Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Zawsze wygląda to tak samo, czyli rozliczasz się w kraju w którym masz rezydencję podatkową. Nieważne z jakiego kraju jest broker.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Piter80
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Piter80 »

Dzieki za odpowiedz.Czyli najlepiej poprostu jakiegos brokera z uk znalezc :) chyba,ze da sie w ten sposob ominac placenie podatku :D choc pewnie nie.

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hrabia »

plus500 jest angielska platforma handlowa,ja gram na niej
Piter80 pisze:Dzieki za odpowiedz.Czyli najlepiej poprostu jakiegos brokera z uk znalezc :) chyba,ze da sie w ten sposob ominac placenie podatku :D choc pewnie nie.

lg87
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: lg87 »

Cześć wszystkim
Chciałbym zadać pytanie odnośnie opcji binarnych. Na forum znalazłem szczątkowe informację, a odnośnie podatków - nic, dlatego pytam tutaj.

Czy orientujecie się, na jakiej zasadzie rozliczać dochód z opcji binarnych? Również PIT-38, pozycje stratne - koszty uzyskania przychodu, pozycje zyskowne - przychód?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Czy ktoś z Was rozliczał już PIT/ZG ?
Proszę o kontakt na PW w celu pomocy, podpowiedzi i rozwiania wątpliwości. Z góry dziękuję.
Solą życia jest kasa.

sponn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sponn »

Tez mam pytanko odnośnie PIT/ZG...

1. Rozumiem ze w przypadku posiadania konta u zagranicznego brokera musimy złożyć PIT/ZG ?
2. Jeżeli mamy konta u kilku brokerów mających siedziby w różnych krajach to do każdego brokera trzeba odrębny PIT/ZG ?
3. Dane wpisujemy tylko w polach C.3 tak (czyli dochód i ewentualnie podatek (tutaj chyba zawsze 0 bo nie znam brokera który potrącałby podatek) ?
3. Dochód/koszty przy zagranicznych brokerach wpisujemy w rubryki 22 i 23 PIT - 38 tak (inne przychody) ?

Dzięki za każda podpowiedz... (mam konta u 9 brokerów i... chyba czeka mnie 9 załączników ZG :( )

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

to założyłeś 9 kont u różnych brokerów w przeciągu jednego roku? :shock:

odp. na pyt.
ad1. tak
ad2. składamy do każdego odrębny pit/zg
ad3. jesli składasz jako załacznik do pit38 to wpełniasz w częsci C tylko c.3
ad4. tak

eden3d
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: eden3d »

witam
mam problem z rozliczenie pitu z forexu. Jest to mój nie pierwszy ale problem mam ponieważ zarejestrowałem sie w go4x i skorzystałem z promocji - po właceniu 500zl dostałęm wirtualne 500, ktore straciłem i nie wypłacałem w ogole kasy z tego konta. Dostałem teraz z tego pit (tutaj link - http://img255.imageshack.us/img255/2382/img0154va.jpg ) i wprowadzam wartosci do program e-pity.
Wpisuje w polu przychod (czyli pole 55) pozniej koszty (czyli pole 56) i z tym nie ma problemu jednak jest jeszcze jedno ewnetulanie do wypelnienia w programie: "Wpisz kwote z przychodu w polu D (pole 40)Uwaga: kwota ta trawia do innych przychodów w głownej deklaracji" i teraz nie wiem czy mam wpisywać ta kwote 431zl z pola 35 bo w sumie GO4x nie wypełnij mi pole 40. Jesli tak zrobie to wychodzi mi podatek do placenia od tego głupiego wirutalnego zasilenia !!!! :/ a przecież w cały roku miałem strate i teraz nie wiem co robic czy to wpisywać czy nie?
Ktos ma doswiadczenia w tym temacie?

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Witajcie!

Przepraszam, że pytam tutaj, ale nie mam w tej chwili możliwości zapytać gdzie indziej tak na szybko. Może ktoś będzie umiał mi pomóc.

Otóż bliska mi osoba w zeszłym roku pracowała 3 miesiące w Anglii. To był jej JEDYNY DOCHÓD W ZESZŁYM ROKU. W Polsce nie uzyskała żadnych dochodów. W UK nie zapłaciła podatku, ponieważ nie przekroczyła kwoty wolnej od podatku.

Pytanie: Czy zapłaci w Polsce podatek od tych dochodów?

Jej rezydencja podatkowa za zeszły rok jest w Polsce, ale mamy umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z Anglią, przez co dochody Angielskie są opodatkowane tylko tam. To, że nie przekroczyła tam kwoty i nie płaci podatku to chyba nie jej wina ;)

Czy w jej sytuacji rozliczenie z Polską Skarbówką wygląda tylko na zasadzie PITU ZEROWEGO i nic więcej? ( w celu zalegalizowania dochodów Angielskich w Polsce)

Z góry dziękuję jeśli ktoś potwierdzi powyższe lub zaprzeczy :)

Pomyślności
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

mario80r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mario80r »

eden3d pisze:witam
mam problem z rozliczenie pitu z forexu. Jest to mój nie pierwszy ale problem mam ponieważ zarejestrowałem sie w go4x i skorzystałem z promocji - po właceniu 500zl dostałęm wirtualne 500, ktore straciłem i nie wypłacałem w ogole kasy z tego konta. Dostałem teraz z tego pit (tutaj link - http://img255.imageshack.us/img255/2382/img0154va.jpg ) i wprowadzam wartosci do program e-pity.
Wpisuje w polu przychod (czyli pole 55) pozniej koszty (czyli pole 56) i z tym nie ma problemu jednak jest jeszcze jedno ewnetulanie do wypelnienia w programie: "Wpisz kwote z przychodu w polu D (pole 40)Uwaga: kwota ta trawia do innych przychodów w głownej deklaracji" i teraz nie wiem czy mam wpisywać ta kwote 431zl z pola 35 bo w sumie GO4x nie wypełnij mi pole 40. Jesli tak zrobie to wychodzi mi podatek do placenia od tego głupiego wirutalnego zasilenia !!!! :/ a przecież w cały roku miałem strate i teraz nie wiem co robic czy to wpisywać czy nie?
Ktos ma doswiadczenia w tym temacie?

Miałem podobny problem co u Ciebie i jeszcze wcześniej opisał podobny adas1 (chyba strona 116) któremu poradzono na forum że ma wypełnić PIT 38 jako od giełdy i PIT37 z pracy. A program sam mu przenosił kwotę z konkursu do PIT36 w kratkę dochody inne (też tak miałem). I to jest prawidłowe rozliczenie. Taką informację uzyskałem z infolinii US w Warszawie.
Mimo że uzyskałeś stratę z inwestycji to rozliczasz w PIT38 którą to stratę możesz odliczać przez 5 lat ale nie więcej niż 50% jendnorazowo.
Zaś dochód z konkursu jest Twoim innym dochodem niż z giełdy to jest traktowane jako po prostu dochód który trzeba opodatkować zgodnie z skalą podatkową która wynika z Twoich rocznych przychodów.
Jutro idę do US złożyć PIT jeszcze się dopytam regionalnej urzędniczki mam nadzieję że nie będzie inna odpowiedź :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