Od zainteresowania forexem do zarabiania kasy

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Re: Od zaiteresowania forexem do zarabiania kasy

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Stforex pisze:Natomiast kontakt z ambitnymi traderami jest wart więcej niż 1000 tematów na forum. Napisałem "ambitnymi", bo nie muszą zarabiać, żeby pomóc nam się rozwinąć. Wystarczy, że poszukują równie mocno jak my i potrafią nas motywować.
Święte słowa :) jeden mało wie drugi mało wie, ale mają jeden cel do którego pomagają sobie nawzajem dojść.
Tak między innymi pracowaliśmy z Michałem, co dwie głowy to nie jedna, a i u kogoś łatwiej dostrzec igłę
niż u siebie belkę, z tego też warto korzystać. Druga osoba ma bardziej obiektywne spojrzenie na trejdy
które są naj-nasze :D i za które dali byśmy się pokroić.

Do tego jakieś tam wsparcie, wzajemna rywalizacja :) a przede wszystkim nowa dobra znajomość.

A nie tak jak szkoleniowce wielkie opanował trochę teorii czyt. mało wie i zarabiać nie potrafi a kasę by z ludzi darł. :563:
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

W pewnym momencie trzeba sobie po prostu powiedzieć "nie nadaje się" i odpuścić no chyba ze traktujemy FX jak zestaw do zabijania czasu przed komputerem to wtedy można sie bawić w nieskończoność ale w takim wypadku pasjans sprawi sie równie dobrze ;)

Druga sprawa nie wszyscy są tacy sami jeden jest bystry drugi niestety ale może być głupi, jeden jest ambitny drugi leniwy, jeden ma mało czasu drugi aż za dużo itp idt wiec jedyna odpowiedz jaka mi przychodzi do głowy na pytanie autora to :

od 0 do nieskończoności ;)

Wiec wracając do pierwszej części mojego postu trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć sobie stop aby nie przerodziło sie to w tzw pasjansa i siedzimy przed wykresami aby sobie w zasadzie posiadacz bo i tak nic z tego nie będzie

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Darkey pisze:
Stforex pisze:Natomiast kontakt z ambitnymi traderami jest wart więcej niż 1000 tematów na forum. Napisałem "ambitnymi", bo nie muszą zarabiać, żeby pomóc nam się rozwinąć. Wystarczy, że poszukują równie mocno jak my i potrafią nas motywować.
Święte słowa :) jeden mało wie drugi mało wie, ale mają jeden cel do którego pomagają sobie nawzajem dojść.
Tak między innymi pracowaliśmy z Michałem, co dwie głowy to nie jedna, a i u kogoś łatwiej dostrzec igłę
niż u siebie belkę, z tego też warto korzystać. Druga osoba ma bardziej obiektywne spojrzenie na trejdy
które są naj-nasze :D i za które dali byśmy się pokroić.

Do tego jakieś tam wsparcie, wzajemna rywalizacja :) a przede wszystkim nowa dobra znajomość.

A nie tak jak szkoleniowce wielkie opanował trochę teorii czyt. mało wie i zarabiać nie potrafi a kasę by z ludzi darł. :563:
A czy to nie jest czasem tak jak w tym kawale gdzie ślepy głuchego prowadzi? Oczywiście bez urazy ale czy to czasem nie tak wygląda? :) Trzeba to zawsze przemyśleć czy czasem nie idziemy na ślepo.

Ja interesuje się lotnictwem, również małymi samolotami dwuosobowymi. To naprawdę bardzo wiele daje i pomaga zrozumieć podejmowane ryzyko. I wiem, że w tej dziedzinie chodzi o zarządzanie ryzykiem i zmniejszanie prawdopodobieństwa wypadku. Dla niektórych godzinne sprawdzanie samolotu przed lotem to przesada, dla innych nie. Bo zapewne dzięki minimalizowaniu prawdopodobieństwa niedopatrzenia czegoś - Żyją.

Wolałbyś uczyć się latać od kogoś kto lata i umie to robić przez wiele wiele lat. Czy od dwóch pseudo amatorów którzy jedyne co mają to "BARDZO CHCĄ"?

W dzisiejszej dobie te wszystkie filmy motywujące lub pseudo motywujące dają przekonanie, że wystarczy chcieć. I jest to bardzo błędne przekonanie moim zdaniem.

