baczniew pisze:pr7emo pisze:czemu u nas nie budują hawir z drewna, które żyją 20-30 lat, no może 15 lat (w us takie mają z basenikiem)
wolą jakieś ceglane
czy to nie zagraża rotacji na rynku nieruchomości (płynności)??
szukam miejsca do ulokowania kapitału i rozważałem firmy około budowlane-deweloperskie
osobiscie myślę ze jeszcze nie czas na takie manwery...jezeli chodzi o developerkę
ruch w interesie slaby a jeszcze jak sie franek umocni a zrobi to za jakis czas
a firmy ogolnobudowlane zupelnie odradzam... bo ten kraj jest chory i ten system zamowien publicznych
polimex ostatnio dopiero po interwencji min, gosp. dostal od PEKAŁO kredytowanie budowy elektorwni na ktora wygral rpzetarg...
to jest chore....
nie ma czegoś takiego że ktoś jest bierny albo chory, bo przeczytawszy porządną książkę jesteś w stanie zmienić punkt widzenia, więc określanie bieżącego stanu bez założenia że jest on zmienialny jest błędne i nie rozwojowe
nasza rpp oprócz tego dbalstwa o inflację, tak jakby to był zagrożenie typu cukier kilka lat temu, powinna wziąć pod uwagę bezrobocie, pkb i oczywiście największy problem Polaków jakim są mieszkania, i to we właściwych proporcjach
ale nie mam zamiaru narzekać ponownie na brak elastyczności stóp procentowych
-- Dodano: ndz 13-01-2013, 21:25 --
nie no jeśli chodzi o budowlanke od autostrad to ja lepiej rozgrywałem pierwsze trejdy na forex, powiem szczerze iz nie rozumiem do końca tematu ale skoro podejmują się takich umów, to czemu żaden z tych mądrych głów w radzie nadzorczej nie pomyślał że cena może się diametralnie zmienić z powodu popytu na tym rynku (zapotrzebowanie na budowę dróg), 50%towy wzrost ceny to powinno być założenie początkowe, dlaczego nie kupili surowca i nie składali tego na hałdzie, albo nie zawierali kontraktów z terminem wykonania w okresie wylewania na powierzchnie
na razie słychać tylko uzasadnienie że cena skoczyła i wszyscy biedacy bo to było nieprzewidywalne, ja tego nie moge pojąć, i śmierdzi mi ściemą