BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

jeżeli byłby tam wick gdzie dorysowałeś czerwoną kreskę to zdecydowanie wolałbym aby dzieijsze FBO było pod tą czerwoną kreską, jeżeli tylko FBO byłoby na nastepnych świecach to trade dla mnie byłby ogólnie średni. Ja wyznaję taką zasadę sam nie wiem czy słuszną.
Jeżeli mamy wick i następnie cena robie jakieś esktremum to następnie jeżeli zrobi FBO to TP1 dla tego FBO jest właśnie to ekstremum.
Jeżeli FBO jest dla innej świec, która zorbiła jakieś ekstremum to te ekstremum jest TP1 dla tego FBO. Na zrzucie zaznaczyłem to kolorami.

Wiem aktualnie, że jesteśmy w dobrym miejscu na longi na tej parze ale dla mnie byłoby za proste jakby polecieli UP od razu powinni zrobić jakieś solidne FBO jeżeli chcą iść UP, czyli nabrać chętnych na dalszy zjazd w dół oraz powicinać już tych co są w longach. Ale skoro dali sygnał na mały zarobek dzisiaj to trzeba było korzystać.
Popatrz na ten rysunek ja się z niego uczyłem:
http://forex-nawigator.biz/forum/resources/image/42566
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
PipBoy
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: PipBoy »

czerwinek pisze: Popatrz na ten rysunek ja się z niego uczyłem:
Bez kitu, to jest chyba forumowy all-time-great jeśli chodzi o screeny :shock:

radoslav47
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: radoslav47 »

czerwinek pisze:
Wiem aktualnie, że jesteśmy w dobrym miejscu na longi na tej parze ale dla mnie byłoby za proste jakby polecieli UP od razu powinni zrobić jakieś solidne FBO jeżeli chcą iść UP, czyli nabrać chętnych na dalszy zjazd w dół oraz powicinać już tych co są w longach. 6

Hehe, wydaje mi się, że już to zrobili, na tym fbo w które wchodziłeś :D

Tak w ogóle dzięki, że zwróciłeś mi uwagę na tą parę, tak pewnie męczyłbym się z edkiem dziś.
Pisząc ten podpis, czuję, że piszę historię.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Czyli tak jak myślałem łatwo z longami nie będzie:)
Próbowałem wejść w S jednak pierwszą pozycję mi wycieli drugą wszedłem z komórki jak zobaczyłem co się dzieje i się opłacało :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Ta sobie przeglądam EUR_JPY i się zastanawiam czemu ja w tym nie siedzę, podbna sytuacja co kiedyś pisałem o GBP/JPY, czyli jeżeli dojdą do jakiegoś ważnego miejsca BO (ZL) i zrobią na nim solidne FBO to jest to mocny sygnał do zajęcia pozycji. Jak widać tutaj można było przytulić jakieś 200 pipsów bez większych emocji :) Wczoraj na chwilę byłem w tym ale nie wiem czemu wyszedłem. Takie trade raz na tydzień i można miec spokój :)
Według mnie jest to atak na nowe szczyty ale zobaczymy.

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Czerwinek swoje setupy ustalasz wg. jednego TF czy bierzesz pod uwagę tez wyższe TF (trend z wyższych).. ? Np. jest fbo na M15 , sprawdzasz wtedy sytuacje na H1 H4 D1(chodzi mi o wyższe TF)? Czy Fbo będące na M15 jest dla ciebie wystarczającym powodem do wejścia..?
Mam także pytanie odnośnie SL załóżmy, ze wchodzisz po Fbo na M15 ale na ZL h4, gdzie ustalasz SL pod Fbo M15 czy pod momo H4?