Bo co jeśli cała ta wiedza którą uważamy za słuszną o rynku a zaczerpnęliśmy z forów czy googli jest kłamstwem? Co jeśli to ściema i ktoś nas wprowadza błąd? A w całej tej grze chodzi o coś innego niż nam się próbuje wmówić?

Ktoś tu napisał, że to forum to miejsce gdzie Gimbusy podają się za specjalistów. I potem te same gimbusy ścierają się z najlepszymi z milionami, milardami dolarów na rynku i są przekonani, że mają jakąkolwiek szanse na sukces. Bo przecieć bardzo chcą :D

Dlaczego nie ma na tym forum analityków znanych z TV? Dlaczego nie ma traderów z Polski prywatnych czy instytucjonalnych? Bo nie ma dyskusji na wysokim poziome. Tematy poruszane są w 98% gó***o warte. Nikt poważny tutaj nie będzie pisał. Forum się podzieliło i najbardziej merytoryczne osoby odeszły na inne mniej znane, i nich tak pozostanie bo tam przynajmniej jest spokój. Tematy tu poruszane nie interesują pofesjonalistów a to oni kształtują rynek.

Jak ktoś jeszcze pozostał i chce coś napisać wartościowego to jest zjadany przez smap i chamstwo. Tu nie ma społeczności tu jest indywidualizm. Dobre fora to te gdzie jest społeczność.

Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości niech zobaczy na dział Strategie. Co my tam mamy gość który wpadł na pomysł by łapać jeden pips. Geniusz i mistrz. Nikt przed nim na to nie wpadł. Dalej już nie chce mi się komentować.

Wiec do autora tematu jeśli chcesz zarabiać, weź się za książki, analizę techniczną i fundamentalną. A fora i google możesz traktować jako dodatek ale nie główne czy jedyne źródło informacji.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

profession pisze: A czy to nie jest czasem tak jak w tym kawale gdzie ślepy głuchego prowadzi? Oczywiście bez urazy ale czy to czasem nie tak wygląda? :) Trzeba to zawsze przemyśleć czy czasem nie idziemy na ślepo.
profession to polega na uczeniu się na własnych błędach, co do działu systemy i strategie co najmniej 2 są warte polecenia,
co najmniej 3 dzienniki też warto poczytać. a później to już tylko testować, ulepszać, dostosowywać.

Książki, a kto powiedział że książki są złe, je też warto poczytać na temat AT i takie tam giełdowe :D

Ale nie ma czegoś takiego co by było w książce a czego by nie było w internecie, ba teraz to na podstawie google
książki powstają :D A i tak całe te książki to psu na budę jak się myślenia nie włączy.

Bo po co są te książki, po co prowadzi się tyle szkoleń i najważniejsze dlaczego tylu przegrywa :D

Nie współpracowałem z osobą która dwa dni wcześniej się o fx dowiedziała, mi też rynki kapitałowe nie były jakoś strasznie obce.
Całą teorię którą trzeba idzie zdobyć w kilka miesięcy. Motywacja i wyznaczenie celu też jest bardzo ważne, jak nie najważniejsze
bo od tego się powinno zacząć i to da siłę nawet jak wszystkie bastiony legną w gruzach :D

Wiedza, doświadczenie, praca nad sobą, tworzenie i przestrzeganie strategi, trzymanie się MM bez tego to nawet nie ma co się
zabierać za prawdziwą gotówkę lepiej sobie dla sportu jak Ink. pisał na demo z nudów klepać.

profession to według Ciebie gdzie taka początkująca osoba powinna szukać wiedzy?
U szkoleniowców którzy nie potrafią wykorzystać wiedzy którą mają? I tacy mają kogoś czegoś nauczyć?
Patologia rodzi patologię, wątpię czy na polskim rynku jest choć jedno szkolenie którego odbycie
przy przestrzeganiu całej uczonej strategii pozwoli kursantowi zarabiać.

