Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Dadas pisze:Nie piszę teoretycznie, ja to przerabiałem w realu.
Obawiam się, że Twój real odbiega trochę od rzeczywistości...
Dadas pisze: Dlatego kiedyś był taki moment, że US upierał się, żeby wszyscy na tych umowach zakładali działalność gosp.
Na początkach kapitalizmu w Polsce, było tak!
Niezbyt dobrze pamiętam te czasy, ale nie wydaje mi się, by tak było. Rodzaj umowy nie ma tu nic do rzeczy o czym za chwilę.

Dadas pisze: Na umowie-zleceniu i na umowie o dzieło nie musisz zakładać działalności gospodarczej.
Te umowy rozliczasz po prostu zgodnie z przepisami na PIT-36 czy PIT-37. Tam są odpowiednie rubryki.
Ad. 1) Taka ciekawostka: jeśli masz firmę, która świadczy jakieś usługi (np. budowlane, księgowe, informatyczne etc.) drugiej firmie lub osobie fizycznej to w większości przypadków będzie się to odbywać albo na podstawie umowy zlecenie albo umowy o dzieło.
Ad. 2) A czy na PIT-36 nie rozliczasz przypadkiem dochodów z działalności? Oczywiście, jak masz również dochód z innych źródeł to również je tam wymieniasz, ale jak nie prowadzisz działalności to dochody cywilnoprawne rozliczasz zazwyczaj na PIT-37.
Dadas pisze:Tylko broker, raczej nie podpisuje takiej umowy, tylko generalną.
Nie ma takiego rodzaju umowy. Są np. umowy nienazwane, ale to inna bajka.
Dadas pisze:Polskiemu brokerowi musiałbyś fakturę wystawić, a więc musiałbyś działalność gospodarczą mieć.
Pominę kwestię, że faktury wystawiają tylko podmioty zgłoszone do VAT - a nie trzeba być VAT-owcem (do czasu przekroczenia pewnego progu).
Natomiast w pozostałych przypadkach, niezależnie czy dana osoba prowadzi działalność gospodarczą czy też nie, po dokonaniu sprzedaży lub wykonaniu usługi jest ona zobowiązana do wystawienia rachunku na żądanie kupującego lub usługobiorcy. Innymi słowy osoba wykonująca umowę zlecenie a która nie prowadzi działalności gospodarczej również jest zobowiązana do wystawienia rachunku.
Dadas pisze:Broker zagraniczny, pewnie o fakturę nie prosi.
To jak bez faktury lub rachunku rozliczy (wrzuci sobie w koszty) swój wydatek?

Dadas pisze:Kwestia może być taka, gdzie ta prowizja idzie?

Czy na konto Forex u tego brokera? Bo jeżeli tak, to nie ma problemu, rozliczamy jak Forex.
Ale, jeżeli na twoje konto prywatne, to jest to przychód, który podlega rozliczeniu jak z działalności gosp.
US cię zapyta, jeżeli zapyta, na jakiej podstawie otrzymałeś te pieniądze?
I odpowiednio zinterpretuje.
A co ma jedno do drugiego? Co za różnica, czy pieniądze zostaną wysłane na twoje główne konto, jakieś konto dodatkowe, subkonto, rachunek FX, na rachunek osoby trzeciej (za Twoją zgodą ofc.), gotówką czy jeszcze inaczej?
Dadas pisze:Zapytaj o interpretację w US, jest do tego PIT odpowiedni.
Załącz wzór umowy, którą zamnierzasz podpisać i US ci zinterpretuje podstawę rozliczenia podatku.
Po pierwsze to się nie nazywa PIT tylko zwykły wniosek/deklaracja ORD-IN a po drugie za taką przyjemność się płaci i dość długo to trwa. W tym wypadku wystarczy zwykły księgowy (niekoniecznie doradca podatkowy). Można również spróbować uzyskać informację bezpośrednio w US lub w Krajowej Informacji Podatkowej (koszt połączenia). Naturalnie wypadało by coś więcej powiedzieć o zawartej umowie.

