Po nitce do kłębka (sukcesu)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

Po nitce do kłębka (sukcesu)

Nieprzeczytany post autor: MaciejK »

Witam wszystkich.

Na początek parę słów wstępu.
Foreksem zainteresowałem się niecały rok temu, na forum pojawiłem się w maju. Od tamtego czasu próbuję swoich sił ale w większości była to gra bez jakiegokolwiek planu/strategii/systemu. Czyli droga donikąd.
Mniej więcej od 2-3 miesięcy staram się stworzyć własną strategię podpatrując innych. Głównie śledzę dzienniki Klonmarcina i Czerwinka.

Dziennik zakładam po to aby jakoś się zdyscyplinować i ogarnąć bo mam sporo problemów, poczynając od wiedzy i doświadczenia, a kończąc na bardziej psychologicznych, typu granie na pałę byle grać i się odkuć.
To moje granie na pałę nazwałem syndromem SLS/LSL czyli błyskawiczne zmienianie decyzji i otwieranie przeciwstawnych pozycji bez zastanowienia, pod wpływem emocji :evil:
Celowo też załączam w podpisie moje konto na myFxbook, żeby czarno na białym pokazać co robię.
Celowo nie zakładam nowego konta, żeby dać sobie kopa i pokazać jak nieogarnięta jest moja gra jak do tej pory.
Może jak zrobię sobie publicznie trochę wstydu wejściami z d**y to trochę się ogarnę :)
Zamierzam publikować (wieczorami) moje wejścia, z opisami co, jak i dlaczego. Do tego analizy.
Nie ukrywam, że bardzo liczę na Wasze komentarze, rady i podpowiedzi bo widzę, że DA SIĘ ale trzeba ciężkiej pracy i dyscypliny.

Jeśli chodzi o zasady mojej gry to stworzyłem sobie na papierze zarys strategii opartej o ZL, S/R i S/D. Głównie po lekturze dziennika Klonmarcina, który dość szczegółowo opisał swoją grę. Rzadko ale zdarza mi się korzystać też z LT.
Analizę robię na TF od W1 do m15, wejść szukam na m15.
Co jest sygnałem? Formacje PA, wygląd świec -pinbary, młotki itp, najlepiej jeśli wystąpią w okolicach ZL, S/R czy S/D.
Wejścia głównie rano, staram się szukać okazji w okolicach pełnych godzin.
SL zawsze 15p
TP tuż pod/nad ważnymi poziomami, zawsze ciut mniej dla komfortu psychicznego.
Grę kończę po zaliczeniu 3 SL w ciągu dnia. Taką zasadę przyjąłem, żeby okiełznać te najgorsze zwyczaje odgrywania się.

To chyba tyle tytułem opisu. Myślę, że w ten weekend zamieszczę jeszcze kilka moich wejść z czw/pt z opisem.
Całość mojej gry do wglądu na myFxbook - jak do tej pory jest to raczej wielki fail. Mam zamiar to zmienić.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Re: Po nitce do kłębka (sukcesu)

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Czemu SL stały 15p? Nie lepiej na podstawie wykresu? Jak dla mnie stały SL się nie sprawdza (oczywiście podkreślam DLA MNIE). Proponuję np. określić sobie zakres możliwego SL'a a stawiać go na podstawie wykresu.

Co do pinów.. napisałeś
wygląd świec -pinbary, młotki itp, najlepiej jeśli wystąpią w okolicach ZL, S/R czy S/D.
Polecam nie podchodzić do tego w sposób "najlepiej jeśli", bo będziesz miał za dużo sygnałów (stratnych przeważnie). Pin bez sr/lt/sd jest gówno warty, widziałem setki pinów na wykresie, które były robione w złym miejscu i po chwili zjadane, bo cena leciała dalej.

Pozdro

Awatar użytkownika
aod
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aod »

Myślę, że przy takim stanie konta, jaki ma MaciejK, S/L na poziomie 15 jest dobrym wyjściem, jeśli gra na M15. Większe stopy ustawiałbym dopiero na H1 i tylko przy grze na linie oporu/wsparcia.

Powodzenia, wątkotwórco!
never fear
I is here

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

wieksze? na 15 pipach to mam ze 3 zagrania... Radzil bym ci Macieju dostosowac SL do sytuacji na rynku. szkoda pipsow.

