komputer z 2005
Re: komputer z 2005
Panowie mam nowego kompa laptop y500 od paru dni, nie ma ssd ale chyba będzie wszystko ok-j bo na starym kompie zmieniłem wyświetlanie świeczek na wykresie i pomogło zresztą już nie korzystam z gammy a jak będę kupować ssd to podłaczę sobie go do usb 3.0 i ponoć to jak sata2
Witam,
Skoro temat o starych kompach to i ja się dołączę z pytaniem.
Czy ktoś może próbował robić upgrade w tej "bestii"?
Wiadomo chodzi o ram, dysk i procek, reszta nieważne.
Kto korzystał/korzysta z tego kompa, zna jego zalety (pomimo iż ma już swoje lata W7 chodzi elegancko).
Tak czy inaczej, czasami przesadzę z ilością aplikacji no i niestety brak mocy staje się uporczywy.
Gdzieś, kiedyś przewinął mi się ten komp prezentowany tu na forum, ale nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc.
ps. chodzi o X60.
Pzdr.

Skoro temat o starych kompach to i ja się dołączę z pytaniem.
Czy ktoś może próbował robić upgrade w tej "bestii"?
Wiadomo chodzi o ram, dysk i procek, reszta nieważne.
Kto korzystał/korzysta z tego kompa, zna jego zalety (pomimo iż ma już swoje lata W7 chodzi elegancko).
Tak czy inaczej, czasami przesadzę z ilością aplikacji no i niestety brak mocy staje się uporczywy.
Gdzieś, kiedyś przewinął mi się ten komp prezentowany tu na forum, ale nie mogę znaleźć.
Z góry dzięki za pomoc.
ps. chodzi o X60.
Pzdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein
Jedyny upgrade jaki jesteś w stanie zrobić to wymiana pamięci (zazwyczaj lenovo wrzuca 2 kości, więc trzeba je wymienić na większe) oraz wymiana dysku. Procesor nie do wymiany we własnym zakresie.
Na spodzie laptopa znajdziesz numer, który pozwoli zidentyfikować maszynę (0000-XXX) na stronie lenovo i dowiedzieć się jakie kości maksymalnie da się włożyć. Jeśli chodzi o dysk to sprawdź typ portu (IDE/SATA/SATA-2) i w zależności od tego dobrać można szybki dysk IDE 7.200 RPM lub dosyć leciwy już, a przez to tańszy dysk SSD lub nowszy, jeśli SATA-2/3.
To powinno wystarczyć i nic więcej zrobić się nie da
W przypadku Lenovo dość łatwo rozbiera się całość, ale pamiętaj skąd jakie śrubki wyjmujesz, bo mogą zostać "części zapasowe". No i nie przejmować się spasowaniem obudowy - szczeliny po 3-4mm są fabrycznym standardem w tej firmie.
Na spodzie laptopa znajdziesz numer, który pozwoli zidentyfikować maszynę (0000-XXX) na stronie lenovo i dowiedzieć się jakie kości maksymalnie da się włożyć. Jeśli chodzi o dysk to sprawdź typ portu (IDE/SATA/SATA-2) i w zależności od tego dobrać można szybki dysk IDE 7.200 RPM lub dosyć leciwy już, a przez to tańszy dysk SSD lub nowszy, jeśli SATA-2/3.
To powinno wystarczyć i nic więcej zrobić się nie da