wzmagania pozytywa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Re: wzmagania pozytywa

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Witam po dłuższej nieobecności w dzienniku. Postanowiłem w miarę możliwości czasowych kontynuować wpisy. Może napiszę na jakim jestem obecnie etapie:
A więc jestem na tym samym etapie co rok czy dwa lata temu. Żadnych zmian. W dalszym ciągu nie wyzerowałem ani rachunku demo ani real. Jest to trudne grając na 0,01 lota. Real używam naprawdę rzadko.
Od kilku lat zmagam się z rynkiem i tak naprawdę niewiele się nauczyłem. Być może dlatego, że nie potrafię trzymać się jednego systemu czy też strategii . Kiedy wychodzę na plus to jest OK ale wystarczy kilka transakcji na minus i przeskakuję na inny system zaczynając wszystko od nowa. Bywa tak, że wszystkie wejścia w rynek kończą się sukcesem, nabieram pewności siebie po czym przychodzi seria strat i zaczynam wszystko od nowa. Czasem mam wrażenie, że się do tego nie nadaję. Nie mam tej żyłki do zwyciężania. Mimo to nie zamierzam zrywać z rynkiem bo po prostu lubię to robić i wystarczy mi nadzieja, że będzie lepiej.
Nie chcę żeby to brzmiało jak użalanie się nad sobą bo tak naprawdę jestem człowiekiem pozytywnie nastawionym do życia. O ile życie prywatne mam poukładane to moje poczynania na rynku są chaotyczne i właśnie dlatego przy pomocy dziennika chcę korygować swoje błędy.
Jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć to ten dziennik się do tego nie nadaje. Chyba, że (czego bardzo bym sobie życzył i o co proszę) będą się tu wypowiadały osoby bardziej doświadczone.

Aby nie pozostawiać sobie zbyt dużo uznaniowości będę starał się trejdować zawsze na podstawie jakiś zależności. Postanowiłem ponownie spróbować swoich sił na LT. Wygląda to w ten sposób, że przy kresce LT mam nakreślony kierunek. Jeśli cena robi korektę to nakreślam LT przeciwną do głównego trendu ( równoznaczne z trendem mniejszego interwału). Cena przebija małą LT, schodzę na mniejszy interwał, czekam aż cena zrobi LL lub HH (zależy od głównego trendu), robi korektę, opuszcza poziom. Moje wejście będzie następowało po powrocie ceny do poziomu.
Nie potrafię tego jasno wytłumaczyć więc poniżej wstawiam screeny.
Jest to bardzo podobny styl do opisywanego już w tym dzienniku. Nie wiem czy przyniesie coś dobrego ale mam nadzieję, że wyciągnę jakieś wnioski i nauczę się konsekwencji.

Edit. Ponieważ pracuję i sygnałów do zajęcia pozycji może być mało zastanawiam się czy nie wprowadzić zagrań na kontynuację trendu krótkoterminowego tzn. jeśli cena nie przebija LT mniejszego interwału a odbija się od niej tworząc szczyt czy też dołek to zajęcie pozycji byłoby na korekcie. Jest to jednak gra przeciw trendowi głównemu więc nie wiem czy jest możliwe aby to zdało egzamin. Często z historii wynika jednak, że to może mieć sens.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Sam Zauważyłeś ,że Stoisz w miejscu , dlaczego? wyciągnij z tego wnioski, może przyczyna leży w grze 0,01 lota?
no i skakanie po systemach to też nie jest zdrowe...
pozdr.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

mandrejk pisze: może przyczyna leży w grze 0,01 lota?

pozdr.
Mógłbyś trochę szerzej wyjaśnić? Gram 0,01 ponieważ wychodzę z założenia, że nie ma sensu wyżej jeśli nie potrafię zarabiać na najmniejszym.
Czy chodzi Ci o to, że nie trzymam się zasad ze względu na mikro czy bardziej o dopasowywaniu lota zależnie od kapitału w danym momencie?
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Witam,
nie wiem jak Grasz, jaki Masz plan, ale z tego co Pisałeś, że grasz dwa lata tą samą wielkością lota
to daje trochę do myślenia.
Z jednej strony dobrze bo nic nie Straciłeś ale z drugiej strony nic się nie Nauczyłeś, może właśnie
w tym jest przysłowiowy pies pogrzebany, Spróbuj zwiększyć stawkę powiedzmy do 0,1 lota ,zagrać 1-2 pozycję dziennie
trzymaj się określonego planu i przede wszystkim Skup się na jednym systemie gry.
pozdr.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
TYmbark
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TYmbark »

Doskonale Cię rozumiem, po serii strat zaczynasz wątpić zarówno w siebie, jak i w swój system, dlatego go zmieniasz.
Całkowicie normalne na którymś tam etapie rozwoju trejdera, sam do końca nie wiem czy to już za mną, czy wciąż się z tym będę zmagał. Musisz być pewny systemu, opanować go w 100%. Mieć uzasadnione wyniki, które potwierdzają jego dochodowość. Systemów, które zarabiają są setki. Pytanie pozostaje więc, co Ty możesz zrobić by nimi zarabiać. Konsekwentnie trzymać się zasad. Gra stałym lotem, moim zdaniem jest bezsensu. Lepiej stały procent kapitału na transakcje. Może to być nawet 0,5%, ale zwiększasz tym samym swoje potencjalne zyski w przypadku serii zwycięstw, a w przypadku serii strat, każda kolejna strata jest mniejsza. Grając stałym lotem przy skuteczności nawet lekko powyżej 50% dalej będziesz stał w miejscu. Nawet jeśli Twoje RR wynosi 1:1. Pozjadają Cię spready i prowizje. A skuteczność powyżej 50% powinna już pozwolić Ci spokojnie budować kapitał. Mało tego ilu jest trejderów, którzy zarabiają ze skutecznością poniżej 50%?

