wzmagania pozytywa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Re: wzmagania pozytywa

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Dzięki Adam. Wszystkie dobre rady jak najbardziej wskazane. Miło Cię "słyszeć".
Aaaa, nie mów, że się nie znasz bo obserwuję Twój dziennik cały czas :D

Z wczorajszego Eur/Usd nici - BE. Dziś rano puściłem NZD USD. Znów SL.
Obecnie czaję się na USD CHF. Jeśli cena dojdzie do LH z M15 to wchodzę w S.

Tak poza tym widzę, że moje zagrania doskonale się sprawdzają ale na historii. Bez prawej strony wykresu nie jest tak kolorowo ale gramy dalej. Dopiero wróciłem z pracy i znów muszę wyjść także do wieczora będę zajęty. Chcę dziś jeszcze jeśli wrócę o jakiejś normalnej godzinie ponanosić na wykres rady Marcina.

Edit. Rezygnuję z zagrania USD CHF ze względu na sporego pina z H1.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Nie znam się. Jak zarobki z "giełdy" zaczną przerastać te z etatu wtedy powiem że coś tam wiem o zarabianiu na rynkach finansowych ;) Na razie tak nie jest, więc to tylko zabawa :) Z niezłymi perspektywami :)

Musisz z tych wszystkich rad Kolegów z forum wybrać to co Tobie będzie pasowało, ułożyć plan i zacząć go stosować. Ja mogę coś podpowiedzieć z bardziej psychologicznej strony. O ile systemy zarabiających graczy się baardzo różnią o tyle część psychologiczna rozwoju tradera u każdego chyba wygląda podobnie i do podobnego celu zmierza :)

Napisz sobie na papierze swoje zasady i staraj się ich przestrzegać. Możesz je tu w dzienniku napisać jeśli to będzie Cię bardziej motywować do ich przestrzegania. Np. ilość pozycji na dzień, lub maksymalny procent straty dziennie.

Dobrze że wróciłeś na forum :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Adam, byłbym naprawdę zobowiązany gdybyś dawał rady także pod względem technicznym. Mam wtedy możliwość szerzej spojrzeć na moje błędy zwłaszcza, że wiedzę Masz naprawdę dużą.

Okazało się, że zrobienie analizy uwzględniającej kilka TF-ów nie jest sprawą prostą. Powstają różne sprzeczne sygnały i analizy. Nie mam do niej zaufania. Poniżej screeny na których nie ma LT ale strefy ponieważ wiem, że Marcin nie gra LT a analiza powstała ze względu na jego wpis do dziennika. Chodzi mi o ogólny schemat analizy pod kątem różnych TF-ów.
Proszę o opinie.

Brak możliwości wstawienia 4 załączników więc H1 jest post niżej.
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Ciąg dalszy do powyższych wykresów
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Poniżej wklejam dwa zagrania skończone na MINUS. Nie mam pojęcia co się dzieje. Oczywiście pierwsza myśl to grać innym systemem ale właśnie dlatego postanowiłem kontynuować dziennik żeby tego nie robić a jedynie ulepszać. Z tym ulepszaniem jeszcze się wstrzymam bo mam za mało zagrań żeby jakieś konkretne wnioski wyciągnąć. Rozpatruję w następnej kolejności wprowadzać dodatkowe elementy typu SR czy grę od LH do LL lub od HL do HH wyższego TF oczywiście wykorzystując LT.
Gbp Usd zagranie bez sensu. Tzn miałoby sens gdyby po przebiciu tej głównej LT nastąpiła korekta na której można wyznaczyć LT lokalne i dopiero po przebiciu lokalnej szukać wejścia L.
Eur Chf natomiast zagrane wg. zasad.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Czemu bez sensu zagranie na kablu? Grałem podobnie i wyszedłem na -6.5 i be, ale nie zmienia to faktu, że jestem zadowolony, bo zagrałem według systemu. Nie zawsze pójdzie tam gdzie trzeba :) W moim dzienniku pisałem na temat kabla dzisiaj dużo, od początku mówiłem, że zrobią to co zrobili z tym ruchem up, tylko szczerze mówiąc właśnie myślałem, że zakończą spadki na miejscu w którym graliśmy L, a nie piętro niżej (ze względu na mocny układ d1). Dla mnie kolejny setup był na dole, ale warunki nie zostały spełnione na niższym TF'ie, więc nie zagrałem (w dodatku akurat na danych to było).

