Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Piotr8686
Uczestnik
Uczestnik

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: Piotr8686 »

Witam wszystkich. Mam ogromna prosbe aby ktos udzielil mi informacji na moj problem.
W zeszlym roku zalozylem sobie konto na froex (maj 2012) konto zalozone jest na markets.com ale zarejestrowane bylo przez polskiego brokera ja natomiast jestem w Anglii . Konto prowadze w funtach. Moja wplata wynosila ok 3tys zlotych co wynioslo ok 600f. Nie wyplacalem zadnych srodkow od tamtej pory gdyz nie zarobilem wystarczajaco duzo stan konta na dziej dzisiejszy wynosci niecale 400f moje pytanie brzmi czy i jak mam sie niby z tego rozliczyc? Chodzi o podatek bo czytam mase informacji i sie zielony zrobilem juz od tego:( masakra Prosze o pomoc
z gory dziekuje
Piotr

mario80r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario80r »

Dziś byłem w swoim US najpierw dopytałem się jak zakwalifikować kwotę z konkursu Go4x z części D pit8c i jakim Pitem powinienem się rozliczyć.
Uprzejma Pani poinformowała mnie że tą kwotę należy rozliczyć jako dochód inny w zeznaniu rocznym z dochodami np z etatu."Powinno to być zrobione w Pit 36 ale nie zaszkodzi w PIT 37". Obawiam się że to "nie zaszkodzi" może być różnie interpretowane w każdym urzędzie inaczej ba może nawet w każdym okienku. Dlatego też rozliczyłem się w PIT 36 by uniknąć potem jakiś głupich wezwań to korekt :)
Pozdrawiam.

eden3d
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: eden3d »

mario80r pisze:Dziś byłem w swoim US najpierw dopytałem się jak zakwalifikować kwotę z konkursu Go4x z części D pit8c i jakim Pitem powinienem się rozliczyć.
Uprzejma Pani poinformowała mnie że tą kwotę należy rozliczyć jako dochód inny w zeznaniu rocznym z dochodami np z etatu."Powinno to być zrobione w Pit 36 ale nie zaszkodzi w PIT 37". Obawiam się że to "nie zaszkodzi" może być różnie interpretowane w każdym urzędzie inaczej ba może nawet w każdym okienku. Dlatego też rozliczyłem się w PIT 36 by uniknąć potem jakiś głupich wezwań to korekt :)
Pozdrawiam.
Dzieki za info czyli z tego wynika ze ten dochód powinnien byc wpisany jako dodatkowy w PIt 36? tak? a mogę go jakoś zmiejszyć opodatkowanie tego - jeśli mialem strate z gieldy 1100 a dochód ten to z 400 ?

mario80r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario80r »

strate 1100zl dokladnie tak jak jest w pit 8c piszesz w pit 38 nic nice mozesz odejmowac. zas dodatkowy dochod rozliczasz jako inny w pit 36 dlatego nice mozesz sobie tego odejmowac poniewaz jest przewidziana inna skala podatkowa.
przepraszam ze bez polskich znakow ale pisze z komorki.
pozdrawiam

grgr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: grgr »

Nie rozumiem w jaki sposób mam wpisać stratę w PIT-38.

Chciałem wypełnić to i wysłać przez internet przy pomocy e-deklaracji, ale mi wywala błąd, że poz. 20 nie może być ujemna. To w jaki sposób mam wpisać minus? Chyba ręcznie będę musiał to wypełnić..

A może trzeba całośc podciągnąć pod koszty uzyskania przychodu..
albo pod przychód dać pozycje zyskowne a pod koszty stratne?

pojęcia nie mam ..

Nie mam pit-8c, korzystam z zagranicznych brokerów.

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

grgr pisze:Nie rozumiem w jaki sposób mam wpisać stratę w PIT-38. (...)
Witam
Musisz kolego policzyc przychody (suma zyskownych transakcji) i koszty uzyskania przychodow (k.uz.prz.) (suma stratnych transakcji). Oczywiscie k.uz.prz. wpisujesz bez minusa :wink: , bo odejmujesz je od przychodu.
Piszesz ze miales strate, wiec koszty uzyskania przychodow beda wieksze niz przychody, wiec c-b w PIT38 = strata (pole e/27).