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

trudne pytania zadajesz :)
wiesz cały czas doparcowuję swoją grę i staram się obserwować i jakos to pojąć wszystko :)
Przykładowo to co pokazywałem dzisiaj na ejku niby wszystko przewidziałem a nic nie ugrałem, po pierwsze dzisiaj nie mogłem mocno obserwować wykresów a jak już chciałem wejść to chciałem poczekać na lepszą cenę ale sie nie doczekałem.
Ogólnie ja przyjmuje zasadę taką, że im wyższy TF tym więcej można ugrać, i wolę grać na wyższych TF to co pokazywałem na ejku to była idealna szansa wejść po tym FBO zobacz ile można było przytulić.
Jeżeli grasz na M15 to musisz liczyć na mniejszy zysk i starać się wychodzić szybciej chyba, że jest to powiązane z wyższymi TFami, ogólnie przegladam prawie wszystkie TF od D1 do M15 i czasem M5. Wiesz jeżeli chcesz ugrać dużo to musi być solidne FBO na wyższym Tfie wówczas można naprawdę dużo ugrać. Na M15 też to wszystko działa ale trzeba uważac i brać co dają. Jeżeli chodzi od SL to różnie jeżeli naprawdę jest super sytuacja jak dzisiaj na ejku to należało SL ustawić pod FBO ale zobacz jeżeli jest czyste i piękne wejście to naprawdę SL nie ma ogromnego znaczenia bo cena idzie tam gdzie ma iść i dąż do Twojego TP. Ostatnio i docelowo będę strał się mniej grać ale czekać na czyste sygnały wówczas można więcej ugrać, ale jezeli chodzi o wejścia na M15 to również będę grał ale wówczas bierzeszs swoje 30-40 pipsów i spadasz, czyli trzeba ćwiczyć cierpliwość z czym też mam problem :)

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki. Mocno pomocny był Twój post z załącznikiem, mocno rozjaśnił mi sytuacje z wejściem wcześniej inaczej to widziałem, i nie mogłem dojść dlaczego nic mi nie działa.. Po prostu za wcześnie chciałem żeby fbo zadziałało.
czerwinek pisze: Jeżeli mamy wick i następnie cena robie jakieś esktremum to następnie jeżeli zrobi FBO to TP1 dla tego FBO jest właśnie to ekstremum.
Jeżeli FBO jest dla innej świec, która zorbiła jakieś ekstremum to te ekstremum jest TP1 dla tego FBO. Na zrzucie zaznaczyłem to kolorami.

Popatrz na ten rysunek ja się z niego uczyłem:

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Gbpchf wejście po mocnym Fbo wydaje mi się, ze pójdzie wyżej, ponieważ zawrócili tuz przed ekstremum i nabierają mocy na przebicie ... tak mi się wydaje..
Ale trenuje wiec nie przestawiam Tp ma być według zasad bez chciwości, taki zysk mi wystarczy :) O ile dojdzie do TP.
Wchodziłem niżej ale spread .. i wiem, stosunek RR niezbyt dobry ale do treningu wystarczy...

Edit : do tp zabrakło 2 pipsow, mocno poleciało w dol :/ chyba bezie SL

EDIT: szybko mnie studzą:)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Trader ja bym to trochę inaczej brał to znaczy zobacz daję zrzut z większej pespektywy. Jeżeli by przebili kreske którą zaznaczyłem to byłoby piękne FBO, następnie jakby zawrócili to można by było wchodzić w longi tak jak strzałki czerwone. A to był retest poziomu który przebili teraz to ładnie widać.
Naprawdę czasami FBO wydaje się łatwę ale trzeba na wszystko uważać, najwazniejsza cierpliwość i czekać na dobry sygnał, z drugiej strony nie powiedziane że jeszcze nie zawrócą, trzeba obserwować, swoją drogą trzeba było brać to co Twoje :) wiem że łatwo się pisze ale jeżeli widzisz że coś idzie nie tak, czujesz się nie pewnie w tradzie to lepiej wyjść czasem i czekać na lepszą okazję a tych nie zabraknie.

ODPOWIEDZ