Polecamy zestaw komputerowy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Polecamy zestaw komputerowy

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Cyb pisze:Szczerze ? Też myślałem że lepiej dołożyć do innych podzespołów, dopóki nie wstawiłem takiego dysku... Od tamtego czasu jest to dla mnie podstawa komputera. Start komputera ( z pełnego wyłączenia, a nie uśpienia ) zajmuje mi 11 sekund. Oczywiście mowa o pełnym załadowaniu systemu.

Dokładnie tak. Już nie pamiętam czasów kiedy najpierw trzeba było uruchomić kompa, później iść na poranna toaletę. Wszystko śmiga, uruchamia i przegrywa się w mgnieniu oka. Na prawdę na dysk systemowy warto, tym bardziej, że różnica cenowa kolosalna nie jest, a różnica w jakości - kosmos.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
ajot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ajot »

Witam,

wytłumaczcie mi proszę po co komu 10xMT4 uruchomiony? rozumiem jeszcze x2 max x3, żeby mieć wgląd w cenę od innego broka.
Sam korzystam z 4 monitorów na każdym wykres, czasem dwa. Zazwyczaj mam jednego MT4 uruchomionego, czasami robię podgląd na drugim MT4 u innego broka i tyle.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

ja osobiscie korzystam z osobnych kont dla kazdego ssytemy czyli 3-4 do gry ze wskaznikami typu money management czy pipsometer, natomiast dla kazdego z osoba dodatkowo demo do testow, zabawy i analizy. i wychodzi juz kilka MT4.

Co do SSD to nie zdawalem sobie sprawy z takich roznic w dzialaniu PC. Npewno prywatnie zastanowie sie nad nim. Czy taki dysk dziala ze standardowa plyta glowna? Tzn. czy moge sobie wymienic w kazdej chwili obecny dysk?

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

ajot pisze:Witam,

wytłumaczcie mi proszę po co komu 10xMT4 uruchomiony? rozumiem jeszcze x2 max x3, żeby mieć wgląd w cenę od innego broka.
Sam korzystam z 4 monitorów na każdym wykres, czasem dwa. Zazwyczaj mam jednego MT4 uruchomionego, czasami robię podgląd na drugim MT4 u innego broka i tyle.

Nie wiem czy wiesz, ale zajmuję się portalem z kilkunastoma brokerami - siłą rzeczy mam ich MT4. U kilku z nich traduje.

A swoją drogą np do CFD mam 5 MT4 - bo jest to taka ilość instrumentów, że ciężko pomieścić na jednym. I tak do spółek z DAXa wystarczy 1, a do spółek z USA i to tylko kilkudziesięciu najważniejszych już wypada mieć przynajmniej 3.

Komputer wyrabia bez żadnych problemów.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
ajot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ajot »

Akhh pisze:
Nie wiem czy wiesz, ale zajmuję się portalem z kilkunastoma brokerami - siłą rzeczy mam ich MT4. U kilku z nich traduje.
Wiem :), byłem widziałem fajna sprawa :564:
Akhh pisze:
A swoją drogą np do CFD mam 5 MT4 - bo jest to taka ilość instrumentów, że ciężko pomieścić na jednym. I tak do spółek z DAXa wystarczy 1, a do spółek z USA i to tylko kilkudziesięciu najważniejszych już wypada mieć przynajmniej 3.
Wiadomo każdy ma swój styl i potrzeby, wcześniej też miałem na każdym monitorze osobnego MT4, teraz odłączam wykres i przerzucam gdzie potrzebuje.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

bartek1916 pisze:Co do SSD to nie zdawalem sobie sprawy z takich roznic w dzialaniu PC. Npewno prywatnie zastanowie sie nad nim. Czy taki dysk dziala ze standardowa plyta glowna? Tzn. czy moge sobie wymienic w kazdej chwili obecny dysk?
Miałem kilka dysków SSD, obecny to Samsung 830. Moje spostrzeżenia są takie, że jeśli ktoś pracował na zwykłej talerzówce i przesiadł się na flash to już nigdy nie wróci do zwykłego dysku :)

optimus128
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: optimus128 »

A nie macie problemów z awaryjnością SSD. Chętnie bym sobie tai sprawił ale na necie pełno opinii o ich awaryjności i padaniu po kilu miesiącach.

Pychu
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pychu »

Widze, ze dotychczasowe wypowiedzi dotycza komputera ogolnie do tradingu, zakladajac kilka wlaczonych metatraderow i innych aplikacji.

Ja aktualnie mysle o kupnie szybkiego komputera glownie do przeprowadzania symulacji automatow w MT4. Po tym jak zaladowalem dane tickowe z ostatnich 2 lat, sama symulacja na H1 trwa dobrych pare minut, a przy uwzglednieniu optymalizacji podaje mi czas trwania w godzinach :( Dlatego chce kupic tak mocny komputer, zeby zlozone symulacje z optymalizacjami robily sie w mozliwie najkrotszym czasie, wykorzystujac moc obliczeniowa w 100%. Chce uniknac sytuacji w ktorej przeplace za komputer - a roznica wydajnosci pomiedzy tym drogim, a np. tanszym o 1 tys. zl bedzie praktycznie niezauwazalna, bo Metatrader nie jest w stanie wykorzystac takiego potencjalu.

Zakladam, ze taka podstawa to:
- intel i5
- dysk ssd
- 8 gb ram

Nie potrzebuje wielu monitorow, wiec zakladam, ze jakas zwykla karta graf. wystarczy. Natomiast zalezy mi na dobrym chlodzeniu, zeby mogl bez przegrzania dzialac non stop - jaka technologie polecacie?

Bede wdzieczny za Wasze opinie.

Pzdr,
Pychu

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

Każdy PC będzie chodził 24/h bez żadnego przegrzewania na standardowym wiatraku. Takie cuda to tylko w laptopach.
Jak jesteś super napalony, to możesz dokupić za 100PLN naprawdę porządne chłodzenie na procesor.

Awatar użytkownika
whisper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: whisper »

Jeśli mogę to się wtrącę w kwestii monitorów i karty graficznej. Używam karty MATROX QID Parhelia LX 128MB PCI-Ex QUAD z wyjściem KX-20 i przejściówką na 4 monitory. Na alledrogo można ją dostać z kablem już za 200PLN. Jeśli ktoś nie gra to polecam. A jeśli monitory to NEC, albo EIZO na matrycy PVA. Sam posiadam 3 dziewiętnastocalowe NECi kupione na alledrogo po 300PLN. Wcześniej miałem EIZO i uważam, że do domu lepszych nie chyba nie ma.
A propos dysków to nie miałem okazji testować SSD, ale osobiscie używam WD velociraptora 10000rpm, który działa dużo szybciej niż "zwykłe" dyski 7200rpm i jestem z niego zadowolony.
O tym jak szybko sie odpala komputer decydują nie tylko podzespoły, ale także to jak zapchany jest system.
Mylić się jest rzeczą ludzką.

ODPOWIEDZ