lot pobrane jest 0,38 PLN (2x0,19 PLN). Po zmianach trzeba otworzyć pozycję 0,02 i lekko dołożyć lub 0,03 bez podwyżki.
Faktycznie jednocześnie, nie oddzielnie. Tego nie byłem pewien. Thnx.
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

mzyska pisze:Już chciałem się przenieść do BRE, a tu kuku :lol: .
Ponieważ jestem mikrolociażem :D , a kto wie czy w bre za jakiś czas nie podniosą prowizji np. do 5zł (skoro teraz mogli, to jaki problem w przyszłości?), to się jeszcze zastanowię i będę się dalej "mordował" z brokerem który ma ograniczoną ilość zleceń na koncie mikro do 10 :(
BOSSA to akurat jest broker MM, więc porównanie do BRE jest trochę nietrafione. Poza tym ograniczenie konta do 10 pozycji jest przeznaczone jedynie dla inwestorów z strategiami AF, AT lub AF+AT.

Marketingowiec w BRE według mnie nie przemyślał tej decyzji, ponieważ dużo lepiej jest pozyskać 10k nowych klientów kont mini i liczyć na to, że ok. 1 % z nich wyrośnie w przyszłości na profesjonalnych inwestorów z depozytami 10 mln PLN. Zamiast ograniczać się do próby pozyskania tylko inwestorów grających od razu dużymi lotami.

mzyska
Stały bywalec
Stały bywalec

kaktus3000 pisze:
BOSSA to akurat jest broker MM, więc porównanie do BRE jest trochę nietrafione. Poza tym ograniczenie konta do 10 pozycji jest przeznaczone jedynie dla inwestorów z strategiami AF, AT lub AF+AT.

Marketingowiec w BRE według mnie nie przemyślał tej decyzji, ponieważ dużo lepiej jest pozyskać 10k nowych klientów kont mini i liczyć na to, że ok. 1 % z nich wyrośnie w przyszłości na profesjonalnych inwestorów z depozytami 10 mln PLN. Zamiast ograniczać się do próby pozyskania tylko inwestorów grających od razu dużymi lotami.
Taaa to spróbuj otworzyć więcej jak 10, nie wiem skąd masz takie informacje.

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

mzyska pisze:
kaktus3000 pisze:

O jakich informacjach piszesz?

mzyska
Stały bywalec
Stały bywalec

kaktus3000 pisze:
mzyska pisze:
Że można otworzyć więcej jak 10 pyzycji, z jaką niby strategią jest to możliwe bo nie wiem ?

Titan
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Titan »

Nie jestem i nie byłem nigdy żadnym IB i nie zarabiałem na polecaniu.
Inwestuje dość długo i najważniejsze jest dla mnie to, że zarabiam i utrzymuje się z Forex.

Pan raposo potwierdza to, co mówi mój przyjaciel, że na tym forum jest więcej pracowników instytucji finansowych dbających o PR niż zwykłych użytkowników.
Posiadam konta u 5 polskich brokerów i 4 konta zagraniczne(realne). Z XTB jestem od początku powstania tej firmy, z AliorBankiem też miałem przyjemność współpracować od początku.
Po tych wszystkich doświadczeniach wiem, że najlepiej działającyn brokerem liczącym się z opinią klientów jest XTB.
Wszyscy brokerzy bankowi wg. mnie mają klienta naprawdę gdzieś.
AliorBank usuwa awarie nagminnie pojawiające się od ponad 2 lat. Sam doświadczyłem awarii tych samych, po wcześniejszym zapewnieniu, że nigdy się nie powtórzą.
Wg. mnie jest to celowe działanie na szkodę klienta. Bo ile czasu można usuwać tą samą awarię, która albo zamyka pozycje, albo zakłamuje wysokość call margin i też zamyka wcześniej pozycje.
Jak są to duże roszczenia to przy każdej odpowiedzi reklamacyjnej umieszczana jest w stopce informacja
"Pouczenie:
Uprzejmie informujemy, że Klientowi przysługuje prawo wystąpienia z powództwem
do sądu powszechnego.
W przypadku sporu pomiędzy konsumentem – Klientem banku a bankiem,
Klient ma prawo wystąpić do Arbitra Bankowego Przy Związku Banków Polskich o ile spór
dotyczy roszczeń pieniężnych z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania przez bank
czynności bankowych lub innych czynności na rzecz konsumenta, przy czym wartość przedmiotu
sporu nie może być wyższa niż 8 000 zł."