Zrobisz jak uwazasz, ale tak jak Midas wspomnial, staly SL sie nie sprawdza.

good luck !

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zealot »

skad taka rozbieznosc w interwalach?
skad pomysl na staly SL? o zmiennosci slyszal?
PFSOFT Protrader. Kompleksowa, wielozadaniowa platforma tradingowa.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Ja stawiam zawsze stały SL = 7 pips. 15 pips to dla mnie dwie szanse na wpięcie się w ruch. Wole precyzyjnie wejść. Szkoda mi pipsów, tak ich mało jest :)
Każdy musi to dostosować pod siebie i swój styl gry.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

@Midas

Kwestia SL jest jeszcze do dopracowania. Przyjąłem taką sztywną liczbę bo po prostu nie miałem koncepcji co do ustawiania.
Często zdarza mi się, że gdybym chciał dostosowywać SL do sytuacji to byłoby to więcej niż 15p. Dodatkowo kuleje jeszcze u mnie prawidłowa ocena kierunku ruchu. Często wtapiam już w tej zasadniczej kwestii, dlatego żeby uciąć choć trochę straty przyjąłem 15p.
Niemniej jednak ciekawe rady czytam i temat SL na pewno jeszcze wróci. Dopuszczam oczywiście zmiany w moich założeniach. Zresztą.. są bardzo ogólne i po to ten dziennik żeby je uszczegółowić 8)

@Zealot

Czy to błąd, że robię analizy na kilku interwałach, a szukam wejścia na jednym m15?
Taka rozbieżność pozwoli chyba szerzej ogarnąć sytuację.

Widzę, że dość dużo teoretyzowania w tym co piszę. Tak naprawdę dopiero zaczynam stosować się do swoich zapisków.
W takim razie może teraz moja analiza EURJPY

W1: Ostatnia świeca zamknęła się poniżej close dwóch poprzednich świec. Dodatkowo ma długi górny cień. Czy to nie przesłanka do większej korekty po tym długim rosnącym trendzie? Jeśli tak, to i tak cena może jeszcze się w tamtych okolicach utrzymywać.

D1: Tu nie wiem co sądzić. Za duże to przebicie ZL up na 123.971, choć niby ładny dolny cień w kierunku strat i ciało w kier. zysków. Potencjalna przesłanka pod wzrosty. Pamiętam oczywiście, że cena lubi wrócić i zrobić retest.
Ładnie mi się zgrał Low tej świecy z LT i poziomem 122.906.

H4: Tu momo i ZL na Up na poziomie 123.817. W strefie wyznaczonej przez ZL d1 i h4 (szerokość ok 15p) szukałbym ewentualnego wejścia w L, o ile cena tam wróci i da sygnał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

nie oceniam. zachecam do refleksji. latwo napisac, ze "to i tamto" ale praktyka to inna bajka.

Awatar użytkownika
MaciejK
Gaduła
Gaduła

zealot pisze:nie oceniam. zachecam do refleksji. latwo napisac, ze "to i tamto" ale praktyka to inna bajka.
W takim razie kolejne moje założenie do przemyślenia 8)

Dzisiaj nie miałem niestety okazji posiedzieć dłużej przy komputerze.
Zauważyłem jedną okazję, niestety po czasie na eurusd. Ładna reakcja na ZL H1 - pinbar rosnący z długim cieniem w kier. strat. Zauważyłem to kiedy cena była już w połowie drogi, więc odpuściłem wejście.

Za to wszedłem w S na eurjpy, po czymś co wyglądało mi na BEOB, czyli bearish outsidebar (drugi zrzut). Po tej formacji choć cena dalej spadała więc wszedłem w S. Dodatkowym powodem wejścia w S było to, że cena przełamała wcześniejsze ZL up na m15 (125.461). Tyle dobrego, że lvoe po 15p zdążyło mi zabezpieczyć pozycję na BE+2.

Dzień kończę na +2p co daje małą satysfakcję, że nie skończyłem go na minusie 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zealot
Gaduła
Gaduła

Dzień kończę na +2p co daje małą satysfakcję, że nie skończyłem go na minusie
Brawo.
Smiem twierdzic, ze +2 pipsy dziennie (netto) wystarcza ;).

ODPOWIEDZ