Patyk89 pisze:
Coś w tym jest. Pytanie tylko, kiedy robot miałby zamykać pozycje.
Robot nie może sam decydować, musiałby to być robot w stylu Mr. Data z Star Treka.
Więc, nie ma możliwości ustawienia robota "optymalnie".
Budowałem roboty, które zamykały jak tylko był zysk, domyślnie, gdy Profit>0.
Fajnie chodziły na trendzie mocnym. Tylko nie umiały przestać w momencie zwrotnym i wtedy wszystko daje w łeb.
Kombinowałem z TP i SL, mam tony papieru z statystykami, nic z tego, zawsze w pewnym momencie wszystko zjada.
Patyk89 pisze:
Dlatego uznałem że najlepiej będzie wyłączać pozycje w godzinach 15:30-19, kiedy a) dziennia zmienność została już wykonana b) zmienność kursu instrumentu zaczyna spadać w o pewnej godzinie.
To są bardzo słabe, założenia. Często tak jest, ale potem jest inaczej. Jest jakiś okres, kiedy rynek chodzi
w jakimś ogólnym schemacie, wtedy tacy jak ty się podpalają, że coś mają wyjątkowego.
Potem raptownie wszystko się zmienia i idą same straty, bo rynek się zmienił.
Na tych założeniach można się przejechać, jak i na każdych innych, ponieważ rynek nie
kieruje się żadnymi założeniami, żadnymi "prawami".
Patyk89 pisze:
Druga sprawa - uważam, że istnieją ustawienia pozwalające statystycznie wyjść na plus. Wystarczy żeby owe ustawienia sprawdzały się w 51, 60, 70% przypadków a pozostałe x% rezerwujemy sobie na okres kiedy owe wartości się nie sprawdzają, to uważam że mam szanse wyjść na plus. Dodatkowo czynnik ludzki który może trochę podreperować statystykę (w moim przypadku - ręczne wyłączanie robota o godzinie x).
W związku z tym, co wyżej, nie istnieją żadne ustawienia, które by pozwalały na jakąkolwiek kombinację statystyczną, ponieważ rynek nie podlega statystykom. Cena nie chodzi statystycznie, tylko tak, jak rynek dyktuje, czyli
wolumen Sprzedaj i Kup. Poza tym istnieją czynniki, o których jeszcze może nie wiesz. Jak np. kombinacje brokera.
Wystarczy, że ci wyłączy serwer na 2 minuty, nie puści danych, zabraknie danych, różne sztuczki.
Tzw. Grubasy kombinują zgarniając SLe, czyli robią fałszywe niby trendy, potem sru poniżej jakiegoś dołka np. i
potem w górę. Jedynie czynnik ludzki, który rozumie ruch ceny i świadomie czyta wykres, czyli rozumie co się dzieje.
Patyk89 pisze:
Przypominam tylko, że koncepcja tego tematu opiera się na różnicy ewentualnych zysków, nad ewentualnymi stratami.
Każda strategia się na tym opiera. Nie istnieje strategia 100% zyskowna. Znaczy istnieje, ale tylko dla tych, którzy mogą
powodować znaczny ruch ceny. Dla nas, detalistów taka strategia nie istnieje. Straty, czyli zyski ujemne, czyli koszty uzyskania są w FX czymś normalnym, ponieważ nawet najlepszy trejder miewa gorsze dni i pomylić się może.
Koszty gry bez SL znam z własnego doświadczenia. Można grać bez SL, ale trzeba być niesamowicie zdyscyplinowanym.
Patyk89 pisze:
Nie zapominajmy, że na "ostatecznych" ustawieniach robot działa dopiero kilka sesji DT. Jest to za mała próba, aby móc cokolwiek powiedzieć o "statystyce". Jak klepniemy (o ile klepniemy

) 100 okresów DT to możemy zacząć coś mówić o statystyce. Im więcej okresów DT tym lepiej.
To są akurat jakieś ustawienia, które ty oceniłeś za dobre, nic więcej. Nawet, jeżeli 100 okresów DT wyjdzie na plus, to nic nie znaczy. Nawet 10 lat na plus, też nic nie znaczy i żadnej gwarancji nsa przyszłość nie ma.
Metoda jest jedna, gdy masz np. 600 pipsów na plus, zabieraj 1/2, resztę zostawiaj, aby powiększać kapitał.
Taka metoda jedynie działa, gdy dają, bierz, gdy biją, uciekaj.
Testowanie na długą metę nic nie daje, tylko straty, tak jak teraz.
Jeżeli nie weźmiesz nagrody, gdy ją dostajesz, rynek ci da po łapach.
Jeżli masz coś, co czasem przynosi ładny plusik, to bierz 1/2 tego plusa.
Wtedy statystyka będzie po twojej stronie.