I nie wmawiajcie ludziom kitu że to traderzy są słabi bo każdy zaczyna od zera, złe są tylko strategie, stworzenie dobrej równa się
z poświęceniem masy czasu bo nikt niczego za nic pod pysk nie dostanie. I jak się chce w to bawić to powinien o tym wiedzieć.
Mówiłem że jak zaczyna to współczuję bo będzie miał prze**bane na początku, jak odpadnie to odpadnie wszyscy wygrywać nie mogą.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2013, 16:12 przez Darkey, łącznie zmieniany 1 raz.
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

profession ludzie odchodzą bo sie po prostu nudzą, nie maja czasu, wola inne rzeczy niż siedzenie przed komputerem całymi dniami, dlaczego na forum nie ma ludzi z TV i instutucji? bo jaki mieli niby miec cel na forum ?
Sa przedstawiciele brokerów ponieważ forum to baza potencjalnych klientów ale osoba z TV co miała by tu robic? w czasie pracy watpie aby był jakiś w tym pożytek, po pracy ludzie maja lepsze rzeczy do roboty, z inwestorami jest tak samo, forum na pewno nie jest źródłem informacji dla instytucji dla inwestora również nie, wiec akurat to co piszesz to koncert życzeń

Na forum czy to tym czy innym zawsze jest rotacja użytkowników starzy zastępowani sa nowymi i z czasem nowi staja sie starymi którzy zostali, pamiętaj ze ty tez kiedyś byłeś "nowym" na których narzekali tak jak ty narzekasz dziś,

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

profession pisze:dlaczego na forum nie ma ludzi z TV i instutucji? bo jaki mieli niby miec cel na forum ?
Chodzi Ci o anali? hehe a co on by Ci mógł powiedzieć jak on jest tylko dobry w wyszukiwaniu przyczyn czegoś
co już nastąpiło :D Ale kliknąć SELL lub BUY to był by problem. Mistrzowie historii.

Jak to ktoś miał w opisie. "Tak jak się spodziewaliśmy rynek znowu nas zaskoczył." Analityk 52 lata :p
Czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Czyli podsumowując z lekką nutką uszczypliwości:

Na forum mamy nie zarabiających użytkowników, którzy dzielą się z innymi nie zarabiającymi użytkownikami doświadczeniami jak zarabiać na fx :lol:
Obrazek

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

wiedza z forum dotycząca zmniejszenia strat i znajdowania okazji do transakcji jest już korzystna dla użytkownika forum
mówienie i demotywowanie tłumacząc że tutaj się tylko przegrywa a tylko nieliczni dużym z kapitałem sobie radzą jest zwykłym hejterstwem
Edison zrobił setki prób zanim znalazł właściwy proces, to tak jakby mówić w okresie dużego bezrobocia studentów że błędem jest edukacja
samo odkrywanie nowych metod jest pasjonujące
każdy laik może wrzucić na parę z dużym swapem i wąskim kanałem kursowym i może powiedzieć że zyskuje, ale czy efektywne jest blokowanie dużego kapitału do tego celu?
lepiej przegrać na początku 20 depozytów ale wyciągnąć 20 wniosków które 21 depozyt pomnożą na stałe

jeszcze jest kwestia uczenia się cierpliwości, rynek może nauczyć jednostkę pewnych cech, które przekładają się na życie, co dodatkowo motywuje tradera

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Mamy nie zarabiających szkoleniowców, którzy żerują na leszczu :)

I każdemu na początku do mistrza fx, daleko. Ale z czasem ucząc się między innymi po przez obserwację i własne błędy,
dostatecznie długo :D (kwestia indywidualna). Ta tracąca w mgnieniu oka całe depa leszczyna, zaczyna zarabiać.
O ile zacznie w ogóle bo statystycznie więcej osób nie zaczyna :D A Ci co zarabiają są the best :lol: mistrze :)

I wtedy np. może dzielić się z innymi użytkownikami doświadczeniem. Od razu Rzymu nie zbudowano.

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

no szkolenie może świeżego użytkownika wyposażyć we wiedzę do której dochodziłby 2 albo więcej lat robiąc to metodą prób i błędów
bieda traderom którzy nie mają doświadczenia z grą na spadki, bo na przykład uczyli się tradingu na hossie
szkolenie może dać atrybuty które trader będzie mógł wykorzystać stykając się z uwarunkowaniem którego sam nie doświadczył
i uchronić go przed stratami oraz długami
przypomnijcie sobie ilu masterów skakało z wysokości po Lehmanie
czy szkolenie z ostrego zjazdu na rynkach mogłoby ich uchronić

ja osobiście jestem zwolennikiem cennych rad, a z każdego szkolenia z pewnością można coś dla siebie wyciągnąć

ODPOWIEDZ