BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Czerwiniek ten gbpchf nie dawał mi spokoju, dzisiaj cena nie ucieknie :), siedzę wiec na kompie i szukam grala:) i tak myślę sobie, iż te moje wejście było kompletnie sprzeczne z założeniami systemu, a nawet z PA (mając na uwadze system FBO oraz M15 bo już grając pod H4 system PA wygląda w miarę rozsądnie ... tylko wtedy SL musiałby być dużo większy).

Ale do rzeczy namalowałem kilka kresek na M15, z uwagi na H4 szukałem tylko shorta, i tu prośba do ciebie mógłbyś spojrzeć na moja analizę i jakoś się do niej odnieść.?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Nie lubię bazgrać po czyimś rysunku więc dam swój.
Ja te parę widziałbym tak w tamtym czasie. Było przebicie z D1, czyli BO, następnie zrobili FBO na dole po czym ruszyli do BO. Po drodze dali jeszcze sygnał na longa obijajać od ZL z H1 następnie doszli do BO z D1 robiąc przy tym na niższym interwale FBO i po tym FBO można było próbować wchodzić w S, według mnie ruszą dalej teraz w dół, ale nie gram na tej parze bo sytuacja nie jest aż taka klarowna czasem lubią po FBO dużo dalej iść niż do BO, ale z mojego punktu widzenia teraz poleca dalej w dół.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Hej Czerwinek.
Jako, że długo już praktykujesz ZL mam do Ciebie pytanie, bo dzisiejsze zachowanie kabla jest dla mnie co najmniej dziwne.
Poniżej masz scrin z zaznaczonym na żółto miejscem, gdzie rynek zrobił FBO widoczne od m15 po H1 mimo to nie zachował się na moje oko jak po FBO przystało. Czego tu brakło? Przecież koncepcja BO/FBO jest wiecznie żywa, a ten dzisiejszy psikus sprawia, że drapie się po głowie i zwyczajnie nie rozumiem tego zachowania.:)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wiesz łatwo się piszę po fakcie, ale ogólnie na kablu każdy oczekuje super longa, bo już doszli do jakiegoś tam poziomu ważnego ale jeżeli będą chcieli odwrócić obecny trend to napewno wymyślą coś niesamtowitego, że już wszyscy załadują się w longi i następnie zrobią FBO kosząc tych co już są w longu i wtedy polecą o ile polecą.
Patrzę tak na wszystkie interwały i naprawdę nic solidnego tam nie zrobili, zrobili FBO ale nic poza tym nie było tam ZL nie było żadnego momentum i potwierdzenia do kontunuacji. Fakt było FBO i nie doszli do nawet TP1 czyli ekstremum nie wiem czemu, może dla tego, że cały czas chcą już aby każdy zapomniał że ta para może iść do góry i jak każdy już będzei zrezygnowany z longów to oni ruszą na pewno dadzą solidny znak na wykresie.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

JA dzisiaj miałem większość zagrań na GBP/CHF wczoraj dla tradera rozsyrowałem trochę i poczułem że w miarę obczaiłem tę parę, więc nastawiony byłem na sell.
Jednak przy kompie dzisiaj nie byłęm więc z komórki tylko grałem więc ciężko się grało. Zrobili rano ZL, i myślę cofną dadzą znać i wejdę na korekcie jednak nie chcieli iść jakoś do tej ZL więc wszedłem mniejszą pozycją wcześniej i o dziwo ruszyli w dół, więc szczęśliwy i nagle zrobili PB z M15 na longa więc się speszyłem i wyszedłem potem jak zobaczyłem że ściema ten PB to wszedłem ponownie jednak nagle potem cena szybko do góry szła więc znów z palca wyszedłem potem długo nie byłem przed komórka i wszedłem spóźniony ponownie sell, ale właśnie zrobili później to co chciałem aby zrobili od rana i tam już doszli do TP ale przez te momentum na longa miałem dosyć mały TP.
Podsumowując niby rozgyzłęm co chcieli grać a i tak mnie nieźle dymali dzisiaj a mogłem sporo pipsów ugrac, więc ważne wiedzieć gdzie idą lub chcą iść ale po drodzę robią masę pułapek i zmyłek.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Mnie tam longi nie interesują (Nie są spełnione żadne warunki w moim planie) widać to na wykresie, ale do rzeczy. Chce zwyczajnie zweryfikować teorie. MI tylko o to właśnie chodzi, czemu nie dotarli do extremum po FBO? powinna byc reakcja a jej brakuje. Nie patrz na to jak na archeologiczny wpis (łatwy do opisania po czasie). Chce tylko rzetelnie podejść do wykresu i rozgryźć zagadkę, bo gdybym nie był w prac, a miałbym transakcje otwarte po takim FBO uciekłbym z każdego zlecenia S i szukał ponownie na górce. Skoro rynek pokazał brak profitu, czemu runął w kierunku gdzie go nie widział? Nie wydaje Ci się to interesujące? Szkoda, że Thoreza nie widać.. można by go było pomęczyć by to rozwiązał :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Damfry może uda mi się coś wiecej wieczorem napisać ogólnie z tego co wiem Thorez grał gdy było momentówi ciało w kierunku zysków i wick w kierunku strat ja tutaj tego nie widziałem.
Aktualnie siedzę w S na eur/aud ale liczę na duże up muszą w niebieskim kwadracie zrobić jakieś fajne FBO

