Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Myślę, że jak nie złożysz PIT/ZG z dwoma zerami to nic Ci za to nie zrobią. To tylko "dodatkowy papierek"
Najważniejsze, abyś tą stratę wykazał w PIT-38.

Solą życia jest kasa.
Ja w zeszłym roku też nie składałem Pit ZG. W tym roku wszędzie piszą, żeby składac, to składam:) Popieprzony mamy system podatkowy. Nikt nic nie wie. Mam 8 kont i 8 pitów ZG plus PIT 38, 36, 0. Razem jakieś 14 stron....jordan pisze:No to teraz mam dylemat bo miałem okazję podjechać do US, wytłumaczyłem o co mi chodzi to pani powiedziała, że PIT/ZG nie muszę składać no ale ona nie wiedziała co to forex.
Podbijam pytanie: jak rozliczyć dochód, gdy konto jest zarządzane przez brokera? Konto jest zbiorcze (wszyscy uczestnicy wpłacają na to konto) i nie ma historii transakcji. Mam tylko podgląd na dzienną zmianę mojego kapitału w proc. i gotówce. Rozliczenie na zasadach każdej transakcji (przychód-koszt) jest niemożliwe. Czy w tym układzie biorę wynik z 31 grudnia i ewentualny, roczny zysk doliczam do przychodu (lub stratę do kosztów)?
Majac strate z zagranicznego brokera, ktory nie wystawia PIT-8C, w PIT-38 w rubryce C wiersz "Przychody wykazane w czesci F informacji PIT-8C" zostawiam same zera, natomiast moje wlasne wyliczenia wpisuje do wiersza drugiego "Inne przychody"? Juz wyczytalem watpliwosci co do skladania PIT/ZG jesli ma sie sama strate, ale chyba lepiej zlozyc z tymi dwoma zerami (US - :facepalm)
O co natomiast chodzi w rubryce G "Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art.45 ust.3c ustawy"? Zostawic tam 0?
Jesli broker udziela mi bonusu 50$, ktory pozniej stracilem, to moge to wykazac w kosztach?
O co natomiast chodzi w rubryce G "Informacja o dochodach (przychodach) wykazywanych na podstawie art.45 ust.3c ustawy"? Zostawic tam 0?
Jesli broker udziela mi bonusu 50$, ktory pozniej stracilem, to moge to wykazac w kosztach?
Pytanko nie podałem w rozliczeniu zagranicznego brokera i co teraz nie wysłał mi Pitu8 i co teraz mogą mnie ścigać, ciekawe czy się dowiedzą, po co te rozliczenia banki powinnny to za nas zrobić
-
- Uczestnik
Obliczenie podatku z pojedyńczej transakcji
Dzień dobry. Od niedawna zaczynam uczyć się Forexa. Mam kilka pytań. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Zakładamy sytuację:
sprzedaż euro/jpy 0,1 lota po 127,640. Zamknięcie po 127,484. Zysk 52,17zł prowizja -3,83zł na czysto 48,34zł. Od której kwoty muszę zapłacić 19% podatku?
sprzedaż euro/jpy 0,1 lota po 127,640. Zamknięcie po 127,484. Zysk 52,17zł prowizja -3,83zł na czysto 48,34zł. Od której kwoty muszę zapłacić 19% podatku?
tomek123 pisze:Pytanko nie podałem w rozliczeniu zagranicznego brokera i co teraz nie wysłał mi Pitu8 i co teraz mogą mnie ścigać, ciekawe czy się dowiedzą, po co te rozliczenia banki powinnny to za nas zrobić
Po to żebyś sam dysponował swoimi pieniędzmi przed zapłaceniem podatku.
Lepiej jakby jak w Niemczech strącali podatek od razu po zamknięciu każdej pojedynczej transakcji?
Pozdrawiam
Witam,
A co w przypadku, gdy zamiast PIT trzeba dochody z fx rozliczyć CIT'em ?
Czy ktoś już to robił ?
Pozdrawiam
A co w przypadku, gdy zamiast PIT trzeba dochody z fx rozliczyć CIT'em ?
Czy ktoś już to robił ?
Pozdrawiam
Fakt, że meduza przeżyła 650 milionów lat bez mózgu daje nadzieję wielu ludziom...
Niektórym po prostu już woda sodowa uderzyła do głowy na tym forum i tyle.noumen1 pisze:a co ma piernik do wiatraka? zanim czegokolwiek się podejmę staram się mieć pełne rozeznanie w sytuacji i mieć wszystko rozplanowane na każdą ewentualność. poza wiedzą, którą przyswajam z książek interesują mnie też zatem aspekty praktyczne, prawo, wybór brokera itp. im więcej wiedzy tym lepiejkupidyn pisze:najpierw ugraj jakąs kase na forexie a dopiero wtedy się zacznij przejmować, czy płacić podatki czy nie.zresztą z tego co czytam nawet będąc na minusie musiałbym się bawić w rozliczenia a nie przepadam za nudną, papierkową robotą
Sam jestem ciekaw jak to jest.
-
- Uczestnik
Witam, jestem świeżakiem jeżeli chodzi o inwestycje na rynku walutowym, dużo czytałem o tym że rozliczenia FOREX mogą być problematyczne dla urzędów skarbowych. Chciałem się tylko upewnić tutaj że artykuł który znalazłem nie wprowadził mnie w błąd. Przepraszam jeżeli umieściłem posta w złym dziale, ale tutaj akurat było pisane o podatkach więc stwierdziłem że się podepnę.
Treść tego http://www.forex-rss.info/podatek-od-forex.html artykułu jest rzetelna ? Nie wprowadza w błąd? Pytam, bo jeżeli jest ok, to chyba załapałem o co chodzi już z kwestią podatków, przynajmniej na najprostszym szczeblu.
Treść tego http://www.forex-rss.info/podatek-od-forex.html artykułu jest rzetelna ? Nie wprowadza w błąd? Pytam, bo jeżeli jest ok, to chyba załapałem o co chodzi już z kwestią podatków, przynajmniej na najprostszym szczeblu.
Panowie wiecie moze jak to jest z rozliczaniem ewentualnych zyskow z forexu w uk?Czy forexowe zyski dodaje sie do zarobkow?czy poprostu przelicza sie zysk na funty i placi od tej sumy podatek.I jeszcze jedna sprawa.Po jakim kursie sie przelicza te zyski?
Dzieki z gory
Dzieki z gory