Nie wiem do końca jak grasz, bo z tego co pamiętam nie opisałeś w 100% systemu wejść/wyjść. Może spróbuj to zrobić to będzie Ci łatwiej przed samym sobą powiedzieć czy zrobiłeś dobrze czy źle.

Pozdro

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Midas pisze:Grałem podobnie i wyszedłem na -6.5 i be, ale nie zmienia to faktu, że jestem zadowolony, bo zagrałem według systemu.
Dokładnie :) Po takim zdaniu wiadomo że Kolega Midas dokładnie wie co robi :) Tak powinno być, nawet SL jeśli był zagrany zgodnie z systemem daje poczucie że wszystko jest pod kontrolą. To zagranie nie wyszło, ale następne pójdzie w TP ;) Na tym polega gra na FX.
Midas pisze:Dla mnie kolejny setup był na dole, ale warunki nie zostały spełnione na niższym TF'ie, więc nie zagrałem
A tak wygląda pewność siebie i wiara że grając zgodnie z zasadami wygramy ;) Grać swoim ułożonym planem też trzeba się "nauczyć". I jego przestrzegania.
Pozwoliłem sobie zacytować Midasa bo sam to samo bym napisał :)

Technicznie zagranie na "uchalu" wygląda dobrze. 3 odbicie od LT, przebicie tej małej LT. Tylko tam na dole jakąś mocniejszą LT widać, może to powstrzymało dalsze spadki.
Na kablu widać wzrostowe impulsy, więc kierunek L wydaje się bardzo dobry. Wejście jakoś w powietrzu wygląda i jest po spadku z samego szczytu z dosyć dużym impetem. Wejścia w L po takim zjeździe ze szczytów chyba się powinno omijać.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Wyjaśniam co do kabla. Wejście powinno być wyżej po przebiciu lokalnej LT M15, zrobieniu korekty i powrocie do dołka tej korekty. Wejście wtedy wychodzi wyżej, również byłby Sl ale wg. zasad.
Poniżej rozrysowałem moje obecne zasady wejść dla trendu wzr. i spadk. oraz po przebiciu takiego trendu.
Macie rację co do trzymania się zasad ale bardzo duże wątpliwości mam jeśli łapię któregoś SL pod rząd. Tak jak pisałem wcześniej, chcę trzymać się zasad i jeśli jakąś naciągam, wchodzę za wcześnie lub za późno to uważam takie wejście za nieudane bez względu na to czy cena doszła do TP czy wycięła na SL.
Dziękuję za wpisy, wiele dla mnie znaczą
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nie tak ważne jest Hunter jakim systemem grasz,tylko konsekwentne powtarzanie tego czego się nauczyłeś,nie wspomnę o zasadach.
Tak się jeszcze dokopałem do słów Mr.T
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Postawiłem oczekujące na Gbp Jpy. Trend H1 down, przebicie LT M15 up, korekta, oczekujące na szczycie korekty. Do południa mnie nie będzie więc nic nie dam rady chyba zagrać.

Edit. Tak jeszcze przyszło mi do głowy, że tak naprawdę to źle podaję interwały odnośnie prowadzenia LT. Powinienem ją wyznaczać wg. nowych dołków lub szczytów danego interwału. Wtedy Gbp Jpy wyjdzie, że H4 jest spadkowa a LT H1 wzrostowa która została przebita. Muszę zwrócić na to uwagę bo jest to istotne przy oczekiwaniach danego trejdu.

Oczekujące S dość szybko załapało.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, 08:34 przez pozytyw, łącznie zmieniany 2 razy.
Spiesz się powoli.

ODPOWIEDZ