komputer z 2005

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
anonim09383

Re: komputer z 2005

Nieprzeczytany post autor: anonim09383 »

Panowie mam nowego kompa laptop y500 od paru dni, nie ma ssd ale chyba będzie wszystko ok-j bo na starym kompie zmieniłem wyświetlanie świeczek na wykresie i pomogło zresztą już nie korzystam z gammy a jak będę kupować ssd to podłaczę sobie go do usb 3.0 i ponoć to jak sata2

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

Witam,

Skoro temat o starych kompach to i ja się dołączę z pytaniem.

Czy ktoś może próbował robić upgrade w tej "bestii"?
Wiadomo chodzi o ram, dysk i procek, reszta nieważne.
Kto korzystał/korzysta z tego kompa, zna jego zalety (pomimo iż ma już swoje lata W7 chodzi elegancko).
Tak czy inaczej, czasami przesadzę z ilością aplikacji no i niestety brak mocy staje się uporczywy.
Gdzieś, kiedyś przewinął mi się ten komp prezentowany tu na forum, ale nie mogę znaleźć.

Z góry dzięki za pomoc.

ps. chodzi o X60.

Pzdr.
Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” A. Einstein

Awatar użytkownika
maverick
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: maverick »

Jedyny upgrade jaki jesteś w stanie zrobić to wymiana pamięci (zazwyczaj lenovo wrzuca 2 kości, więc trzeba je wymienić na większe) oraz wymiana dysku. Procesor nie do wymiany we własnym zakresie.

Na spodzie laptopa znajdziesz numer, który pozwoli zidentyfikować maszynę (0000-XXX) na stronie lenovo i dowiedzieć się jakie kości maksymalnie da się włożyć. Jeśli chodzi o dysk to sprawdź typ portu (IDE/SATA/SATA-2) i w zależności od tego dobrać można szybki dysk IDE 7.200 RPM lub dosyć leciwy już, a przez to tańszy dysk SSD lub nowszy, jeśli SATA-2/3.

To powinno wystarczyć i nic więcej zrobić się nie da :) W przypadku Lenovo dość łatwo rozbiera się całość, ale pamiętaj skąd jakie śrubki wyjmujesz, bo mogą zostać "części zapasowe". No i nie przejmować się spasowaniem obudowy - szczeliny po 3-4mm są fabrycznym standardem w tej firmie.

ODPOWIEDZ