Polecamy zestaw komputerowy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Polecamy zestaw komputerowy

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Cześć,

W styczniu zabieram sie za modernizacje stanowiska pracy i szukam zestawu komputerowego typu PC + 2-3 monitory (22'/24'). Chciałlbym caly sprzet zamowic w jednym sklepie. Troche czytalem na temat sprzetu i mysle, ze podstawowy procesor typu Intel i5 z 4-8 GB Ram wystarczy dla 4 x MT4. Nie znam sie jednak na kartach graf i monitorach aby wszystko razem fajnei dzialalo.

Jesli ktos moze polecic jakis sprawdzony e-sklep to z checia sie przyjrze. Chetnie tez dowiem sie z jakiego sprzetu Wy korzystacie.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Polecamy zestaw komputerowy

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Przede wszystkim weź dysk SSD.
Przyspiesza pracę niesamowicie.
Ramu bym wziął więcej.
U mnie śmiga czasami i koło 10MT4, do tego 3 przeglądarki z otwartymi kilkudziesięcioma zakładkami, CNBC online itp - zero cięcia - to zasługa procka, dysku i ramu.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

ok dzieki. o SSD nie pomyslalem ze ma duzy wplyw. ja mam teraz 8 GB ram plus intel i3 i wszystko dziala bez zarzutu. jednak chce miec juz sprzet uwzghledniajac pare lat w przod. moze tych MT4 bedzie coraz wiecej ;)
a monitory jakie masz?

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

z takim pytaniem najlepiej udac sie na forum hardware a jest ich kilka
ja na takim forum szukalem pomocy w gesti kupna lapka i jestem bardzo zadowolony

na tyle na ile jestes w stanie stwierdzic a nie znam sie to
procek dobry
ram w miare ok ale jak nie jestes skapy to wrzuc tak z 12GB na szynie 1600 MHz
SSD koniecznie warto miec
grafika zalezy czy bedziesz grac, radeony sa przystepne cenowo
jak nie wsadzisz 40 wykresow renko to mt4 nie ma duzych wymagan

co do kilku monitorow to na allegro widzialem taki adapter
podpinasz pod niego kabel VGA/HDMI czy jakis tam
a z tego adaptera masz 9 - 12 wyjsc na monitory ktorego do niego podpinasz ciekawa sprawa warto sie zainteresowac

mialem kiedys stanowisko wielomonitorowe ale zmieniem styl gry i teraz w zupelnosci wystarcza laptop a w przyszlosci moze tablet lub wiekszy telefon, wiec najwazniejsze pytanie do czego ci bedzie ten koputer dokladnie :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

musze pogodzic obowiazki sluzbowe i forex wiec 3 monitory to minimum bo na swoich dwoch juz mi sie nie miesci. komputer przeznaczony tylko do pracy = zadnych gier, zadnych filmow. poszperam jeszcze na benchmark.pl

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

O kompie bez SSD to nawet nie rozmawiajmy. Różnica jest kolosalna.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

w swoim mama sata II czyli nie SSD. wszystko zalezy od roznicy w cenie. jezeli bede zmuszony wybierac to wolalbym mocniejszy procesor czy wiecej ram.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Szczerze ? Też myślałem że lepiej dołożyć do innych podzespołów, dopóki nie wstawiłem takiego dysku... Od tamtego czasu jest to dla mnie podstawa komputera. Start komputera ( z pełnego wyłączenia, a nie uśpienia ) zajmuje mi 11 sekund. Oczywiście mowa o pełnym załadowaniu systemu.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Wiesz jak to bywa, firmowy budzet pewnie bedzie dosyc ograniczony, ale na koniec zrobie porownanie zestawow z i3, ATA, karta graf X vs np. i5, SSD, karta graf Y. Jesli bede musial sie ograniczac to juz do domu na pewno wybiore SSD.

optimus128
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: optimus128 »

"podstawowy procesor typu Intel i5 z 4-8 GB Ram wystarczy dla 4 x MT4"

Dla płynnej pracy z 4xMT4 wystarczy procesor 1ghz i 512mb ram, U mnie na terminalu chodzi 8xMT4 z wgranymi EA przy procku 1.6 i jeszcze są wolne zasoby, więc szalenie z prockiem nie ma sensu. Najtańszy celeron g550 starczy spokojnie na 20xMT4 przeglądanie internetu i oglądanie filmu jednocześnie. Słabsze podzespoły to zaleta w przypadku tradnigu bo komputer dłużej będzie pracował na UPS w którego też radziłbym zainwestować plus duży akumulator. Płyta ze zintegrowaną grafiką + najtańsza karta karta graficzna z dwoma wejściami wystarczy do obsługi 4 monitorów.

ODPOWIEDZ