Możesz to trochę rozwinąć? Ja np. nie wiem co to jest Tickstory...grafikk pisze:Ja natomiast polecam Tickstory, bezboleśnie i free.
Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Re: Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
tickstory.com
sam nie zauwazylem, ze mozna juz tym paczowac terminal
Znalazłem to i pobawiłem się chwilę.
Parę rzeczy upraszcza, parę... komplikuję próbując uprościć ;-)
Trzeba uważać na opcje eksportu bo przynajmniej u mnie za każdym razem się resetują do ustawień pobieranych z plików brokera i pierwszego znalezionego u niego symbolu. Np ja chcę eksport AUDUSD a on się ustawia pod AUDCAD bo był pierwszy na liście. Ja chcę UTC, a on bierze strefę czasową brokera.
Natomiast ciekawe, że on potrafi ją prawidłowo odczytać - muszę w tym pogrzebać bo to koszmar przy czasówkach w EA...
I jak się nie odhaczy niechcianych ramek czasowych (domyślnie włącza wszystkie) to może naprodukować całkiem sporo całkiem zbędnych gigabajtów
Podobnie z historią - domyślnie włączone generowanie plików więc łatwo sobie zamazać coś istotnego.
Ale jak już opanuje się opcje w zakładkach to zdecydowanie wygodniejsze niż skrypty php Birta. Zwłaszcza, że jak ktoś ma już ściągniętą jakaś historię z Dukascopy to może ją kontynuwoać w Tickstory.
Może patchować terminale ale w bardzo ograniczonym zakresie:

Parę rzeczy upraszcza, parę... komplikuję próbując uprościć ;-)
Trzeba uważać na opcje eksportu bo przynajmniej u mnie za każdym razem się resetują do ustawień pobieranych z plików brokera i pierwszego znalezionego u niego symbolu. Np ja chcę eksport AUDUSD a on się ustawia pod AUDCAD bo był pierwszy na liście. Ja chcę UTC, a on bierze strefę czasową brokera.
Natomiast ciekawe, że on potrafi ją prawidłowo odczytać - muszę w tym pogrzebać bo to koszmar przy czasówkach w EA...
I jak się nie odhaczy niechcianych ramek czasowych (domyślnie włącza wszystkie) to może naprodukować całkiem sporo całkiem zbędnych gigabajtów

Podobnie z historią - domyślnie włączone generowanie plików więc łatwo sobie zamazać coś istotnego.
Ale jak już opanuje się opcje w zakładkach to zdecydowanie wygodniejsze niż skrypty php Birta. Zwłaszcza, że jak ktoś ma już ściągniętą jakaś historię z Dukascopy to może ją kontynuwoać w Tickstory.
Może patchować terminale ale w bardzo ograniczonym zakresie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
.... a jaka może byc przyczyna jeżeli przy próbie exportu do MT4 wychodzi ciagle komunikat "Export failed:Nie mozna odzyskać częsci sciezki "C:\history\USDCHF1.hst." ?grafikk pisze:Ja natomiast polecam Tickstory, bezboleśnie i free.
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".
pojawiła sie wczoraj nowa wersja tickstory , która wspólpracuje z wersja MT4 451.
-- Dodano: wt 22-01-2013, 22:31 --
dzieki
-- Dodano: wt 22-01-2013, 22:31 --
a jak mozna sprawdzic czy tester uzywa spreadu z platformy czy przypisanego do danej pary podczas exportu z tickstory w zakładce "metatrader info" ?matka pisze:tickstory.com
dzieki
Mk 9.23 - "....Wszystko możliwe jest dla tego kto wierzy".
Robiąc własne EA które tylko leci tik po tiku drukując do konsoli Ask, Bid, Ask-Bid = spread... robiąc setki megabajtów logów na minutę ;-)marek8 pisze:a jak mozna sprawdzic czy tester uzywa spreadu z platformy czy przypisanego do danej pary podczas exportu z tickstory w zakładce "metatrader info" ?
dzieki
Trochę to dziwne, że Tickstory robi fxt z Ask/Bid zamiast Bid/Ask = Bid+ostatni znany spread.
Wcześniej takie dage generowały głupoty jeżeli terminal nie był przestawiony na real spread.
