Polecamy zestaw komputerowy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Re: Polecamy zestaw komputerowy

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Przy dzisiejszych cenach RAM-u pamięć rzędu 4-8 GB w nowym komputerze to chyba jednak nieporozumienie. Czy się mylę?;)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

jasonbourne pisze:Przy dzisiejszych cenach RAM-u pamięć rzędu 4-8 GB w nowym komputerze to chyba jednak nieporozumienie. Czy się mylę?;)
Też mi się tak wydaje. Jak jest tanio to trzeba brać jak najwięcej.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

optimus128
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: optimus128 »

Ja mam cztery giga, wywaliłem plik stronicowania i jeszcze się nie zdarzyło aby pamięć się zapchała (ciągnę na xp) Nie widzę więc sensu wkładanie dużej ilości ramu (16gb i więcej) jeśli nie używa się komputera do gier.

Pychu
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pychu »

OK, dzieki za sugestie.

A jakie taktowanie procesora polecacie i ile rdzeni?

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

http://www.digitaltigers.com/zenview-la ... nitors.asp
mozna sobie zlozyc kompa z monitorami jak marzenie..... ot tak dla ciekawosci,

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Pychu pisze:Widze, ze dotychczasowe wypowiedzi dotycza komputera ogolnie do tradingu, zakladajac kilka wlaczonych metatraderow i innych aplikacji.

Ja aktualnie mysle o kupnie szybkiego komputera glownie do przeprowadzania symulacji automatow w MT4. Po tym jak zaladowalem dane tickowe z ostatnich 2 lat, sama symulacja na H1 trwa dobrych pare minut, a przy uwzglednieniu optymalizacji podaje mi czas trwania w godzinach :( Dlatego chce kupic tak mocny komputer, zeby zlozone symulacje z optymalizacjami robily sie w mozliwie najkrotszym czasie, wykorzystujac moc obliczeniowa w 100%. Chce uniknac sytuacji w ktorej przeplace za komputer - a roznica wydajnosci pomiedzy tym drogim, a np. tanszym o 1 tys. zl bedzie praktycznie niezauwazalna, bo Metatrader nie jest w stanie wykorzystac takiego potencjalu.

Zakladam, ze taka podstawa to:
- intel i5
- dysk ssd
- 8 gb ram

Nie potrzebuje wielu monitorow, wiec zakladam, ze jakas zwykla karta graf. wystarczy. Natomiast zalezy mi na dobrym chlodzeniu, zeby mogl bez przegrzania dzialac non stop - jaka technologie polecacie?

Bede wdzieczny za Wasze opinie.

Pzdr,
Pychu
Jeśli myślisz o MT4 to:
- wykorzystuje on tylko 1 rdzeń procka więc tutaj nie trzeba szaleć
- mocno szybkość testów zależy od szybkości dysku - więc SSD, a mało od ilości pamięci
- może warto przesiąść się na inny program wykorzystujący cały dorobek kompa: http://forex-nawigator.biz/forum/platfo ... t6743.html nawet głupie MT5 ma wykorzystanie wielu rdzeni czy podpinanie wielu kompów do symulacji. Osobiście jednak polecam coś innego (lepszego) niż mtX jeśli zależy Ci na szybkości.
- co do kart graficznych to niektóre programy mogą (mało ich więc chyba to nieistotne ale jeśli niewiele zmieni cenę to warto się zastanowić) wykorzystywać karty graficzne do obliczeń (np CUDA nvidia)
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Tak jak wyżej napisane, kupowanie nowego kompa bez SSD to nieporozumienie. Obecnie klasyczne dyski nadają się jedynie na magazynowanie danych. Ze względu na wąskie gardło jakim będzie HD nic ci nie da szybka pamięć czy procek - będą czekać aż "talerze się rozkręcą".
Polecam sklep i ten dysk
http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung- ... ww-502260/
w kategorii cena jakość rewelacja. Składałem przed świętami nowy zestaw - i5, 8 ramu i SSD samsung830, osiem sekund W7 startuje. Do tego zasilacz http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet ... 81-418344/
i nie słychać że mam komputer na biurku.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

czy SSD da sie podlaczyc do plyty glownej ktora do tej pory dziala z sata II ?

Chrisdot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Chrisdot »

tak, interfejs jest ten sam (sata II)

optimus128
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: optimus128 »

Ale dysk nie będzie miał pełnej szybkości, z 500mb/s zostanie najwyżej połowa.

ODPOWIEDZ