Bemowo pisze:rabit pisze:Bemowo pisze:dla swingowców tak bym to widział
Powiem Ci tak, na historii fajnie wyglada ale jak bedziesz probowal pod to trejdowac to zrozumiesz ze ciezko jest wejsc w trejd, ustawic w miare maly SL i relatywnie sensowny TP . Dobrym przykladem jest dzisiejsza sesja, nie doszli do S1 a piwota przebili o dobre 20 pipsow, gdybys gral pod ten wskaznik to jak bys trejdowal ? Moze przy dodatkowym wykozystraniu SR, LT czy srednich i szerokich stopach dalo by sie zarabiac ale moim zdaniem to strata czasu . Kiedys obserwowalem kilka wskaznikow bazujacych o dzienne pivoty i pivotalne S/R i jedyna strategia jaka moim zdaniem miala jakis sens bylo granie na odbicia od pivota i S/R z SL=Tp w okolicach 7 pipsow duzym lotem , ale to raczej nie dla mnie . Szczerze mowiac to nawet zbyt dlugo nie testowalem i nie znalazlem optymalnych poziomow dla stopow .
Pozdro i powodzenia, moze Tobie uda sie lepiej to wykorzystac, kto wie ,.

Sorry, to co zaprezentowałem to swing, wiem, jak zachowuje się to w dłuższej perspektywie - 2, 3 lat - zysk rzędu 250% przy korzystnych wiatrach. W dniu dzisiejszym w oparciu o ten wskaźnik nie dokonałbym transakcji. Wadą wspomnianego rozwiązania są stop lossy rzędu 90-150 pips, więc ja nie mogę pozwolić sobie na takie rozkosze.
spójrz na niego z innej strony - jako urządzenie wskazujące trend. Zaletą tego wskaźnika jest to, że średnie nie przecinają się pomiędzy sobą. zobacz także jak urywa się grunt po pokonaniu zgrupowania 3 średnich
dokładnie tak, ja go zapodając nie sugerowałem żeby pod niego grać i robić strategię , raczej się wspomagać
jak już pewnie wszyscy zauważyli rysowanie samemu jest dla mnie złem koniecznym i np fajnie jest się czasem wspomóc tego typu liniami wyrysowanymi za mnie
mam go na "czystym wykresie" z kanałem i tym samym wiem dzięki temu co mi np nie pasuje z sygnałami które sam sobie wyszukuję w mojej kuli, więc się przydaję, granie POD NIEGO to zupełny bezsens chyba że na weekly np;]
natomiast dzielenie traderów na wskaźnikowych i nie, fundamentalistów i techników nie ma sensu, rynek ma zawsze racje i tylko skuteczność się liczy, jeden może mieć 20 wskaźników, AT i fundamenty drugi patrzeć na goła cene i jeśli mają porównywalne wyniki to ten drugi nei jest lepszy tylko dlatego że robi to "prościej" bo to wcale nie do końca prościej jest .