Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Re: Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Nie mam pliku 'setup.exe' do przeprowadzenia całego procesu instalacji platformy MT4 409. Wersja którą mam to tylko pojedynczy plik 'terminal.exe' który podmieniłem w folderze MT4 432.
Ma ktoś instalkę MT4 409?
Ja mam, ale na innym kompie. moge podeslac ci ja w poniedzialek.
wydaje mi sie ze jest to dobre miejsce zeby zapytac czy wszyscy maja takie problemy jak ja opisane strone wczesniej.
moze ja tez powinienem zmienic terminal do testow?
wydaje mi sie ze jest to dobre miejsce zeby zapytac czy wszyscy maja takie problemy jak ja opisane strone wczesniej.
moze ja tez powinienem zmienic terminal do testow?
W takim razie albo nie odnajduje tego pliku co może się zdarzyć jeżeli terminal nie był zainstalowany tam gdzie się obecnie znajduje ale skopiowany z innego folderu albo coś nie tak z uprawnieniami do folderu \tester\history
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Taka sytuacja ma miejsce, uzywam terminala skopiowanego do danej lokalizacji, a nie od razu tam zainstalowanego.259 pisze:(...)terminal nie był zainstalowany tam gdzie się obecnie znajduje ale skopiowany z innego folderu
Sprobuje zainstalowac domyslnie w tej innej lokalizacji (innej niz C:/Program Files (x86)).
nie wystarczy zamienić sam terminal.exe, ja zamieniam u siebie metaeditor.exe i na wszelki wypadek metalang.exe i wszystko działa na v409.Chrisdot pisze:Nie mam pliku 'setup.exe' do przeprowadzenia całego procesu instalacji platformy MT4 409. Wersja którą mam to tylko pojedynczy plik 'terminal.exe' który podmieniłem w folderze MT4 432.
poniżej adres do instalki:
http://www.sendspace.pl/file/b969bc760fcab304dfc902d
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, 18:51 przez kris007, łącznie zmieniany 1 raz.
To nic dziwnego, że są problemy. MT4 to nieco więcej niż tylko terminal.exe.
A tak z innej strony - można na tym terminalu zrobić normalny test z danych historycznych?
I czy podczas tego testu pojawia się plik fxt w folderze \tester\history?
Ten generowany przez terminal, nie podstawiony.
A tak z innej strony - można na tym terminalu zrobić normalny test z danych historycznych?
na zwykłych danych test można zrobić 90% na ile jest normalny trudno powiedzieć259 pisze: A tak z innej strony - można na tym terminalu zrobić normalny test z danych historycznych?

Plik generowany fxt pojawia się.
Popieram slowa 'kris007'.
Dostalem od 'leszcza' link do instalki MT4 402:
http://expertadvisors.pl/wiedza/instruk ... egory_id=3
W pliku *.rar jest instalka MT4 402 + folder 'experts' w ktorym jest birt's patch i CSV2FXT.
U mnie wreszcie dziala, dzieki za pomoc
.
Dostalem od 'leszcza' link do instalki MT4 402:
http://expertadvisors.pl/wiedza/instruk ... egory_id=3
W pliku *.rar jest instalka MT4 402 + folder 'experts' w ktorym jest birt's patch i CSV2FXT.
U mnie wreszcie dziala, dzieki za pomoc

Trafiłem na nowy downloader danych z Dukascopy:
http://www.strategyquant.com/tickdatadownloader/
Dla tych co nie lubią command line i dłubania w skryptach
Nie wiem tylko jak dobrze on przetwarza na csv.
-- Dodano: czw 27-09-2012, 17:57 --
Niestety, ten program ma parę wad:
- ściąga dane owszem z wybranego okresu. Ale jeżeli są już jakieś dane w tym okresie to ciągnie je jeszcze raz. Skrypt Birta sprawdza czy dane są czy nie i ściąga tylko to czego brakuje
- o zakończeniu ściągania danych bez pytania zaczyna generować csv. Co może nie jest większym problemem jeżeli to dotyczy jednego miesiąca. Gorzej jak kilku lat - tak po prostu wywali parę gigabajtów, tym bardziej że..
- ...nie można ustawić daty rozpoczęcia pliku csv - zawsze zaczyna od początku posiadanych danych. Inaczej mówiąc jak ktoś chce dociągnąć powiedzmy ostatni tydzień do posiadanej już historii od 2007 roku i ustawi odpowiednio datę rozpoczęcia to owszem, ściągnie wybrany okres, a następnie zacznie generować plik csv zaczynając od 2007. Bez pytania.
Prawdę mówiąc rozczarował mnie - jedyna jego zaleta to możliwość wyboru instrumentów w tabelce w okienku zamiast w tabelce w skrypcie.
http://www.strategyquant.com/tickdatadownloader/
Dla tych co nie lubią command line i dłubania w skryptach

Nie wiem tylko jak dobrze on przetwarza na csv.
-- Dodano: czw 27-09-2012, 17:57 --
Niestety, ten program ma parę wad:
- ściąga dane owszem z wybranego okresu. Ale jeżeli są już jakieś dane w tym okresie to ciągnie je jeszcze raz. Skrypt Birta sprawdza czy dane są czy nie i ściąga tylko to czego brakuje
- o zakończeniu ściągania danych bez pytania zaczyna generować csv. Co może nie jest większym problemem jeżeli to dotyczy jednego miesiąca. Gorzej jak kilku lat - tak po prostu wywali parę gigabajtów, tym bardziej że..
- ...nie można ustawić daty rozpoczęcia pliku csv - zawsze zaczyna od początku posiadanych danych. Inaczej mówiąc jak ktoś chce dociągnąć powiedzmy ostatni tydzień do posiadanej już historii od 2007 roku i ustawi odpowiednio datę rozpoczęcia to owszem, ściągnie wybrany okres, a następnie zacznie generować plik csv zaczynając od 2007. Bez pytania.
Prawdę mówiąc rozczarował mnie - jedyna jego zaleta to możliwość wyboru instrumentów w tabelce w okienku zamiast w tabelce w skrypcie.
A jak dogrywane zapisać w innym katalogu?
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.