Dziś nie mam dużo czasu na grę ale może coś się uda

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Damfry pisze:Hej Czerwinek.
Jako, że długo już praktykujesz ZL mam do Ciebie pytanie, bo dzisiejsze zachowanie kabla jest dla mnie co najmniej dziwne.
Poniżej masz scrin z zaznaczonym na żółto miejscem, gdzie rynek zrobił FBO widoczne od m15 po H1 mimo to nie zachował się na moje oko jak po FBO przystało. Czego tu brakło? Przecież koncepcja BO/FBO jest wiecznie żywa, a ten dzisiejszy psikus sprawia, że drapie się po głowie i zwyczajnie nie rozumiem tego zachowania.:)
Witam Panowie,
Czuje że jestem zobowiązany do pomocy, ale chciałbym też abyście zrozumieli dla czego nie piszę często na forum.
Nie pisałem tego wcześniej bo uznałem że raczej nikt mnie nie zrozumie, ale zaryzykuje bo chyba nie mam wyjścia. Otóż bardzo nie lubię pisać na forum, nie potrafię tego wytłumaczyć ale bardzo mnie to rozprasza i ma na mnie raczej nie dobry wpływ, nie chodzi o Was, raczej o mnie, po prostu tego nie lubię, mimo że chcę pomóc... ehhh i tak pewnie nikt nie zrozumie.

Tak czy siak odpowiem na PM kolegi Damfry;
Jeżeli podjąłeś decyzję o wejściu w górę to musisz zaplanować to wejście, czy może kilka wejść w taki sposób aby się to opłaciło. Nigdy nie staraj się rozumieć zachowania rynku, bo Ci się to nigdy nie uda, po prostu wybieraj Twoim zdaniem dobre miejsce do ZAINWESTOWANIA części kapitału w taki sposób abyś zarobił.
Jeżeli chodzi o Twoje wejście i tą sytuację to nie było to najlepsze wejście ;]
Musisz mieć ciało w twoją stronę na dużym TF'ie i na TF' ie wejścia... środkowy TF może, a nawet powinien być przeciwko tobie. Ale u Ciebie wszystko jest źle - spójrz na rysunek; M15, przeciwko, H4 przeciwko, D1 przeciwko, wszystko przeciwko. Samo FBO to za mało, musi być ciało w twoją stronę.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DonForex:-) »

Thorez pisze:
Damfry pisze:Hej Czerwinek.
Witam Panowie,
Czuje że jestem zobowiązany do pomocy, ale chciałbym też abyście zrozumieli dla czego nie piszę często na forum.
Nie pisałem tego wcześniej bo uznałem że raczej nikt mnie nie zrozumie, ale zaryzykuje bo chyba nie mam wyjścia. Otóż bardzo nie lubię pisać na forum, nie potrafię tego wytłumaczyć ale bardzo mnie to rozprasza i ma na mnie raczej nie dobry wpływ, nie chodzi o Was, raczej o mnie, po prostu tego nie lubię, mimo że chcę pomóc... ehhh i tak pewnie nikt nie zrozumie.

Tak czy siak odpowiem na PM kolegi Damfry;
Jeżeli podjąłeś decyzję o wejściu w górę to musisz zaplanować to wejście, czy może kilka wejść w taki sposób aby się to opłaciło. Nigdy nie staraj się rozumieć zachowania rynku, bo Ci się to nigdy nie uda, po prostu wybieraj Twoim zdaniem dobre miejsce do ZAINWESTOWANIA części kapitału w taki sposób abyś zarobił.
Jeżeli chodzi o Twoje wejście i tą sytuację to nie było to najlepsze wejście ;]
Musisz mieć ciało w twoją stronę na dużym TF'ie i na TF' ie wejścia... środkowy TF może, a nawet powinien być przeciwko tobie. Ale u Ciebie wszystko jest źle - spójrz na rysunek; M15, przeciwko, H4 przeciwko, D1 przeciwko, wszystko przeciwko. Samo FBO to za mało, musi być ciało w twoją stronę.
Witam Thorez po 4 miesiącach ;)
Prosto, krótko, na temat i zrozumiale :)
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Fajnie Thorez że coś napisałeś :) Szkoda że blokuje Cię pisanie, bo mądrze piszesz i każdemu na pewno Twoje słowa pomoagają zrozumieć rynek.
Jak znajdziesz wenę i natchnienie to skrobnij czasem coś jeszcze.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