AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
KMarcin pisze:Witaj Marchew,

przegladałem już warunki konkursu i jest to jak najabrdziej ciekawa incjatywa, tylo jedna rzecz mnie tam razie ( zreszta nie tylko mnie, bo rozmawiaełm o tym w wiekszym gronie) i miałem własnie do Ciebie w tej sprawie pisać PM.

Chodzi o mianowicie o obligatoryjne podanie numeru PESEL przy zgłoszeniu do konkurus, wydaje mi (nam) się to zbedne na etapie rejstracji i ogólnego udziału. Podejrzewam, że chodziło o zabezpieczenia aby nikt nie rejstrował sobie kilku rachunków i nie oszukiwał, ale tak czy inaczej każdy podaje imie i naziwsko i w razie jakiekolwiek wygranej wtedy będzie można zidentyfikować dana osobę, a w razie jakiś niespójności zdyskwalifikować.

Numer pesel według mnie winien być podawany np. przez osobę, która zajęła jakieś premiowane miejsce.

Jeżeli podanie numeru jest podykotowane jakimis innymi wyższymi priorytetami, to przepraszam bardzo za "męcenie"

Pozdrawiam,
Marcin K.
Choć konkurs odbywa się na demo, chcieliśmy by był on jak najbardziej fair dla uczestników i by jedna osoba nie zakładała 10, 20 lub więcej rachunków konkursowych. Numer PESEL gwarantuje nam, że tylko jedna osoba może zarejestrować się w konkursie i tylko ona może odebrać nagrodę.

Rejestracja kont tylko na imię i nazwisko nie rozwiązywała tego problemu, gdyż przysłowiowych "Janów Kowalskich" może być bardzo dużo.

W każdym razie dzięki za Twoje sugestie. Przedstawię je jutro w PFSOFTcie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

KMarcin
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: KMarcin »

Rozumiem Wasze obawy i też jak najabrdziej podzielam, aczkolwiek tak jak pisałem, podczas wymiany zdań na temat konkurus ze znajomymi doszlismy do wniosku, że wymóg podawania pełnego numeru PESEL będzie odstraszało wielu potencjalnych uczestników. Być może uda się zrobić inny sposób weryfikacji uczestników ( nawet numer telefonu komórkowego byłby takim wyznacznikiem, poniewaz myślę, że nikt nie bedzie na okoliczność konkurus kupował kilku kart prepaid).

Mam nadzieję, że PFSoft przemyśli jeszcze raz sposób weryfikacji uczestników.

Pozdrawiam serdecznie,

Marcin K.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
KMarcin pisze:Być może uda się zrobić inny sposób weryfikacji uczestników ( nawet numer telefonu komórkowego byłby takim wyznacznikiem, poniewaz myślę, że nikt nie bedzie na okoliczność konkurus kupował kilku kart prepaid).

Mam nadzieję, że PFSoft przemyśli jeszcze raz sposób weryfikacji uczestników.
Jest to całkiem niezłe rozwiązanie. Do rozpoczęcia konkursu zostało ponad 30 dni. Być może da się coś jeszcze z tym zrobić.
Dzięki za pomysł!

Pozdrawiam
Karol Marchewka

buchcik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buchcik »

Tylko ten PESEL Was zastanowił ?
Mnie się więcej nie spodobało i powstrzymało przed rejestracją, np.

6) Organizator według własnego uznania zastrzega sobie prawo do odmowy
przyznania nagrody dla uczestnika bez ponoszenia odpowiedzialności, jeżel [...]

Wszystkie późniejsze warunki wypisane w tym punkcie przecież i tak są niepotrzebne, skoro w głównej treści punktu jest napisane, że organizator według WŁASNEGO UZNANIA może odmówić... Co z tego, że wyślesz skan dowodu, skoro organizator sobie UZNA że jednak dane się nie zgadzają, bo jeśli nawet stan faktyczny jest inny, to możemy liczyć jedynie na organizatora "działającego uczciwie i sprawiedliwie" gdyż wszystkie decyzje i działania organizatora są ostateczne i wiążące:

1) Wszelkie spory dotyczące zasad i warunków konkursu będą rozstrzygane przez
organizatora działającego uczciwie i sprawiedliwie, w stosunku do wszystkich
zainteresowanych stron.
2) Wszystkie decyzje i działania związane z konkursem podejmowane przez
organizatora będą ostateczne i wiążące dla uczestników.

