Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

259 pisze:
German May Mfg PMI rises to 49.4
Peter Jackson | Jun. 3, 2013 07:54 GMT | Major Currencies
Peter Jackson

Above expectations/flash of 49.0 and April reading of 48.1

Highest since February

EUR/USD getting a small boost here to fresh day’s highs around 1.3037
Ja bym powiedział że zdziwiłbym się gdyby w czwartek ECB zrobił cokolwiek ze stopami.
Po dniu wczorajszym to naprawdę byłaby niespodzianka.
Zdaje się, że wszystko układa się w bardzo logiczną i prostą całość.
Zaskakująco lepsze dane z UE i zaskakujące gorsze z USA, rynek tylko czeka na wybicie kanału W1 obecnie.

Czwartkowy brak zmiany stóp + dodatkowo ponowne gorsze dane z USA spotęgowały by wystrzał w górę...

Dzisiaj wycinka na interwale m5 ...
Kabel konsoliduje się do dolnej bandy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

1.305?
coś sie nie chce moja koncepcja spełnić, 309 powinno wrócić, jak nie to znów z 60 pipsów podejdzie up.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

No i poszło 309 --> 305
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Czy ja się doczekam dzisiaj Kangura na 0.9610? Sprzedałem go wczoraj jak kurz już opadł. Owszem jest zysk ale od wielu już godzin idzie tak ślamazarnie...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

259 pisze:Czy ja się doczekam dzisiaj Kangura na 0.9610? Sprzedałem go wczoraj jak kurz już opadł. Owszem jest zysk ale od wielu już godzin idzie tak ślamazarnie...
Zegarmistrzowska precyzja. Gratuluję

259
Maniak
Maniak

FxTag pisze:
259 pisze:Czy ja się doczekam dzisiaj Kangura na 0.9610? Sprzedałem go wczoraj jak kurz już opadł. Owszem jest zysk ale od wielu już godzin idzie tak ślamazarnie...
Zegarmistrzowska precyzja. Gratuluję
Dzięki, ale gratulacje to nie do mnie tylko do Pete z FxBriefs za orderbook:
(...)AUD/USD: Offers 0.9730/40 (exporters) 0 9760/70, larger 0.9780/00 buy stops above ahead of offers 0.9800/10 (21 day MA 0.9810). Bids 0. 0.9660/70 (tenkan line 0.9660) sell stops just below and through 0.9630 (NY low 0.9634) ahead of bids 0.9600./10
Właśnie dlatego tam właśnie celowałem - czasami przydają się te orderbooki, nie?
http://www.fxbriefs.com/major-currencie ... rboard-75/
EDIT: ja do tych poziomów dodaję zazwyczaj parę pip - te zlecenia są doskonale wszystkim znane i zdarza się, że rynek odbija się tuż przed gdy większe pieniądze wchodzą o krok przed odwracając rynek i zgarniając śmietankę.

Moja zasługa jest tylko taka, że nie dałem się nabrać na wczorajszą przesadę z ISM/Taper ON i sprzedałem pod koniec sesji NY zgodnie z obecną modą na sprzedawanie rajdów (asekurancko poczekałem do końca żeby się przekonać czy to już koniec rajdu czy nadal są apetyty). O czym zresztą wczoraj wspominałem:
(...)ładna okazja do kontrowania bo czy w tę, czy we wte te "ruchy" nie są niczym innym jak przesadną reakcją na mało znaczące wydarzenia.
http://forex-nawigator.biz/forum/postin ... 7&p=590726
Plus jeszcze malutka spekulacyka z RBA - opcje: a) stopy bez zmian (najprawdopodobniej i rynki przygotowane na taki właśnie scenariusz), b) cięcie stóp (też możliwe aczkolwiek jak na mój gust za wcześnie - nie wiadomo jeszcze jakie realne efekty dała poprzednia, a ciśnienia nie ma żeby się spieszyć), c) podwyżka stóp (prawie niemożliwe). Czy z opcji a lub b wynika coś co by dało powody do kontynuacji rajdu gdy rajdy gdy każdy kto może sprzedaje rajdy? W/g mnie nie. A jak rano jeszcze przeczytałem, że będą obserwować inflację czy nie ciąć dalej i starą śpiewkę o za mocnym dolarze mimo przeceny
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p590901
to.. dodałem do szortów :)

O, jaki ładny przykład się zrobił jak wykorzystać garść fundamentów, nastroje rynkowe i przepływy pieniędzy, a na dodatek wszystko za darmo :)

A to dopiero pierwsza połowa tygodnia. Na razie cisza pomiędzy burzami.