Bez problemu wysylasz potem przez e-deklaracje, ja tez tak robie od 2-ch lat.

grgr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: grgr »

Piotr_P pisze:
grgr pisze:Nie rozumiem w jaki sposób mam wpisać stratę w PIT-38. (...)
Witam
Musisz kolego policzyc przychody (suma zyskownych transakcji) i koszty uzyskania przychodow (k.uz.prz.) (suma stratnych transakcji). Oczywiscie k.uz.prz. wpisujesz bez minusa :wink: , bo odejmujesz je od przychodu.
Piszesz ze miales strate, wiec koszty uzyskania przychodow beda wieksze niz przychody, wiec c-b w PIT38 = strata (pole e/27).

Bez problemu wysylasz potem przez e-deklaracje, ja tez tak robie od 2-ch lat.
Dzięki, trochę to dziwe, ze stratne transakcje są brane pod uwage jako koszty uzyskania przychodu :)
Mam nadzieje, że drugi rok będzie zyskowny. I trochę bez sensu, że tylko 50% można odliczać =P

Dobra.. to teraz excel i te 500 transakcji do policzenia. hehe.

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

grgr pisze:

Dzięki, trochę to dziwe, ze stratne transakcje są brane pod uwage jako koszty uzyskania przychodu :)
Mam nadzieje, że drugi rok będzie zyskowny. I trochę bez sensu, że tylko 50% można odliczać =P

Dobra.. to teraz excel i te 500 transakcji do policzenia. hehe.
Żeby w pelni zrozumiec, dlaczego mozna stratne transakcje rozliczac jako koszty uzyskania przychodu w PIT-38 musisz cofnac sie do historii tego watku i str.74 i kilkunastu wczesniej i batalii kolegi OzoEze z US i pozniej MF, warto poczytac, bardzo ciekawa i pouczajaca lektura :D

http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... ml#p184752

http://forex-nawigator.biz/forum/forex- ... ml#p185108 :

" Wyrok z uzasadnieniem opublikowany na stronie sądu:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/

sygnatura: iii sa/wa 1825/09 "

Możesz odliczyc straty z lat poprzednich w 5-ciu kolejnych nastepujacych po sobie latach, z tym, ze w jednym roku max. 50% strat. Czyli rozliczajac sie za 2012 r. masz prawo wziac do kalkulacji ewentualnego odliczenia straty od 2007 r.

Na stronie bossy masz w miare przystepnie opisane co i jak robic z danymi z historii MT4, ja korzystalem z tego opisu, jak sie uczylem robic wlasny arkusz do obliczen:

http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... d16353pos7

Awatar użytkownika
robertw7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robertw7 »

Witam,
moje pytanie dotyczy składania PIT ZG. Czy do PIT 36 muszę dołączyć PIT ZG? Mój broker nie jest oczywiście polskim brokerem. Czy PIT ZG jest konieczny, jeśli za granicą broker nie naliczył mi żadnego podatku, a rozliczenie następuje tylko z polskim US?
Wiem, że wcześniej jest to opisane, ale w zeszłym roku nie złożyłem PIT ZG, bo znalazłem informację, że składanie PIT ZG jest konieczne, gdy dotyczy informacji o podatkach zapłaconych za granicą. Zresztą jeśli rozliczyłem dochód i zapłaciłem podatek, to co grozi za niezłożenie PITu ZG?

I jeszcze jedno. Mam konta u różnych brokerów, w tym w Admiral Markets. AM mają fajny kalkulator do obliczania zysku/straty. Czy mogę zapodać tam też wyniki transakcji od innych brokerów? Czy obliczenia będą prawidłowe? Korzystaliście z tego?

parr
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: parr »

To mój pierwszy Pit 38.Czy dobrze rozliczam?:
1)Wynik tradingu z GPW (mam z DM PIT 8C) wpisuje w PIT 38 w poz.C 20 i 21
2) trading na fx u broka zagranicznego.Brak PIT 8C.Tradowałem tam w zeszlym roku i czy mogę rozliczyc w PIT/ZG tego broka tak,że suma wpłat to kwoty kosztu,a wypłaty to kwota przychodu?Czyli wpłaciłem 1000 zł ,a wypłaciłem 800 to mam mam stratę -200 zł .I wpisuję ją w PIT/ZG w pozycji C3 31 i również w PIT38 w C22 i 23 jako inne przychody?Czy dobrze to robię?
3) trading u innego broka u którego wciąż handluję.Brak Pit 8C.Wpłaty to kwota kosztu a statment(balance) na dzień 31.12.2012 r. jest traktowany jako kwota przychodu?Nie zostałem z żadnymi pozycjami,wszystko zostało pozamykane na dzień 31,12,2012 r.Czy w ten sposób rozliczam ok?

z góry dzięki za pomoc

ODPOWIEDZ