wzmagania pozytywa
Re: wzmagania pozytywa
Dzięki, taki farcik. No ale nie powiem - był potrzebny. Jakoś lepiej na wykres się patrzy 

Spiesz się powoli.
pozytyw pisze:Midas, widziałem to co piszesz. Tzn.
Trend wzrostowy - tak, jest ale wszedłem ponieważ cena na H1 zrobiła LL i zmierzała w górę po trzecie odbicie z LT. Właśnie dlatego, że wysokie TF-y mówią up postanowiłem TP dać na ekstremum (LL z H1) nie niżej i poza tym tam właśnie miało nastąpić odbicie LT up z H4 co też się stało. Taką historię sobie ułożyłem i wg. niej zagrałem. Co do wczesnego wejścia nie mam nic na wytłumaczenie bo faktycznie wszedłem za wcześnie. Niestety nie mogę często obserwować wykresu i nie mogę czekać na reakcję ceny na poziomie.
Jak dla mnie to wejście jest bardzo ładne, jedynie właśnie odrobinę za szybko wszedłeś, a tak to TP super, nie za długie bo trend up, wejśćie w dorbym miejscu, wszystko fajnie - a nic innego tego nie potwierdza tak jak zaksięgowany plus na końcie.
pozytyw pisze:Midas, szczerze mówiąc nie potrafię prawidłowo określać trendu. Masz może jakieś wskazówki odnośnie wyznaczania go?
Najprościej to oczywiście spojrzeć na wykres i powiedzieć że przecież cena idzie w dół to wiadomo, że spadkowy ale prawdę mówiąc nie jest to dla mnie tak oczywiste. Korekty potrafią być głębokie i nigdy nie wiem czy to korekta czy może odwrócenie trendu. Jeśli Możesz mnie jakoś nakierować to proszę Cię o pomoc.
Hmm.. To jest dosyć ciężkie do rozgryzienia, ale ja mam sposób na to swój.
Na każdym interwale jest inny trend (no nie do końca inny, bo h1 i h4 to będzie podobny, ale jednak zawsze się to trochę różni), a z drugiej strony cena wszędzie jest taka sama. Ogólnie określić to się da bardzo prosto, po prostu spójrz na to gdzie idzie ostatnie parenaście świeczek. Wydaje mi się, że do określenia trendu i umiejętności korzystania z tego na różnych interwałach naraz trzeba mieć trochę wyobraźni przestrzennej

Dlatego wydaje mi się, że trend da się określić dzięki spojrzeniu na różne interwały + ważne SR'y na nich. Wtedy widzisz gdzie może się skończyć trend h1 (który notabene jest tylko korektą d1 trendu) i grasz po prostu do danego miejsca w daną stronę a potem czekasz na rozwój sytuacji i decyzję rynku i grasz w drugą stronę/lub w tą samą tylko do kolejnego miejsca.
Nie wiem szczerze mówiąc czy coś z tego jest zrozumiałe, ale starałem się napisać jak ja to widzę, a nie "Narysuj LT i będziesz miał trend"

pozytyw pisze:Czy po wystąpieniu np. dwóch HH na H1 możemy uznać, że mamy trend wzrostowy?
No to jest definicją trendu, nowe szczyty/dołki. Jeżeli cena zrobiła widoczną górkę, po czym korekta i wybicie górki znowu to jest to trend up.
pozytyw pisze:Czy po dwóch LL możemy stwierdzić, że mamy trend spadkowy?
tak samo jak wyżej.
pozytyw pisze:Czy jeśli wiemy, że na H1 mamy trend wzrostowy gramy L z M15 czy M5 mimo, że to tylko korekta trendu spadkowego na D1 czy H4?
Właśnie to opisałem w tej dłuższej wypowiedzi na temat trendu.
Pozdrawiam, Midas
Dziękuję za obszerny wpis. Poniżej starałem się rozrysować to co napisałeś. Dobrze to zrozumiałem?
Oczywiście wiem, że cena tak idealnie się nie zachowuje i właściwie to mnie najbardziej martwi bo nigdy nie wiemy czy nastąpiło przebicie SR czy tylko fałszywka. Nie wiem jak wyznaczasz SR-y więc przyjąłem najprostszą wersję.
Pozdrawiam.
Oczywiście wiem, że cena tak idealnie się nie zachowuje i właściwie to mnie najbardziej martwi bo nigdy nie wiemy czy nastąpiło przebicie SR czy tylko fałszywka. Nie wiem jak wyznaczasz SR-y więc przyjąłem najprostszą wersję.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiesz się powoli.
Eur Chf BE. Trochę jestem zawiedziony tym trejdem. Gdybym dał BE na 0 wszystko skończyłoby się dobrze a tak +1 i wycięty. Czyżbym za wcześnie wchodził? Może lepiej czekać aż z poziomu pójdzie momo i wchodzić na ZL? Mamy wtedy dodatkowe potwierdzenie - ZL lokalne. Trzeba się przyjrzeć jak to wygląda bo może okazać się, że wtedy dużo trejdów mnie ominie a i tak ostatnio odkąd trzymam się zasad jest bardzo mało okazji.
Spiesz się powoli.
Witam. Dziś dwa zagrania. Gbp Jpy oraz Eur Chf. Dwa SL.
Spiesz się powoli.
Witam. W piątek nie miałem okazji do zagrań.Podsumowanie tygodnia.
Ilość zagrań - 6
SL 2 -43p
BE 2 +2p
TP 2 +89p
Łącznie + 48p
Ilość prawidłowych zagrań - 5
Nie powala na kolana
Pozdrawiam.
Ilość zagrań - 6
SL 2 -43p
BE 2 +2p
TP 2 +89p
Łącznie + 48p
Ilość prawidłowych zagrań - 5
Nie powala na kolana

Pozdrawiam.
Spiesz się powoli.
Dwa SL. Usd Chf i Gbp Jpy.
Spiesz się powoli.
Witam. Wczoraj jeden trejd zakończony na BE. Dziś, co widać też na screenie S.
Edit. zamknięte Eur Usd na minus 3. M5 jak dla mnie zanegowało spadki
Edit. zamknięte Eur Usd na minus 3. M5 jak dla mnie zanegowało spadki
Spiesz się powoli.