Jakby kto pytał ECB raczej nie będzie żadną burzą choć może trochę powiać w trakcie konferencji Draghi. Szczególnie jak będzie mówił o słabościach EZ - ja tutaj muszę chyba oddać palmę Sildrze: to mogą być takie ukryte interwencje słowne: przesadnie lamentować nad słabościami żeby pomóc Niemcom utrzymać cały ten bałagan nieco słabszą walutą. Choć Niemcy, a szczególnie Herr Schauble mają o wiele większą siłę w dołowaniu Euro, wystarczy parę "niepokojących słów" i zaczynają lecieć centami na godzinę w dół.....
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

Plotki niosa ze EBC nie bedzie cięło stop procentowych ale prawdopodobnie pójdą śladami FED i BOJ, czyli powstanie program euroQE, co przy słabszych wynikach z rynku USA moze spowodować niezle zamieszanie, pytanie zasadnicze czy w chwili obecnej EU potrzebuje silnego Euro? W przypadku rollowania starych długów napewno tak, o ile równolegle powstana programy rządowe wspierające/rozbudzające gospodarki. Bo jak widac polityka pro fiskalna, czyli zaciskanie pasa na wydatkach, radykalne zmniejszanie deficytów budżetowych nie jest szczytem marzeń polityków, bo moze wysadzić ich z ciepłych posadek, a przy okazji pobudzać antyrzadowe ruchy społeczne, innymi slowy ludzie wyjda na ulice.

Reasumujac, wydaje sie ze przez kolejne kilka dni USD bedzie sie jeszcze umacnial, zas ponziej nastapi radykalna zmiana, euro up, usd down, co w sumie jest zgodne z zamierzeniami FED w ramach wychodzenia z QE
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

jest duza szansa na spadki dla zlota, obrazek ponizej dla H4, biale linie - s/r , jak widac bujamy sie miedzy nimi od jakiegos czasu, teraz wypadaloby sie wybic. Zachowanie ceny na wykresie sugeruje ze mamy jawna podaz zlota, stad nalezy liczyc sie ze spadkami, czas pokaze. :roll:

edit jeszcze raz obrazek,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER

259
Maniak
Maniak

Mighty Baz pisze:Plotki niosa ze EBC nie bedzie cięło stop procentowych ale prawdopodobnie pójdą śladami FED i BOJ, czyli powstanie program euroQE
Ale polecieli... obawiam się, że będzie zawód.

Draghi zrobił już "QE": dwie pożyczki po 500 miliardów LTRO na trzy lata. Program też zrobił swoje - dał bankom przejść najtrudniejszy okres i nieco zarobić, a teraz ta kasa jest dobrowolnie zwracana jako mało użyteczna.
Jeżeli zaś chodzi o skupowanie długu (co właśnie robi BOJ) to wyraźnie określił warunki w programie OMT.
Nie ma zresztą żadnej potrzeby żeby kogoś odciążać. Po co mieliby to robić?
Tym bardziej że EZ to nie USA ani Japonia. Ani Anglia która od 5 lat robi rzeczywiste QE i jakoś nie może się pochwalić dobrymi wynikami.
To jest grupa krajów, każdy inny, każdy z własnym rządem, polityką itp. A ECB jest jeden i ma jedną politykę pieniężną dla wszystkich ze wszystkimi konsekwencjami. Np. co dobre dla Niemców, nie jest dobre dla Portugalczyków i odwrotnie. Co ECB miałby zrobić żeby dla każdego mieć coś miłego? Nic - tak się nie da. Robi to co ma zapisane w mandacie: dba o stabilność waluty poprzez wpływanie na realne stopy procentowe i płynność sektora bankowego. Dla przypomnienia: stabilność waluty to nie jest stabilność kursu wymiany tej waluty wobec jakieś innej waluty. Stabilność waluty to jest przede wszystkim zapewnienie gospodarce stabilnego mechanizmu transmisji wartości dóbr/usług mówiąc tak ogólnie. A tak bliżej człowieka to w dzisiejszym czasie najlepiej się to objawia w cenie jaką trzeba zapłacić za kredyt :)

Poza tym ECB nie ma takich zadań jak FED czy BOJ - wspieranie gospodarki, rozwoju itp. I nawet jakby chciał to jest absolutnie to poza jego zasięgiem. Natomiast boi się i to słusznie, że jak da kasę do ręki rządom krajów EZ to ją znów wyrzucą w błoto zamiast zrobić z nią coś sensownego.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Banki traktowały LTRO jako nierentowny depozyt, czy tez raczej jako formę ubezpieczenia na wypadek nagłego pogorszenia sytuacji na rynku międzybankowym. Praktycznie tylko banki hiszpańskie i wloskie nie splacily jeszcze tych 3 letnich kredytow, reszta bankow oddala kase duzo wczesniej niz bylo wymagane. Takze efekt LTRO nie jest idylliczny. Szczegolnie ze tylko niewielka czesc tej kasy poszla na emitowane obligacje zagrozonych bankructwem panstw UE, czyli Portugalii, Hiszpanii, Wloch.

edit> także wszystko wskazuje na to ze EBC stanie wobec wyborem, albo rozpocznie bardziej aktywną działalność, czyli uruchomi inne mechanizmy, ale przypominające QE, tyle ze skierowane tym razem na rynek korporacyjny, a nie wprost bankowy, a cos jest na rzeczy bo rosnie zainteresowanie rynkiem akcji.
DAYTRADER

Zablokowany