Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

Mam taką hipotezę, niezbyt zresztą oryginalną, że wyrok śmierci zapadł tydzień temu w czwartek - tak na edka jak i kabla. W piątek przyszło potwierdzenie, a dzisiejsze zagrywki MFW, Assmussena i agencji S&P tylko mnie w tym myśleniu utwierdzają.
Wyrok śmierci dlatego, że środowe odbicie, szczególnie na kablu, mogło wielu osobom wydać się świetnym sygnałem do zajęcia długich pozycji.

Oczywiście mam też drugą hipotezę :) Że kto wytrzyma do jutra, do wystąpienia Bena, ten może wyjdzie z longów cało, a nawet zarobi...

Która hipoteza bardziej realna?
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

FXstreet.com (Córdoba) - Ratings Agency Standard & Poor's decided to downgrade Italy on Tuesday, cutting the rating to BBB from BBB+.

According to S&P, this action reflects their view of the effects of further weakening growth on Italy's economic structure and resilience, and its impaired monetary transmission mechanism.

S&P also left their outlook at negative, meaning there is at least one-in-three chance that the rating could be lowered again in 2013 or 2014.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
uciekinier
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: uciekinier »

zastapmnie pisze:Mam taką hipotezę, niezbyt zresztą oryginalną, że wyrok śmierci zapadł tydzień temu w czwartek - tak na edka jak i kabla. W piątek przyszło potwierdzenie, a dzisiejsze zagrywki MFW, Assmussena i agencji S&P tylko mnie w tym myśleniu utwierdzają.
Wyrok śmierci dlatego, że środowe odbicie, szczególnie na kablu, mogło wielu osobom wydać się świetnym sygnałem do zajęcia długich pozycji.

Oczywiście mam też drugą hipotezę :) Że kto wytrzyma do jutra, do wystąpienia Bena, ten może wyjdzie z longów cało, a nawet zarobi...

Która hipoteza bardziej realna?
Obydwie dość fantastyczne, ale oczywiście nie twierdzę że nie realne. Jednak dla tych co mają L-ki na kablu to nie widzę wiele nadzieji w najbliższej przyszłości. Choć należy pamietać że BeBe ma wielką moc.
Pierwsza hipoteza jest bardziej możliwa, mimo że trąca o teorię bardzo spiskową :D
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Ktoś zauważył, że trzeci największy rynek długu, Włochy, zostały zdegradowane do zaledwie jednej kreski powyżej złomu?
Nic w dzisiejszych czasach nie działa jak należy... mało kogo to wzrusza.
http://www.fxbriefs.com/forex/forex-new ... important/
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
uciekinier
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: uciekinier »

259 pisze:Nic w dzisiejszych czasach nie działa jak należy... mało kogo to wzrusza.
może to jest jakimś wyjaśnieniem ;)
http://forsal.pl/artykuly/717377,s-p-za ... ngach.html
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka

259
Maniak
Maniak

Taak, to dużo tłumaczy jeżeli chodzi o przekręty na MBSach gdzie gówno było sprzedawane w pudełku AAA i inne takie.
Ale z długami rządowymi jest nieco inaczej:

- o ile spółki, banki i inne instytucje płacą S&P (i pozostałym dwóm) za ocenę wiarygodności kredytowej, o tyle państwa nie więc teoretycznie taka ocena jest bardziej obiektywna. EDIT: choć też nie do końca bo np. Grecja zapłaciła Goldmanowi, żeby ukrył część ich długu pod przykrywką rozmaitych rozliczeń międzynarodowych co pozwoliło im ciągnąć świetne oceny aż do momentu gdy już nie dało się nic utrzymać. EDIT2: znalazłem: http://www.spiegel.de/international/eur ... 76634.html

- dług rządowy znajduje się w wielkich portfelach instytucji typu fundusze emerytalne (i bynajmniej nie mówią tutaj o naszych), banki, agencje zarządzania majątkiem Skarbu Państwa. A takie instytucje maja narzucone ustawowo granice i te granice są oparte o właśnie o te literki nieświętej trójcy. Jak któreś państwo wypadnie to nie można już kupować jego długu, ani zastawiać pod pożyczki (za wyjątkiem banków które mają swoje sposoby na obejście tak "głupich" ograniczeń).

- na dodatek obniżka wiarygodności wymusza zabezpieczenie w postaci wykupienia CDSów których cena oczywiście idzie odpowiednio w górę generując dodatkowe koszty (jednym, Goldmanom i innym zaś dodatkowe zyski ;-) )

Tak więc nawet jak cały świat wie, że S&P leci sobie w kulki, to jak zejdzie do BBB- uruchomi to automatycznie wiele nieprzyjemnych rzeczy z początkową paniką, że ESM, EFSF i OMT razem wzięte są niczym w porównaniu z włoskim długiem.

Ale jak pociesza nas Jamie, mamy na to jeszcze wiele miesięcy. Przynajmniej z sześć jak nie więcej. Kto będzie sobie tym zawracał głowę w wakacje :)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

zastapmnie pisze:Mam taką hipotezę, (...) że wyrok śmierci zapadł tydzień temu w czwartek
zrób sobie przerwę od fx. To czasem pomaga.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

A to o ropie - że tak z cicha pękł robi piękny rajd. $110 WTI? A może WTF? Teraz, w lecie? Jak ja już zaczynam szykować się do drogi? :shock:
http://www.forexlive.com/blog/2013/07/0 ... ll-market/
Oko prawdziwych speców by się przydało, widział ktoś Niemiaszka i Mike?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

pisze z tabletu to i nieco uproszczone
shs odwrocony raczej powinien pochodzic ze spadajacego trendu
ten pokazany figura jest ok
oslabia ja tylko kierunek z ktorego przyszla
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
zastapmnie
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zastapmnie »

Mighty Baz pisze:
zastapmnie pisze:Mam taką hipotezę, (...) że wyrok śmierci zapadł tydzień temu w czwartek
zrób sobie przerwę od fx. To czasem pomaga.
ta ironia to z kina lat 50-tych?
Staram się przetrzymywać straty i ciąć zyski, bo tak podobno robi większość, która przecież nie może się mylić...

Zablokowany