A już "perełką" jest ostatni punkt:

4) Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany lub zakończenia konkursu i jego
warunków lub jakiegokolwiek w/w aspektu, w dowolnym czasie i bez uprzedzenia.

Wynika z niego, że w zasadzie to nagrody mogą być, ale nie muszą bo w każdej chwili organizator może się rozmyślić, albo że jak "niewłaściwa" osoba będzie na czele rankingu powiedzmy z większością transakcji na eur/usd to przecież nic nie stoi na przeszkodzie (zgodnie z regulaminem) aby organizator ostatniego dnia zmienił zasady, że transakcje par eur/usd nie liczą się do rankingu :-)

Oczywiście nie zakładam skrajnych sytuacji które wymyśliłem powyżej, lecz regulaminy to przecież "ostatnia deska ratunku" w przypadku ewentualnego sporu organizator-uczestnik oraz precyzyjne wytyczne "co wolno a co nie" bez pożniejszego "własnego uznania" :-)
Tak ja to widzę i dlatego po przeczytaniu regulaminu odpuściłem sobie udział w tym konkursie.
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.

eddek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eddek »

Kiedy świecie będą poprawnie rysowane? Jedyne pewne, to H1 i D1, a cała reszta tworzy się jak chce. W tej aktualizacji miało to być naprawione.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Witamy,
Świece rysują się poprawnie i zostało to sprawdzone. Prosimy o przesłanie screenów z platformy z błędem i z wersją aplikacji, na której Pan pracuje (Pomoc/O programie) na pw lub na at.kontakt@alior.pl
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
buchcik pisze:Tylko ten PESEL Was zastanowił ?
Mnie się więcej nie spodobało i powstrzymało przed rejestracją, np.

6) Organizator według własnego uznania zastrzega sobie prawo do odmowy
przyznania nagrody dla uczestnika bez ponoszenia odpowiedzialności, jeżel [...]

Wszystkie późniejsze warunki wypisane w tym punkcie przecież i tak są niepotrzebne, skoro w głównej treści punktu jest napisane, że organizator według WŁASNEGO UZNANIA może odmówić... Co z tego, że wyślesz skan dowodu, skoro organizator sobie UZNA że jednak dane się nie zgadzają, bo jeśli nawet stan faktyczny jest inny, to możemy liczyć jedynie na organizatora "działającego uczciwie i sprawiedliwie" gdyż wszystkie decyzje i działania organizatora są ostateczne i wiążące:

1) Wszelkie spory dotyczące zasad i warunków konkursu będą rozstrzygane przez
organizatora działającego uczciwie i sprawiedliwie, w stosunku do wszystkich
zainteresowanych stron.
2) Wszystkie decyzje i działania związane z konkursem podejmowane przez
organizatora będą ostateczne i wiążące dla uczestników.

A już "perełką" jest ostatni punkt:

4) Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany lub zakończenia konkursu i jego
warunków lub jakiegokolwiek w/w aspektu, w dowolnym czasie i bez uprzedzenia.

Wynika z niego, że w zasadzie to nagrody mogą być, ale nie muszą bo w każdej chwili organizator może się rozmyślić, albo że jak "niewłaściwa" osoba będzie na czele rankingu powiedzmy z większością transakcji na eur/usd to przecież nic nie stoi na przeszkodzie (zgodnie z regulaminem) aby organizator ostatniego dnia zmienił zasady, że transakcje par eur/usd nie liczą się do rankingu :-)

Oczywiście nie zakładam skrajnych sytuacji które wymyśliłem powyżej, lecz regulaminy to przecież "ostatnia deska ratunku" w przypadku ewentualnego sporu organizator-uczestnik oraz precyzyjne wytyczne "co wolno a co nie" bez pożniejszego "własnego uznania" :-)
Tak ja to widzę i dlatego po przeczytaniu regulaminu odpuściłem sobie udział w tym konkursie.
Chyba nie posądzasz Buchcik firmę, której zależy na opinii traderów z Polski (dlatego zawody są organizowane tylko dla Polaków) by zrobiła taki numer o jakim piszesz? :)