Na zakończenie: kwesta konieczności założenia działalności gospodarczej wynika z art. 2 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Przepis ten nie jest jednoznaczny, ale można na jego podstawie co nie co zasugerować...

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

WojtexWay pisze:Obawiam się, że Twój real odbiega trochę od rzeczywistości...
Nie chce mi się o tym pisać jeszcze raz, pisałem już wcześniej o moim przypadku, w tym wątku.

Dadas pisze: Dlatego kiedyś był taki moment, że US upierał się, żeby wszyscy na tych umowach zakładali działalność gosp.
Na początkach kapitalizmu w Polsce, było tak!
Niezbyt dobrze pamiętam te czasy, ale nie wydaje mi się, by tak było. Rodzaj umowy nie ma tu nic do rzeczy o czym za chwilę....[/quote]

Tak było.
Dadas pisze:Broker zagraniczny, pewnie o fakturę nie prosi.
To jak bez faktury lub rachunku rozliczy (wrzuci sobie w koszty) swój wydatek?[/quote]

Wiele lat handlowalem z Niemcami, Holendrami, Belgami, Francuzami, np. w Niemczech wystarczy umowa lub kontrakt.
Zawsze śmieli się z nas, że potrzebujemy faktury, jakby umowa nie wystarczała.
Dadas pisze:Kwestia może być taka, gdzie ta prowizja idzie?
Czy na konto Forex u tego brokera? Bo jeżeli tak, to nie ma problemu, rozliczamy jak Forex.
Ale, jeżeli na twoje konto prywatne, to jest to przychód, który podlega rozliczeniu jak z działalności gosp.
US cię zapyta, jeżeli zapyta, na jakiej podstawie otrzymałeś te pieniądze?
I odpowiednio zinterpretuje.
A co ma jedno do drugiego? Co za różnica, czy pieniądze zostaną wysłane na twoje główne konto, jakieś konto dodatkowe, subkonto, rachunek FX, na rachunek osoby trzeciej (za Twoją zgodą ofc.), gotówką czy jeszcze inaczej?[/quote]

Jeżeli broker wysyła pieniądze z prowizji na konto FX u niego, to nasz US nigdy nie rozróżni, czy to prowizja,
czy bonus, czy co innego. Nasz US nie zaglądnie brokerowi zagranicznemu w księgowość.

Na zakończenie: Skoro tyle wiesz i czepiasz się detali, to sam tu napisz, poradź człowiekowi w potrzebie,
a nie czepiaj się. Wszystko jest dostępne w necie i w centralnej informacji US, jak piszesz.
Wystarczy pogooglować.

-- Dodano: pt 08-03-2013, 17:42 --

@WojtexWay

Kolego, to jest forum publiczne, nie strona doradcy finansowo-podatkowego,
nie strona księgowego, ani strona Urzędu Skarbowego.

W związku z tym, jest tutaj całe mnóstwo prywatnych opinii, historyjek z życia
wziętych, a pomiędzy tym wszystkim, szczątki cennych informacji.

Nikt tu nie prowadzi wykładów z prawa podatkowego, handlowego, itp.

Osobiście, gdybym potrzebował porady prawnej, nie szukałbym jej
na żadnym forum, tylko u źródła. I na pewno nie brałbym jako pewnika,
tego co ktoś pisze na jakimś forum.

Opinie prywatne mogą jedynie ukierunkować pytającego, gdzie powinien
szukać i na co zwrócić uwagę. Nic pozatym.

