Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

Mighty Baz pisze:
Sildra pisze:
Mighty Baz pisze: sob 19-01-2013, 23:56
dla H4 , zloto, powiem szczerze ze wszystko zalezy od zachowania sie inwestorow w okolicy 1675-80, przydalaby sie wiedza o opcjach , dlatego na razie taka prognoza
Nawet nie wiesz Mighty jak się cieszę, że tworzysz takie prognozy dla złota :) Już myślałem, że wchodząc kilka dni temu w szorta jestem osamotnionym wariatem :d

A propos ¥ to poniżej kolejny artykuł z serii przepowiedni.
http://www.fxstreet.com/news/forex-news ... 76622a3e5e
:oops:
dla zlota, ustawilem sie troche wyzej z hedgem, moze uda sie zgarnac korekte 1670?
Pewnie przez to ze koniec tygodnia, nie ma co szlaec na weekend
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Jamie też nie miał zbyt wygórowanego zdania o Euro.
Teraz już nie.
http://www.forexlive.com/blog/2013/01/2 ... good-news/
Tam jest też o tym o czym mówiłem wcześniej że jeżeli już doszukiwać się jakiegoś wpływy spłaty 3-letnich LTRO to raczej pozytywnego dla Euro.
Choć jak dla mnie to jest raczej tylko smaczek niż coś istotnego.

Co innego Soros zmieniający zdanie :-D
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Wygląda na to, że teraz zaczynają się ruszać duże pieniądze które na razie czekały niepewne co z tym Euro.
Teraz są już chyba nieco zaniepokojone, że może im uciec okazja.
Ktoś mi szepnął na uszko o Edku 1.37… :)
EDIT: A do co dopiero mówić o odwijaniu wielkiej ucieczki z Euro na EJ?
EDIT2: i z tegoż właśnie powodu cierpi Kangur: pieniądze wracają do Euro z EURAUD. Inaczej mówiąc A$ jest mocno sprzedawany w tej parze. Tak mocno, że AUDUSD ma katar tak jak i ja. Z tym że ja nie przez Euro tylko tak zwyczajnie...
Co do Kangura to wygląda na to, że on jeszcze jakiś czas będzie miał ten katar. Raz że jest oczekiwanie na obniżkę stóp 8-go Lutego (której uwaga wcale może nie być), a dwa że to Euro - chwilę to potrwa zanim przewali się kolejna fala. Akurat ze dwa tygodnie.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Ktoś pytał mnie na PM co sądzę o EURCHF. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą że nie mam zdania (w tamtym akurat momencie).
Teraz mam - jest tam chyba więcej odwijania Eurostrachów niż na EJ (w sumie to to samo co mówiłem wcześniej ale trwała wtedy dość dynamiczna korekta, a ta szczególnie para jest wrażliwa na wszelkie zamieszanie więc ciężko mi było powiedzieć jak mocno mogłaby spaść i ile czasu by zajęło odbijanie)

Tak a'propos - proszę nie pytać mnie na PM to to czy tamto związanego z rynkami. Od tego jest forum. Lepiej zadać tutaj pytanie i podyskutować w szerszym gronie zamiast co chwila wracać do tego samego tematu z każdym z osobna.
Poza tym w ten sposób wszyscy na tym skorzystają.

Marek12578
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Marek12578 »

co do EU to wg analizy technicznej jestesmy na oporze ktore jest jednoczesnie maksimum z zeszlego roku, czy nie nalezy sie tu spodziewac wiekszej korekty?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

259
Maniak
Maniak

1.37/8 nie wyklucza przecież żadnych korekt w międzyczasie...
EDIT: i wcale nie zdziwłbym się gdyby ta droga nie była wyboista. Szczególnie na Edku.

jak_zyc
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jak_zyc »

259, o co chodzi z odwijaniem na EURJPY i EURCHF?
Wygranym nie jest ten, kto zgarnia pule najczęściej, wygrany to taki, kto zgarnia najwięcej pieniędzy!

259
Maniak
Maniak

Przez ostatnie kilka lat trwała wielka ucieczka od Euro. Najbardziej w "safe haven" JPY i CHF (aż SNB "zamurował"). Potem w AUD...
A teraz mamy "odwijanie" tej ucieczki. Może źle się wyraziłem, po polsku byłoby bardziej "odkręcanie" czy nawet bardziej "odwracanie". "Odwijanie" jest bardziej kulawą kalką z angielskiego "unwinding" - sorki tak mi jakoś wyszło :oops:
EDIT: mój słownik mówi że "unwind" znaczy po prostu "odrobić" w sensie tak żeby było jak na początku. Daro by mnie przejechał za tę "regionalną" angielszczyznę ;-)

A'propos ciekawostek językowych: mój kolega nie mógł zrozumieć dlaczego angole śmieli się do rozpuku stojąc przed windą w zupełnie nowoczesnym biurowcu w wielkim polskim mieście. Jak zapytał o co chodzi pokazali mu dwujęzyczny napis na ścianie:

"Do windy.
"To the lift."
I tam była jakaś strzałeczka

Co? No to może inaczej: "Do windy to the lift".
W tym przypadku wind, a szczególnie windy znaczy coś nieco innego... ;-)

Marek12578
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Marek12578 »

dla mnie ten opor raczej oznacza kontynuacje spadkow z tego poziomu,
rozumiem ze wg Ciebie teraz czas na dlugoterminowe wzrosty?

259
Maniak
Maniak

A skąd miałaby się wziąć ta kontynuacja spadków? Dlaczego Euro miałoby spadać?
I co miałyby te spadki kontynuować? Sytuacja jest zupełnie inna niż w Lutym 2012.
Wręcz odwrotna.

Zablokowany