Tymczasem fxt Tickstory wydaje się być real spread podczas gdy jego łatka mówi, że takiech danych nie obsługuje.
EDIT: coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
int start() {
Print ("TimeCurrent() = ", TimeToStr(TimeCurrent(), TIME_DATE|TIME_SECONDS), " | Bid = ", DoubleToStr(Bid,Digits), " | Ask = ", DoubleToStr(Ask,Digits), " | Spread = ", DoubleToStr(Ask-Bid,Digits));
return(0);
}
Witam
Widzę ,ze temat nieco ucichł.
Czy jest ktoś ,kto krok po kroku przedstawi "łopatologicznie" jakich narzędzi użyć , skąd je ściągnąć i w jaki sposób przygotować dany instrument do backtestu na 99% modelowania .
Robię testy na 99% z renko,range bars i medianów , jednak za cholerę nie potrafię uruchomić testu na zwykłych barach z 99% modelowaniem .
Proszę o pomoc jeżeli ktoś znający dobrze temat może poświęcić chwile swojego czasu i to opisać dokładnie.
Pozdrawiam
Uruchomiłem backtest .Jednak mam kolejną poprzeczkę.Otóż nie przyjmuje mi wybranego zakresu dat tylko zaczyna test od 1979 roku( jak wyłączę zakres dat ) i zatrzymuje sie na 1985 roku .Tak u dwóch brokerów to samo ( FXDD i Armada ) .
Tak ,że stoję przed kolejną poprzeczką do przeskoczenia , czyli jak uruchomić test by można było wybrać zakres czasowy .
Czy ktoś miał może podobny problem, lub wie jak go rozwiązać?
Widzę ,ze temat nieco ucichł.
Czy jest ktoś ,kto krok po kroku przedstawi "łopatologicznie" jakich narzędzi użyć , skąd je ściągnąć i w jaki sposób przygotować dany instrument do backtestu na 99% modelowania .
Robię testy na 99% z renko,range bars i medianów , jednak za cholerę nie potrafię uruchomić testu na zwykłych barach z 99% modelowaniem .
Proszę o pomoc jeżeli ktoś znający dobrze temat może poświęcić chwile swojego czasu i to opisać dokładnie.
Pozdrawiam
Uruchomiłem backtest .Jednak mam kolejną poprzeczkę.Otóż nie przyjmuje mi wybranego zakresu dat tylko zaczyna test od 1979 roku( jak wyłączę zakres dat ) i zatrzymuje sie na 1985 roku .Tak u dwóch brokerów to samo ( FXDD i Armada ) .
Tak ,że stoję przed kolejną poprzeczką do przeskoczenia , czyli jak uruchomić test by można było wybrać zakres czasowy .
Czy ktoś miał może podobny problem, lub wie jak go rozwiązać?
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"
Witam ponownie.Znalazłem juz dokłądną innstrukcję jak zrobić taki backtest.Zamieszczam link do niej:
http://www.youtube.com/watch?v=R-rMOen4UHg
Pozdr
Pozdr
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
Niestety ,za wcześnie się "pochwaliłem". Test udało mi się zrobić tylko raz na H4 .Pózniej jak zalączam to tylko leci od 7 kwietnia tego roku . Nie mogę rozkminic o co tu chodzi . Próbuję testowac przez Tick Data Suit i poprzez Tickstory Lite i mam to samo - leci od 7 kwietnia . Szlag mnie trafia , bo 5-ty dzień z kolei z tym "walczę" . Ma ktoś może na to jakąś "RECEPTĘ " ?tantric pisze:Witam ponownie.Znalazłem juz dokłądną innstrukcję jak zrobić taki backtest.Zamieszczam link do niej:
Pozdr
Pozdr
-
- Stały bywalec
po wgraniu danych uruchamiaj metatradera przez button Tickstory "launch Metatrader for..." i nie loguj sie na rachunek . tzreba zwrocic uwage czy masz wszystkie niezbedne dane TF do swojego EA.
zauwazylem tez ze jak masz sciagniete dane za jakis okres i do testu wybierasz czesc tego okresu to sie moze cokolwiek spiepszyc .
zauwazylem tez ze jak masz sciagniete dane za jakis okres i do testu wybierasz czesc tego okresu to sie moze cokolwiek spiepszyc .