Osoba, która podejmie działania prawne na bazie opinii zawartych w tym, czy innym forum,
po prostu postępuje nierozsądnie, narażając się na potencjalne nieprzyjemności.

batiso
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: batiso »

Ogólnie dziękuję za wszystkie opinie,

W umowie znalazłem zapiski że
Referring Agent -Polecający agent jest w biznesem powiązanym z założeniem rachunku przez klientów zainteresowanych w celu handlu walut na rynku Forex;

Dla celów niniejszej Umowy, Referring Agent -Polecający agent jest niezależnym wykonawcą, a nie pracownikiem lub przedstawicielem

Referring Agent -Polecający agent (pośrednik) uzyskał wszystkie wymagane krajowe i zagraniczne licencje i rejestracje instytucji rządowych,które mogą być konieczne do wykonywania swoich obowiązków i zadań w ramach umowy, lub jest zwolniony z takiej rejestracji lub licencji oraz wszelkie pozwolenia, rejestracje i będą aktualizowane na bieżąco .

Zaznaczam że konto mogę mieć jako osoba prywatna lub firma niestety w umowie nie znalazłem jednoznacznych zapisków, które rozwiązałyby moim zdaniem problem z fiskusem. Jest to poprostu ogólna umowa i zaznaczają że sam mam rozwiązać ten problem.
zadzwonię jeszcze na infolinię i pójdę do księgowej z tym problemem tylko proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego dylematu
czy można to traktować to jak umowę o dzieło ? lub inaczej, jak zinterpretować umowę aby rozliczyć podatek bez zakładania DG

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Dadas pisze: Na zakończenie: Skoro tyle wiesz i czepiasz się detali, to sam tu napisz, poradź człowiekowi w potrzebie,
a nie czepiaj się. Wszystko jest dostępne w necie i w centralnej informacji US, jak piszesz.
Wystarczy pogooglować.
Dla Ciebie to są detale a dla mnie wprowadzasz ludzi dość mocno w błąd i właśnie przez takich jak Ty często ludzie podejmują błędne decyzje - a konsekwencje czasami mogą być bolesne. Jak się na czymś nie znasz to nie udawaj profesjonalisty i nie pisz głupot, które mogą komuś zaszkodzić. Jeśli chodzi o mnie to wydaje mi się, że w przeciwieństwie do Ciebie pomagam -> chociażby prostując głupoty, które tacy jak Ty piszą... Natomiast czasami inna "pomoc" jest niemożliwa, gdy "kolega" podaje szczątkowe informacje. Pomijam już fakt, że chyba utożsamiasz pomaganie z wyręczaniem - a tego drugiego bardzo nie lubię...
batiso pisze:Jest to poprostu ogólna umowa i zaznaczają że sam mam rozwiązać ten problem.
Jeszcze raz piszę, że nie ma czegoś takiego jak "ogólna" umowa. Zajrzyj sobie do kodeksu cywilnego i będziesz miał większość występujących w PL umów wraz z ich charakterystyką.
batiso pisze:tylko proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego dylematu
czy można to traktować to jak umowę o dzieło ? lub inaczej, jak zinterpretować umowę aby rozliczyć podatek bez zakładania DG
Umowę o dzieło? A jakie "dzieło" wykonujesz? Jeżeli już to mogłaby tu pasować jeszcze umowa zlecenie - tylko dla pewności zamaluj korektorem słowa "agent"...
A tak na serio to zapewne jest to po prostu umowa agencyjna, a jeśli tak to założenie działalności w tym wypadku jest wymagane.

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Cobyś WojtexWay nie pisał, ja od razu pisałem, że działalność gospodarcza jest wymagana w takim wypadku,
więc nikogo w błąd nie wprowadzałem. Pisałem, że występuje jako pośrednik i bierze prowizję.
Według naszego prawa, jest to pewnie umowa agencyjna.

Ale, nie oznacza to, że batiso nie może znaleźć sposobu na niepłacenie podatku.

Tylko, raczej nie będzie zakładał firmy w raju podatkowym, nie wiem czy cała sprawa jest warta takiego zachodu?

batiso
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: batiso »

Ogólna umowa jeśli o stronę brokera, jeśli chodzi o stronę Polską to poczytam, zadzwonię do US i zobaczę co powiedzą - choć tak jak pisaliście w Polsce praktycznie wszystko jest nazwane

A nad założeniem firmy w raju to pomyślę w następnym roku jak dochody będą większe, narazie nie opłaca mi się - chyba :) to też jeszcze badam .

shichibukai

Nieprzeczytany post autor: shichibukai »

Mam taki problem do rozwiazania a nie do konca sie orientuje w temacie. Widze tutaj duzo ogarnietych osob wiec moze ktos bedzie mogl mi pomoc.