Wiemy wszyscy jak w Polsce działają sądy.
Będąc w w związku banków polskich zadałem pani kierownik proste pytanie, co będzie jak zniknie mi 1 mln złotych z mojego konta.
Dostałem odpowiedź, którą zarejestrowałem, że w ciągu 2 tygodni będą się zastanawiać czy te peiniądze mi się należą.
Oczywiście muszę udokumentować, że takie środki posiadałem.
Później ewentualnie fundusz gwarancyjnych i zwrot gwarantowanych 3tys. euro.

W tej chwili ja jak i wielu moich przyjaciół mieszkam poza granicami Polski i nie korzystam z polskich instytucji finansowych.
Nie mam problemów ze złą datą i przerwami jak to jest częste w ALior i w BRE.
No i jak zarobię to sprawa mojego sumienia czy się rozliczę z państwem czy nie.
Nikt nie traktuje mnie z góry jako przestępcy fiansowego jak to ma miejsce w Polsce.

Podałem przykład Iron Fx dlatego, że jest to broker regulowany przez najbardziej restrykcyjną instytucję FCE (dawniej FSA).
Po ukończeniu City University London pracowałem w firmie regulowanej prze FCA.
Tam informacja zatajona przed klientem jest ta samo karana jak wprowadzenie klienta w błąd,
I dlatego też Iron jako jeden z nielicznych podaje informacje, że dane historyczne na platformie MT4 róznią się od danych rzeczywistych brokera.
Dane historyczne są dostarczane przez twórcę oprogramowania MT4.
Dlatego poza trochę rózniącymi się wykresami, testując i przeprowadzając optymalizację strategii EA na danych historycznych możemy mieć trochę odmienne wyniki w realu.
W lipcu też był bonus 100% wpłaconego depozytu, który jak się ma plan i wie się co robi można bardzo dobrze wykorzystać.

Nikt nie ukrywa i nie podnosi opłat, umowa nie zmienia się podczas trwania, depozyt wstępny nie różni się od depozytu utrzymania.
W tej chwili posiadam u nich konto, które jest dopasowane pod moją strategię srednioterminową i nie mam naliczanych opłat swap.
I to jest przykład brokera MM, który biorąc pod uwagę koszty tranzakcji, brak awarii, poziom obsługi bije na głowę BRE i ALIOR niby ECN.

Dla bardziej dociekliwych - załóżcie konto w Pepperstone. Zobaczycie jak naprawdę działa ECN i jak niskie mogą być koszty tranzakacji.

MOja opinia jest taka, po co korzystać i być beta testerami krajowych brokerów, jak mieszkamy wszyscy podobno we wspólnej europie i mamy do dyspozycji wielu dużo lepszych, pewniejszych brokerów.
Teraz wielu ma polski helpdesk, nawet walutę PLN.
Trzeba też pamiętać o dywersyfikacji środków finansowych.

To wszystko dla moich kolegów i koleżanek tracącyh nerwy i czas.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kaktus3000
Gaduła
Gaduła

mzyska pisze:
kaktus3000 pisze:
mzyska pisze:
Że można otworzyć więcej jak 10 pyzycji, z jaką niby strategią jest to możliwe bo nie wiem ?
Ja nie muszę nic próbować, ponieważ średnio mam otwartych w jednym czasie ok. 50-100 pozycji. Rekord niewiele ponad 500 pozycji. Niestety do takich strategii potrzeba ogromnych depozytów.

Wkurza mnie posunięcie BRE, ponieważ zmiana strategii z 0,01 na 0,03 lot na pojedynczą pozycje powoduje konieczność utrzymania większego depozytu ok. 360k PLN. Totalnie rozjeżdża mi się współpraca, znowu nie ma w kraju brokera, który może coś ciekawego zaoferować, ponieważ BOSSA jest MM i ma ograniczenie do 10 pozycji, GO4X jest MM i ma wysokie SWAPy, pozostali z 0,01 lot nie mają MT4 :(

ODPOWIEDZ