PFSOFT chce by zawody CROSS TRADE były sprawiedliwe dla wszystkich. Numer PESEL rozwiązywał nam jednocześnie kilka spraw:
1. Tylko Polacy mają numer PESEL,
2. Pierwsze dwie cyfry oznaczają datę urodzenia dzięki czemu możemy wyeliminować niepełnoletnich z konkursu.
3. Jedne PESEL = jeden uczestnik.

Bierzemy pod uwagę wszystkie Wasze uwagi, ponieważ otrzymujemy też informacje, iż zaproszenie do PFSOFTu może być też pewną niedogodnością dla zwycięzców, myślę, że w ciągu kilku dni nastąpią znaczne zmiany w regulaminie zawodów, tak by większość osób była usatysfakcjonowana.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

buchcik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buchcik »

MaRCHeW pisze:Witam.
buchcik pisze: [...]
[...]
Chyba nie posądzasz Buchcik firmę, której zależy na opinii traderów z Polski (dlatego zawody są organizowane tylko dla Polaków) by zrobiła taki numer o jakim piszesz? :)

PFSOFT chce by zawody CROSS TRADE były sprawiedliwe dla wszystkich. Numer PESEL rozwiązywał nam jednocześnie kilka spraw:
1. Tylko Polacy mają numer PESEL,
2. Pierwsze dwie cyfry oznaczają datę urodzenia dzięki czemu możemy wyeliminować niepełnoletnich z konkursu.
3. Jedne PESEL = jeden uczestnik.

Bierzemy pod uwagę wszystkie Wasze uwagi, ponieważ otrzymujemy też informacje, iż zaproszenie do PFSOFTu może być też pewną niedogodnością dla zwycięzców, myślę, że w ciągu kilku dni nastąpią znaczne zmiany w regulaminie zawodów, tak by większość osób była usatysfakcjonowana.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Tak jak pisałem, nie zakładam takiej opcji, lecz regulamin (tak jak wszelkie umowy pisemne) jest na wypadek gdyby jednak jakiś spór się pojawił... a w powyższym przykładzie uczestnik nie ma żadnych praw i być może z przyzwyczajenia (szukania "haków" we wszelkich umowach/regulaminach życia codziennego) zniechęcił mnie taki regulamin do udziału.
Po przemyśleniu jednak dochodzę do wniosku, że w sumie jest to konkurs na WIRTUALNYCH pieniądzach i jedyne czym "ryzykuję" to czas, imię nazwisko i pesel, więc może się jednak skuszę. Poczekam jednak na zapowiedziane zmiany w regulaminie przed zgłoszeniem, bo czasu jeszcze dużo :)

-- Dodano: śr 13-03-2013, 13:33 --
MaRCHeW pisze: 2. Pierwsze dwie cyfry oznaczają datę urodzenia dzięki czemu możemy wyeliminować niepełnoletnich z konkursu.
Precyzyjniej byłoby jednak brać pod uwagę 6 pierwszych cyfr, bo może akurat ktoś dzień przed rozpoczęciem konkursu będzie miał 18-te urodziny :-)
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

U mnie świece działaja dobrze po aktualizacji... Wogóle jakby platforma troche przyspieszyla - zlecenia wchodzily szybciej niz w armadzie na danych w tym i w zeszłym tygodniu.
Panie Karolu - mysle ze PESEL to jednak za duzo... Jeżeli ktos poda imie, nazwisko i date urodzenia to i tak nie bedzie tu mogl manipulowac jakims multikontem czy czyms podobnym ;)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Expansion pisze:Panie Karolu - mysle ze PESEL to jednak za duzo... Jeżeli ktos poda imie, nazwisko i date urodzenia to i tak nie bedzie tu mogl manipulowac jakims multikontem czy czyms podobnym ;)
Pracujemy nad tym. Myślę, że dzisiaj lub najpóźniej jutro pojawi się oficjalny komunikat na ten temat.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