Cały problem to Ty. I tu jest pies pogrzebany. Trzeba naprawdę poznać siebie i swój system, aby móc coś działać konkretnie. Zapisuj sobie jak reagujesz w przypadku zwycięstwa, jak w przypadku straty. Zapisuj sobie przed trejdem co zrobisz jak pójdzie 20-30 pipsów w Twoją stronę, albo w przeciwną. To się może wydawać głupie, ale mi zdecydowanie pomogło zmienić podejście do całej tej zabawy.

Tak czy inaczej, życzę powodzenia i dużo wytrwałości w tym co robisz. Nie zniechęcaj się. Każdy był kiedyś w podobnej sytuacji do Ciebie :)
Pozdrawiam
Michał
Obrazek

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Mr.T pisze:zaczniesz miec lepsze efekty jak przestanie Ci sie chcieć grać,nie mówię tu o zmuszaniu się-mam nadzieję,że rozumiesz.....

może jaśniej; jeśli granie nie będzie podstawowym celem dnia.

+ Graj lotem, którym 1 tp da Ci zysk zadowalający na chociaż 1 dzień. Żebyś miał poczucie, że jak trafiłeś to TP to już może nie grać, bo swoje zarobiłeś (nie podam dokładnej liczby bo dla jednego jest to 50 zł a dla drugiego 1000)

A cała reszta leży w Tobie, nikt Ci nie pomoże trzymać się zasad. Sam musisz to zwalczyć. Tak naprawdę chyba nawet nie jesteś świadom jak blisko jest sukces. Masz 2 opcje teraz:
1. Będziesz nadal nie trzymał zasad w trakcie trejdów i grania włamawiał, że od jutra się zaczniesz trzymać = x miesięcy/lat wkurwiania się.
2. Zaczniesz się trzymać zasad i w przeciągu kilku tygodni będziesz zarabiał (tu chodzi o to, żeby się przyzwyczaić i dobrze nauczyć tych PRAWDZIWYCH wejść systemu, a nie tego co na siłę grałeś co gówno ma wspólnego z systemem).

Pozdro

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Witam. Dziękuję wszystkim za rady i "dobre słowo". Korzystając z nich będę starał się pozostać przy jednym systemie. W razie niepowodzeń po prostu go modyfikować. Zamierzam również założyć zeszyt w którym będę opisywał wejścia oraz uczucia towarzyszące danemu trejdowi (tutaj może być problem odnośnie trwania trejdu gdyż często rano otwieram pozycję i wychodzę do pracy). Dodatkowo zwiększę lota jednak ryzyko otwartej transakcji nie może przekroczyć 2-3% lub będzie to po prostu zawsze 2% więc lot będzie ruchomy.
Co do kwoty która zadowoliłaby mnie to nie dam rady odpowiedzieć gdyż nie zastanawiałem się nad tym. Nie będzie ona jednak wygórowana dopóki forex jest tylko moją pasją. Oczywiście jeśli pasja ta będzie przynosić konkretne zyski to może stać się głównym źródłem dochodu.

Dziś zawarłem jedną tylko transakcję Gbp/Usd która skończyła się na minusie. Wejście wg. zasad ale niestety wycięta.
Wklejam również poniżej zlecenie Eur Dol z oczekującego na S.

Jeszcze raz dziękuję za wpisy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Twoje wczorajsze S i tp dla niego miałeś na podobnym poziomie co ja - dlaczego stwierdziłeś, że to było naciągane wejście skoro wszedłeś to znaczy, że jakieś przesłanki wystąpiły - a to oznacza, że nie było to pochopne wejście.

Zobacz ile mógłbyś zyskać gdybyś dłużej potrzymał. Zwracaj uwagę na wyższe tf (w1 d1 i h4) i wg nich dopiero patrz na niższe. Ten wczorajszy S był u mnie właśnie inspirowany tf w1 a w potwierdzeniu d1. Pisałem już w niedzielę, że będę szukał S - a to oznacza, że już miałem plan na następny dzień.

Spróbuj robić tak samo - zawsze wieczorem rób analizę sytuacji i możliwego zakresu ruchu ceny zarówno w górę jaki w dół - tzn. określ miejsca gdzie cena może dojść (np. s/r, zl, Lt - czy co tam Ci pasuje). Potem dobierz do tego optymalne tp - tzn. takie, które jest bardzo prawdopodobne i realne do osiągnięcia przy założeniu, że cena będzie testować dany poziom. Ustawiaj trochę wcześniej przed poziomem.

Następnie rób analizę zaczynając od wysokich tf i staraj się określić, która opcja (dół czy góra) jest bardziej prawdopodobna.
Gdy już określisz bardziej prawdopodobną opcję i wcześniej ustalony target wystarczy czekać na to co zrobi cena i czy potwierdza Twoje przypuszczenia.

Tutaj bardzo owocna może być obserwacja kształtu i koloru d1 w porannych godzinach.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Witam Cię Marcinie.
Prawdę mówiąc muszę to przetrawić co napisałeś. Szczerze mówiąc jakiś czas temu porzuciłem tak wysokie TF-y jak W1 ponieważ zraziłem się tolerancją błędu jaki można popełnić przy analizie.
Jutro postaram się rozrysować na wykresie to co napisałeś i wkleję screena.
Dziękuję i pozdrawiam.

PS. Eur/Usd zabezpieczone na 0.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Siemanko :) Ja tam dobrych rad nie będę dawał bo się nie znam :P Jedno jest pewne. Trzeba mieć zasady które są ułożone pod nasz styl gry i się ich trzymać :)

Będę zaglądał i kibicował :) Pozdro 8)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

ODPOWIEDZ