Inwestycja na ktorej nie można stracic?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Inwestycja na ktorej nie można stracic?

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Witajcie, chciałbym poruszyć pewną ciekawostkę, czy jest to w ogóle możliwe. Jest 2:43 w nocy kiedy to pisze, więc mogę strzelić głupotę, no ale do rzeczy.

Chciałbym się z Wami podzielić, (myślę że ciekawym pomysłem na zrobienie kasy na złocie) będzie to inwestycja raczej średnio, bądź długoterminowa, na przełomie 6 miesięcy do roku czasu +, chociaż zysków spodziewałbym się wcześniej :)

Pisze o tym teraz, bo cena złota wreszcie dołuje, czyli robi się tania, a jak będzie dość tania, to znowu zacznie się gorączka złota :)
W końcu kiedy kupować.... no tylko wtedy gdy jest tanio :)

Według kalkulatora inwestora, na tym nie można stracić jeśli mamy powiedzmy 6-7k PLN:)

Już przedstawiam w kalkulacjach po najniższym koszcie i najniższym locie.
Kalkulacje opieram na kalkulatorze inwestora z Admirala
Zakładamy, że będziemy grali 0,01, Kapitał w PLN

1 pips jest wary 3 grosze
aktualnie mamy cene 1273,50
Podaje w kalkulatorze Tą cenę 1273,50 .... W cenie zamknięcia wpisuje 0 (tak najdrastyczniejszy przypadek, że złoto jest nic nie warte)
I jaki jest wynik z kalkulatora? -4195.04 PLN
Taki rzekomo będzie wynik na koncie gdy złoto osiągnie 0. -4195.04 PLN
Co jest raczej rzeczą nierealną :)

No ale ok swap wynosi 0,19 groszy chyba za 3 dni:)
Ale dajmy na to ze niech to będzie codziennie :)
0,19 x31 =5,86 (miesięczny koszt swapu)

dajmy ze rok nie udało nam się by cena wróciła, daje to nam 70zł za rok.....
Koszty oczywiście są grubo zawyżone :)

Powiedzcie mi, czy właśnie wymyśliłem złoty gral, dla cierpliwych? czy Pora nocna sprawiła, że coś przeoczyłem i wkradły się do mej głowy chochliki, za co z góry przepraszam :mrgreen:
Pozdrawiam i zapraszam do wymienienia uwag i konstruktywnej krytyki :)

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Inwestycja na ktorej nie można stracic?

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Też nie śpię ale wydaje mi się, że chyba coś wyszło nie tak. Jeśli złoto obsunie się jeszcze bardziej to będzie chyba mega wtopa. Do tego pkt swap się zmieniają i tak jak kiedyś na nicklu z bardzo dużego plusa na K spadły na sporego minusa na K.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Wymyśliłeś na powrót koło. Zobacz wykresy GBP AUD, GBP NZD, USD AUD, USD NZD, EUR AUD... to wszystko od lat tak działa. Tylko tam SWAP jest dodatni. Kupując 0.01 złota kupujesz po prostu 1 uncje (kontrakt = 1 lot = 100 uncji). Jeśli uncja kosztuje 1300 USD, to bez lewara margin wynosi właśnie 4,200 zł... te same, które byś stracił gdyby złoto nagle było warte 0 zł. Na tej samej zasadzie możesz sobie nakupić australijskich czy włoskich obligacji. Pamiętaj, żeby uwzględnić też różnicę kursową. Cena złota jest denominowana w USD. Więc zakup złota za złotówki, to będą dwie transakcje, a nie jedna. PLN -> USD i USD -> złoto

klif
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klif »

Krótko, twój pomysł jest taki:

Kupcie se złoto bez lewara, bo spadło, i może teraz wzrośnie.

Może wzrośnie, a może nie wzrośnie. Raptem dwa miesiące temu były osoby, które odtrąbiły koniec spadków złota i twarde dno na 1320.Ostatnio to twarde dno jakby rozmiękło. Jeśli ktoś ma czas, wisi mu, czy zarobi teraz, za miesiąc, czy za dziesięć lat (a może i nigdy), a przy tym uważa, że złoto jest niedowartościowane, może tak się bawić.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nie interesuje mnie wartość uncji tylko stan salda na rachunku i ile trzeba mieć, by przetrzymać spadki :)

Chyba jednak jest błąd w kalkulacji, bo jeżeli od podanego poziomu pociągnę krzyżykiem w stronę 0, to ilość pipsów nagle robi się 130000 i to mnożąc x 0,3 gr daje już 39000, a nie te 4 tyś...