Mam 22 lata, ucze sie, pobieram rente rodzinna po zmarlym rodzicu. W 2012 mialem lekka strate u zagranicznego (! jesli to ma jakiekolwiek znaczenie) brokera, ktory sam mi nie wydaje zadnego zeznania podatkowego. Moja mama chce od swojego podatku (PIT-37) odliczyc ugle na dziecko. Moze? Dochodu nie mam zadnego (oprocz renty oczywiscie) wiec wg mojego interpretowania informacji nie powinno to przeszkadzac w odliczeniu jej ulgi na dziecko.

Drugie pytanie troche z innej beczki - przy pobieraniu renty rodzinnej moze ona ulec zmniejszeniu badz anulowaniu gdy osiaga sie pewny prog przychodow z dzialalnosci podlegajacej ubezpieczeniu spolecznemu. Na forexie wiadomo, ze takiego nie ma, wiec nie ma to znaczenia czy i jakkolwiek wysokie straty/dochody by nie byly to na taka rente zadnego wplywu to miec nie bedzie?

Z gory dziekuje za pomoc!!

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

dlaczego w załączniku PIT/ZG nie ma podziału na Przychód i Koszty uzyskania przychodu? W cześci C.3. jest jedynie Dochód, o którym mowa w art. 30b ust. 5a i 5b ustawy(pozycja 31) oraz Podatek zapłacony za granicą (pozycja 32)
W takim razie jak to rozumieć. Co wpisujemy w pozycji 31?
1)jeśli zysk - wpisujemy dochód?
2)jeśli strata - wpisujemy 0? albo liczbę z minusem?
W pozycji 32 wpisujemy zawsze 0? Bo jeśli broker jest z państwa z którym Polska ma podpisaną umowę u unikaniu podwójnego opodatkowania to nie płacimy podatku za granicą tylko w Polsce.

Awatar użytkownika
hrabia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: hrabia »

Witam!
jestem tu nowy na forum i mam kilka pytan.Od 2 miesiecy gram na plus500 to jest zagraniczny broker wiec nie wystawia PIT-8c wiec jak mam to przedstawic przed US na koniec roku podatkowego skoro nie mam zadnych dokumentów od niego ze gram na ich platformie handlowej.Czy US potrzebuje takie dokumenty w celu sprawdzenia mojej wiarygodnosci czy w PIT-cie 38 w polu 23 i 24 wpisuje sam co chce,jesli tak to jaki jest sens sie wogole rozliczac skoro nie sprawdza tego.
Bardzo prosze o jakas podpowiec

-- Dodano: 26 mar 2013, 20:58 --

[quote="hrabia"]Witam!
jestem tu nowy na forum i mam kilka pytan.Od 2 miesiecy gram na plus500 to jest zagraniczny broker wiec nie wystawia PIT-8c wiec jak mam to przedstawic przed US na koniec roku podatkowego skoro nie mam zadnych dokumentów od niego ze gram na ich platformie handlowej.Czy US potrzebuje takie dokumenty w celu sprawdzenia mojej wiarygodnosci czy w PIT-cie 38 w polu 23 i 24 wpisuje sam co chce,jesli tak to jaki jest sens sie wogole rozliczac skoro nie sprawdza tego.
Bardzo prosze o jakas podpowiedz

-- Dodano: 26 mar 2013, 20:59 --

Witam!
Bardzo prosze o jakas podpowiedz

Piter80
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Piter80 »

Witam tez mam pytanko.Mieszkam w uk i chce zalozyc konto u jakiegos brokera tylko nie wiem jak to jest z podatkami.Jesli np zalozyl bym konto u polskiego brokera.

ODPOWIEDZ