Stforex pisze:
Rynek się zmienia stale(...) Rynek zmienia się też w swoim zachowaniu. Można to nazwać sentymentem. Nie ma dwóch takich samych sytuacji. Każda jest inna. Gdyby rynek się nie zmieniał, to można by go w końcu opisać wzorem i wydrenować automatem. Ale rynek jest w pewnym sensie chaosem. Albo jak z tą rzeką, gdzie nigdy nie wejdziesz 2x do tej samej wody...
Nie może być dwóch takich samych sytuacji z jednej prostej przyczyny - upływu czasu. Natomiast analogiczne zdarzenia maja jak najbardziej miejsce i na ich podstawie możemy wiele zdziałać. Ile? Kwestia indywidualna.
Weźmy jako porównanie rolnika Józka. Dla niego też nie ma dwóch jednakowych lat, a jednak co roku orze, nawozi, sieje i zbiera.
Dlaczego to robi? Czemu teraz a nie później lub wcześniej?
Bo jego ojciec i dziad też tak robili i dobrze na tym wychodzili. Bo w zeszłym roku zrobił według tego schematu i plon był dobry, wiec czemu ma nie powielić tego w tym roku? Choć plonu w 100% nie jest pewien.
Dwa lata temu przyszła susza i 3/4 plonów diabli wzięli, ale nasz rolnik postawił jak co roku na ubezpieczenie (postawił SL) i rok zakończył pomimo wszystko na małym plusie. A znowóż Kazek (sąsiad Józka )pożałował grosza, spotkał go Margin Call i teraz zadaje pytanie "jak żyć, panie premierze?".
Dwóch rolników / traderów, te same pola / wykresy, te same warunki / dane, tak różne zakończenia.
Na FX nie trzeba szukać wzoru na 100% wygrywania, wystarczą analogie dzięki którym przechylimy szalę zwaną prawdopodobieństwem na nasza korzyść.
MajorGC - fundamenty powiadasz... zapraszam na Edka w czasie danych z USA. Idź potem do DT i poczytaj jedne i te same posty pisane przez różne osoby "czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co jest grane?!" Rynek jak zwykle zaskoczył traderów.
Dla mnie jedynymi ważnymi fundamentami jest drukować / nie drukować, cała reszta jest pretekstem do ruszeniem kursem w kierunku już wcześniej obranym przez tuzy tego rynku. Ile razy po ważnych danych cena puszcza je mimo uszu, a po średniakach lekko odbiegających od normy pruje jak szalona.
Ja w każdym bądź razie szczerze podziwiam traderów czerpiącyh zyski głównie dzięki AF.