Nie umiem grac na fx...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Re: Nie umiem grac na fx...

Nieprzeczytany post autor: zealot »

Znajdz sobie dodatkowe zajecie. Robisz analize, stawiasz zlecenia i wciagasz sie w cos innego... z czasem nauczysz sie zapominac ze cos zostawiles w terminalu
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

zealot pisze:Znajdz sobie dodatkowe zajecie. Robisz analize, stawiasz zlecenia i wciagasz sie w cos innego... z czasem nauczysz sie zapominac ze cos zostawiles w terminalu
Jakie "inne zajęcie" masz na myśli? Jeśli takie które nie ma nic wspólnego z platformą to raczej nie mogę. Tak jak napisałem wczesniej, rzadko stawiam TP więc muszę zaglądac co się dzieje żeby podsuwac SL. Poza tym jakbym w ogóle nie zaglądał to nie wiedziałbym czy zlecenie się już zamknęło. Często trzymam pozycję kilka dni, więc musiałbym robic sobie przerwy kilku dniowe w ciągu tygodniu. :D
Jeśli "inne zajęcie" miało znaczyc inną analizę to tak robię ale te otwarte pozycje nie dają mi spokoju. Spróbuję na siłę nie zaglądac na te pozycje częściej niż trzy ray dziennie. Thanks for help! :564:

Wczorajsze zagranie na AUDNZD:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Ksiazka na przyklad. Albo jakas praca. Studiowanie. Wszystko jedno. Cos co odciagnie twoje mysli od tradingu. Ja np czytam, gram w pokera, czy ide na basen/silownie. Nie mowie, ze nie nalezy sprawdzac platformy w ogole. Ale sa sytuacje, kiedy nadmierne kombinacje sa szkodliwe. Osobiscie przy platformie spedzam ok. 3-4 h dziennie w 3 ratach. Czasem tylko 2 razy... zalezy czego sie spodziewam po danym dniu. Mam plan dnia i jesli sie sprawdza, to kontynuuje, jesli nie, to tne ekspozycje. Jesli nie masz planu dnia... nie myl z planem tradingu... to wciaz bedziesz sie zastanawial co masz dalej zrobic. Plan dnia zaklada twoja wersje wydarzen w danym dniu. Kazdy dzien jest inny, dlatego plan tradingu trzeba adaptowac. Brak TP, chocby mentalnego, to IMO blad. Ale raczej wynika z twojego niedoswiadczenia, wiec chyba go nie rozwiazesz zanim sie nie wprawisz.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki zealot!
Jak się dowiem jak załatwic pochwałę to poproszę dla Ciebie i dla Midasa :D
Jak to zrobic?
Bardzo mi pomogliście :564:

Plan dnia; o tym jeszcze nie słyszałem :d
Możesz napisac coś więcej jak to u Ciebie wygląda? Ja jedyne co powtarzam codziennie to poranna główna analiza walut według której ustalam kierunek i pary do grania na cały dzień.
Jesli nie masz planu dnia... nie myl z planem tradingu... to wciaz bedziesz sie zastanawial co masz dalej zrobic.
Tak własnie mam.

co oznacza skrót IMO? Sorki nie chce mi się szukac po pracy... :oops:

TP będę ustawiał od dzisiaj 3:1. W screenach przykłady z dzisiaj, dlaczego będę to robił i dlaczego tego nie robiłem.

Jeszcze raz dzięki! :564:

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

U gory posta masz wykrzyknik - zglos post. W uzasadnieniu wpisujesz o co chodzi.

IMO - In My Opinion, taki skrot internetowy.

Plan dnia to taki plan tradingu dopasowany do nadchodzacego dnia. Wyznaczasz poziomy, piony... skosy? co tam zaklada twoj plan tradingu i dopasowujesz to do nadchodzacego dnia. Jesli okresliles kierunek mozliwe punkty zwrotu, to pod to ustawiasz zlecenia (w tym TP/SL). Gra ze sztywnym RR jest wg mnie bledem, bo nie przystaje do rynku, a jedynie do zyczen tradera. Najlepiej ustawiac 10:1, ale wiesz, roznie z tym bywa :mrgreen:

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Znowu masz rację zealot. Sztywny TP też wydawał mi się nie dobry. Nie pomyślałem od razu że w cale nie musi byc sztywny :lol: ważne żeby był..
Wyznaczasz poziomy, piony... skosy? co tam zaklada twoj plan tradingu i dopasowujesz to do nadchodzacego dnia. Jesli okresliles kierunek mozliwe punkty zwrotu, to pod to ustawiasz zlecenia (w tym TP/SL).
Jeśli to jest plan dnia to znaczy, że go mam :D
Tak robię, ale nie ustawiam zleceń tylko alarmy. Lubię obserwowac cenę przed otwarciem pozycji. Chyba że muszę wyjśc to wtedy zostawiam zlecenie..
Dzięki za wszystkie rady!

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Tak robię, ale nie ustawiam zleceń tylko alarmy. Lubię obserwowac cenę przed otwarciem pozycji.
Mozna i tak.
Nie ma sprawy.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie tygodnia:
Ilosc transakcji: 17
zyskowych: 8
stratnych: 7
BE: 2
zysk: 9%
suma błędów 16

Nie jestem zadowolony ale też nie jest źle :D
Błędów było sporo ale same drobne, zasad nie złamałem :clap:
Największe to: za szybkie otwarcie pozycji x2 i za blisko SL x3. Na tym się skupie w następnym tygodniu.
Poza tym, od dzisiaj robię sobie screeny swoich wejśc razem z opisem co było źle a co mogłem zrobic lepiej. Przykład w załączniku.

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Widzę Panowie że robicie sobie nawzajem dobrze... amatorka
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat