Co do Dark Pools to przecież takie coś istnieje na giełdach i jest powszechnie używane.
Jest to zlecenie WUJ - wielkość ujawniona, gdzie możemy sprzedawać 10 000 akcji, a ujawnić np 100.
Robi się to po to żeby nie powodować sztucznego popytu bądź podaży. Jeśli obrót na danych akcjach to 100 000akcji dziennie, a ja chcę sprzedać 200 000 to wystawiając je na sprzedaż spowoduję spadki. Robią to z ukrytej sprzedaży rynek powinien zachowywać się normalnie.
Jeśli ktoś np wystawi 100 000lotów na kupno to wszyscy ustawiać się będą wyżej. Jeśli wystawi 1000, a 99 000 będzie ukryta ma szansę to kupić. Żadne oszukiwanie tutaj nie wchodzi w grę. Ot jest to nie kładzenie wszystkich kart od razu na stół.
Pamiętajcie, że arkusz działa w dwie strony. Jeśli ktoś chce kupić dany instrument, a posiada już go sporo wystawia na sprzedaż większą ilość, żeby wystraszyć popyt i zebrać jak największą ilość akcji/kontraktów. To jest już uczciwe? A w żaden sposób nie da się czegoś takiego ukrócić.
Wyobraźmy sobie bank, który wystawia do arkusza gigantyczne zlecenie sprzedaży 100pipsów powyżej poziomu, który jest obecnie. Większość dużych traderów, instytucji mających dostęp do arkusza powie oho, tam jest niezła zapora. Nie kupujemy nie będziemy głupi.
A bank, który to wystawił stopniowo skupuje od tych wszystkich. Jak cena się zbliża zlecenie jest anulowane, jedyną popytową stroną zaspokojoną jest ten bank i następuje duży ruch w górę.
To jest w porządku? W żaden sposób przepisami nie da się tego ukrócić. Trzeba doświadczenia i umiejętności rozpoznania. Kupuję, a tu niby w arkuszu nic nie ma, ale cały czas pokazuje się kolejna podaż. Trzeba wstrzymać się i zaczekać aż ten poziom zostanie pokonany.
Jest duże zlecenie sprzedaży, ale dziwnym trafem kurs rośnie. Coś jest nie tak. Podłączamy się do ruchu delikatnie. Widzą zdjęcie zlecenie kupujemy itp, itd.
AliorTrader - ECN.
Re: AliorTrader - ECN.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Witam.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Dark Pools ma wiele znaczeń. Jednak przez to, że w słowie jest "dark" często dla osób, które nie są w temacie, określenie to ma wydźwięk negatywny, a w rzeczywistości tak nie jest.Akhh pisze:Co do Dark Pools to przecież takie coś istnieje na giełdach i jest powszechnie używane.
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Macie rację,jednak ponawiam pytanie czy pod DAX symbol DE-30 można jakiś podobny np. rozszerzony kontrakt znaleść ?.
oraz FTSE i kontrakt poszerzony ?.
Tak jak np.SP-500 i DJA
Pozdrawiam.
PS. jak nie ma w Aliorze to proszę o symbole tych rozszerzonych kontraktów.
oraz FTSE i kontrakt poszerzony ?.
Tak jak np.SP-500 i DJA
Pozdrawiam.
PS. jak nie ma w Aliorze to proszę o symbole tych rozszerzonych kontraktów.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Co to znaczy rozszerzony? (wybacz, pewnie glupie pytanie ale..)
rozszerzony,znaczy na przykładzie USA masz np. SP-500 firm, z DJA , na lub NASDQ
i to samo chcę przełożyć na DAX i FTSE ,aby móc analizować index akcji w parciu o szersze spektrum danego indexu..
Pozdrawiam.
i to samo chcę przełożyć na DAX i FTSE ,aby móc analizować index akcji w parciu o szersze spektrum danego indexu..
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
Dzięki.
W aliorze widze ze nie ma niemca rozszerzonego. Są indeksy z USA i FTSE 250 (GBR)
W aliorze widze ze nie ma niemca rozszerzonego. Są indeksy z USA i FTSE 250 (GBR)
1. WYGASANIE CFD
Chciałem tylko sprawdzić terminy wygasania CFD i przekierowało mnie do logowania do jakiegoś serwisu... Zarejestrowałem konto, aktywowałem, próbuję się zalogować i komunikat "Konto jest zablokowane"... A ja tylko chciałem sprawdzić datę wygasania kontraktu... Czy to jest tak supertajna informacja, że potrzebny jest serwis i osobny login i hasło do zapamiętania?
Dlaczego zniknęła strona: http://www.aliorbank.pl/pl/biuro_makler ... asanie_cfd ?
Dlaczego nie można sprawdzić takich podstawowych informacji (specyfikacja, terminy wygasania) np. bezpośrednio na platformie po wybraniu instrumentu? Dlaczego nie ma tego np w oknie składania zleceń? Nie ma tam też wielkości zlecenia ani wartości zlecenia ani wartości prowizji...
2. Nr rachunku nadal nie mieści się w okienku, którego nie da się powiększyć...
3. Nr rachunku w górnym pasku menu nadal nie zapamiętuje się po restarcie platformy i to nie jest ten rachunek, na którym pracuję. Nie wiem po co on tam jest (na pasku menu) i co to oznacza? (Rachunek, na którym pracuję pokazuje się w okienku "account details" i "złóż zlecenie")
4. Nadal czerwone cyfry na ciemnoszarym tle i szary kursor na szarym tle - nie widać !
5. Wybór instrumentu - niewygodne, wybiera się od razu po najechaniu myszką, nie można przewijać scrollem, bo ciągle przeskakuje. Nie można też wybrać wpisując fragment nazwy... (dopiero w okienku po kliknięciu na lupę można)
Chciałem tylko sprawdzić terminy wygasania CFD i przekierowało mnie do logowania do jakiegoś serwisu... Zarejestrowałem konto, aktywowałem, próbuję się zalogować i komunikat "Konto jest zablokowane"... A ja tylko chciałem sprawdzić datę wygasania kontraktu... Czy to jest tak supertajna informacja, że potrzebny jest serwis i osobny login i hasło do zapamiętania?
Dlaczego zniknęła strona: http://www.aliorbank.pl/pl/biuro_makler ... asanie_cfd ?
Dlaczego nie można sprawdzić takich podstawowych informacji (specyfikacja, terminy wygasania) np. bezpośrednio na platformie po wybraniu instrumentu? Dlaczego nie ma tego np w oknie składania zleceń? Nie ma tam też wielkości zlecenia ani wartości zlecenia ani wartości prowizji...
3. Nr rachunku w górnym pasku menu nadal nie zapamiętuje się po restarcie platformy i to nie jest ten rachunek, na którym pracuję. Nie wiem po co on tam jest (na pasku menu) i co to oznacza? (Rachunek, na którym pracuję pokazuje się w okienku "account details" i "złóż zlecenie")
4. Nadal czerwone cyfry na ciemnoszarym tle i szary kursor na szarym tle - nie widać !
5. Wybór instrumentu - niewygodne, wybiera się od razu po najechaniu myszką, nie można przewijać scrollem, bo ciągle przeskakuje. Nie można też wybrać wpisując fragment nazwy... (dopiero w okienku po kliknięciu na lupę można)
Co do serwisu to niech ktos z aliora podpowie... pamietam ze potrzeba bylo tego samego maila podac co w bankowosci internetowej i konto nie bylo zablokowane (przy rejestracji nicka)
Specyfikacja jest dostepna z platformy: zakladka narzedzia lub link: http://www.aliorbank.pl/resources/res/r ... mentow.pdf
Wielkosc zlecenia jest tylko trzeba sobie ja wlaczyc - na panelu zlecen klik prawym / widok / depozyt (analogiczne ze swapami)
Specyfikacja jest dostepna z platformy: zakladka narzedzia lub link: http://www.aliorbank.pl/resources/res/r ... mentow.pdf
Wielkosc zlecenia jest tylko trzeba sobie ja wlaczyc - na panelu zlecen klik prawym / widok / depozyt (analogiczne ze swapami)
Nie depozyt tylko wielkość zlecenia (np. 100 baryłek) i wartość (np. wartość 100 baryłek czyli 30.000 PLN).Expansion pisze: Wielkosc zlecenia jest tylko trzeba sobie ja wlaczyc - na panelu zlecen klik prawym / widok / depozyt (analogiczne ze swapami)
- BM Alior Bank
- Pasjonat
Witamy,
Dostęp do pełnej wersji serwisu jest darmowy dla wszystkich naszych Klientów - wystarczy przy rejestracji podać adres e-mail taki sam jak w systemie bankowości internetowej. Pozwoli to pozytywnie zweryfikować użytkownika i dostęp nie jest blokowany. Jeżeli pomimo tego ma Pan zablokowany dostęp prosimy o pw z adresem e-mail i nickiem abyśmy mogli sprawdzić gdzie leży problem.
2. Które okno ma Pan na myśli pisząc, że numer rachunku się nie mieści?
3. Nr rachunku na górnym pasku jest zawsze pierwszym numerem rachunku wg kolejności zakładania rachunków. Nie ma możliwości zmiany tego ustawienia.
4. Kolory cyfr może Pan dowolnie dostosować do swoich preferencji - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy w oknie, którym chce Pan dokonać zmian i wybrać "ustawienia". Pojawią się ustawienia tabeli i kolumn, gdzie może Pan zmienić czcionkę, jej kolor a także inne kolory dla różnych akcji.
5. Instrumenty można wybrać scrollem, jednak faktem jest, że po każdym wyborze zmienia się wykres. Jak najbardziej można wpisać tylko fragment nazwy - pojawia się lista rozwijalna z wyborem instrumentów pasujących do wpisanych liter.
Pytanie odnośnie DAXA - na platformie na chwilę obecną jest tylko jeden instrument odwzorowujący cenę indeksu DAX (ger30). Nie mamy innego, poszerzonego indeksu związanego z rynkiem niemieckim. Jak już ktoś wcześniej zauważył - jest indeks FTSE100 i FTSE250 dla Wielkiej Brytanii. Dostępne są również indeksy amerykańskie (Nasdaq, S&P, DJIA i Russell).
Ostatnia kwestia dotyczyła wykresów Range Bar. Zgłosimy Pana problem do dostawcy oprogramowania.
Pozdrawiamy
Zespół BM Alior banku
1. Strona z wygasaniem CFD została przekierowana do serwisu informacyjnego: www.broker.aliorbank.pl Faktycznie każdorazowe dodatkowe logowanie może być problematyczne - postaramy się w najbliższych dniach zmienić lokalizację tej tabeli. Linki do specyfikacji i wygasania CFD znajduje się na platformie w zakładce "Narzędzia".voyt pisze:1. WYGASANIE CFD
Dostęp do pełnej wersji serwisu jest darmowy dla wszystkich naszych Klientów - wystarczy przy rejestracji podać adres e-mail taki sam jak w systemie bankowości internetowej. Pozwoli to pozytywnie zweryfikować użytkownika i dostęp nie jest blokowany. Jeżeli pomimo tego ma Pan zablokowany dostęp prosimy o pw z adresem e-mail i nickiem abyśmy mogli sprawdzić gdzie leży problem.
2. Które okno ma Pan na myśli pisząc, że numer rachunku się nie mieści?
3. Nr rachunku na górnym pasku jest zawsze pierwszym numerem rachunku wg kolejności zakładania rachunków. Nie ma możliwości zmiany tego ustawienia.
4. Kolory cyfr może Pan dowolnie dostosować do swoich preferencji - wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy w oknie, którym chce Pan dokonać zmian i wybrać "ustawienia". Pojawią się ustawienia tabeli i kolumn, gdzie może Pan zmienić czcionkę, jej kolor a także inne kolory dla różnych akcji.
5. Instrumenty można wybrać scrollem, jednak faktem jest, że po każdym wyborze zmienia się wykres. Jak najbardziej można wpisać tylko fragment nazwy - pojawia się lista rozwijalna z wyborem instrumentów pasujących do wpisanych liter.
Pytanie odnośnie DAXA - na platformie na chwilę obecną jest tylko jeden instrument odwzorowujący cenę indeksu DAX (ger30). Nie mamy innego, poszerzonego indeksu związanego z rynkiem niemieckim. Jak już ktoś wcześniej zauważył - jest indeks FTSE100 i FTSE250 dla Wielkiej Brytanii. Dostępne są również indeksy amerykańskie (Nasdaq, S&P, DJIA i Russell).
Ostatnia kwestia dotyczyła wykresów Range Bar. Zgłosimy Pana problem do dostawcy oprogramowania.
Pozdrawiamy
Zespół BM Alior banku