No i teraz, który sposób myślenia jest poprawny? Będę na minusie 4tys? czy 39tyS? Kalkulator inwestora, wprowadza w błąd?
Inwestuje ktoś w złoto, wiecie jak tam sie liczy Pips?

====deit=====

Nie potrzebuje też informacji, czy pytań kiedy spadki się skończą. Czy sutki i dno są twarde.
Nie to jest sensem tego tematu.. Spadające noże, to ja łapałem jakieś 4 lata temu i tylko debil powie, że poziom jest twardy po dojściu do niego..... Dla tego w tym temacie kompletnie mnie nie interesuje żadna opinia, jesli masz tylko tyle napisać, to proszę o wstrzymanie. Tak dodam dla ścisłości....Zlecenie sam odpalę może za miesiąc, może za dwa, gdy rynek da znać, że poziom jest wart uwagi, (na dziś nic na to nie wskazuje)

sober81
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sober81 »

Przy 0,01 lota 1 pkt na złocie jest wart ~ 3zł, więc 1300pkt spadku zrobi ok. 3900zł straty moim zdaniem.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

To ze zloto spada wcale nie oznacza ze jest niedowartosciowane. Jesli FED bedzie konczyl z QE i polityka niskich stop procentowych to wiekszosc powodow dla ktorych inwestorzy skupowali zloto bedzie nieaktualna - to jest wlasnie powod aktualnych spadkow.

Inwestycja o ktorej piszesz jest bardzo popularnym tematam wsrod inwestorow dlugoterminowych. Ponizej 1000 rozpoczyna sie prog bolu dla wielu dlugoterminowych longow w rynku. Jesli tam spadniemy to warto bedzie upatrywac sygnalow akumulacji.

klif
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klif »

Damfry pisze:Nie to jest sensem tego tematu.

To by się zgadzało, bo sensu to on nie ma żadnego.
kompletnie mnie nie interesuje żadna opinia, jesli masz tylko tyle napisać, to proszę o wstrzymanie.
Twoje życzenia i pokorne prośby z kolei nie interesują mnie - mogę komentować każdą głupotę.
Zlecenie sam odpalę może za miesiąc, może za dwa, gdy rynek da znać, że poziom jest wart uwagi, (na dziś nic na to nie wskazuje)
Czyli nie "inwestycja, na której nie można stracić", a "kupię tanio, sprzedam drogo i będę zarobiony". Kwintesencja forexu, tylko brak związku z tematem.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Damfry pisze:Nie interesuje mnie wartość uncji tylko stan salda na rachunku i ile trzeba mieć, by przetrzymać spadki :)
Tyle samo potrzeba ile jest warta jedna uncja 100% pokrycia obecnej wartości (to elementarne).

Jeszcze do tego wypadało by wrzucić shorta na USDPLN redukując tym samym ujemny swap.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Stforex pisze: Kupując 0.01 złota kupujesz po prostu 1 uncje (kontrakt = 1 lot = 100 uncji). Jeśli uncja kosztuje 1300 USD, to bez lewara margin wynosi właśnie 4,200 zł... te same, które byś stracił gdyby złoto nagle było warte 0 zł.
Ok w tym przypadku 0 jest naszym gwarantem, ze już niżej nie poleci, nie ma przecież ujemnej wartości złota, NIkt nie będzie dopłacał oddając/sprzedając :lol:

Jednego czego nie lapie to jak przeliczany jest pips na złocie, bo kwotowanie mamy np 1000,01
I o to mi się rozchodzi, czy do dna mamy ponad 130 000 pipsów, czy około 1300, bo widzę że są rozbieżności...
Jak pociągniesz licznikiem pipsów na platformie, to pips zaczyna się właśnie od tej końcówki....
Zmiana kursu o 1 punkt z 1000.00 wg platrofmy to 1000,01

Czy kalkulator robi ludzi w durnia?
http://www.admiralmarkets.pl/platforma- ... tor-forex/

Potrzebne zabezpieczenie finansowe to te przytoczone 5k zł czy 39k zł?

ODPOWIEDZ