System oparty na średnich - koncepcje i założenia
Re: System oparty na średnich - koncepcje i założenia

@gvizdek, jak tam dzisiaj chyba jeden z lepszych dni na Twoja strategię, takie oczywiste sygnały bez fałszywek, jak tam złapałeś coś ?
NO było ok
ok 40 pispów do przodu:) okazje są codziennie:)

Wartymi poznania i dobrze opisanymi systemami opartymi na średnich są:
- SPGM dla którego polecam finalną wersje, zwłaszcza SPGM BRAIN i BREAKOUT
http://forex-nawigator.biz/forum/spgm-s ... t9792.html
- Niceguy Ridiculous 7 Pips Trading System , z pominięciem jego MM
http://forex-nawigator.biz/forum/od-red ... 17500.html
- SPGM dla którego polecam finalną wersje, zwłaszcza SPGM BRAIN i BREAKOUT
http://forex-nawigator.biz/forum/spgm-s ... t9792.html
- Niceguy Ridiculous 7 Pips Trading System , z pominięciem jego MM
http://forex-nawigator.biz/forum/od-red ... 17500.html
Mam pytanie, jak byście się zachowali/ a może zachowaliście we wczorajszej sytuacji na edku ?
Czy outsidebar to wystarczający powód by tam wejść ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- DonForex:-)
- Gaduła
świetnym miejscem na wejście był kolejny dołekmalsehen pisze:Mam pytanie, jak byście się zachowali/ a może zachowaliście we wczorajszej sytuacji na edku ?

"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.
-
- Pasjonat
System FX50 występuje w wielu formach i można go samodzielnie konfigurować.
Idealny do skalpu przy odpowiedniej modyfikacji
krystian74 - korzystasz z tego?krystian74 pisze:System FX50 występuje w wielu formach i można go samodzielnie konfigurować.
Systemy oparte na zwykłych średnich nie mają racji bytu na rynku walutowym. Dobrze sprawdzają się na powolnych rynkach typu WIG20 lub akcjach. Próba stworzenia EA na średnich jest ślepym zaułkiem. Wiem bo zmarnowałem sobie i komuś kilka lat na stworzenie EA opartego na średnich. Co byś nie zrobił zawsze będzie źle chyba że trafi się na silny trend. Wtedy takie EA sprawdza się wyśmienicie. Ale wtedy trzeba grać na TF 30 minut lub więcej. Duże TF potrzebują dość dużej kasy. Trzeba podpierać się piramidowaniem zleceń oraz mocno ryzykować nie mówię już o MM. Są oczywiście zmodyfikowane średnie jak np zerolagmacd które - tu opis - ZeroLag przenosi większy nacisk na ostatnie ceny, a mniejszy nacisk na starsze. Ta średnia jest dużo sprawniejsza i szybsza. Jednak i ona jak wszystkie średnie bardzo często wprowadza w błąd. Robot zajmuje pozycje przeciwko rynkowi i tylko MM może uratować sytuację wyłączając Ea z gry na pewien czas. Ale chyba nie o to chodzi co? Przecież ideałem jest aby EA pracowało cały czas lub aby granie z palca było przyjemnością a nie męką. Uciec od średnich też się nie da. Jakiś wskaźnik musi ustalać czy aktualnie jest hossa czy bessa na rynku. I ten wskaźnik też oczywiście będzie w jakiś sposób oparty o średnie. Ale trzeba szukać tych bardziej zaawansowanych. Dlatego prośba do wszystkich którzy kumają. Pochwalcie się jakimi wskaźnikami ustalacie trend ;-)
Ja od pewnego czasu obserwuję Elder-Ray. Jest w metatrader4 i chyba we wszystkich innych platformach. Ma jedną podstawową zaletę. Jest bardzo szybki.
Za kilka lub kilkanaście dni opiszę EA oparte na tym. Pozdro.
Ja od pewnego czasu obserwuję Elder-Ray. Jest w metatrader4 i chyba we wszystkich innych platformach. Ma jedną podstawową zaletę. Jest bardzo szybki.
Za kilka lub kilkanaście dni opiszę EA oparte na tym. Pozdro.
-
- Pasjonat
pawelklos pisze:krystian74 - korzystasz z tego?krystian74 pisze:System FX50 występuje w wielu formach i można go samodzielnie konfigurować.
był to mój pierwszy system od niego wszystko się zaczęło czyli pochodne innych sysów opartych na średnich które przeanalizowałem i poprzerabiałem na własne potrzeby.
-- Dodano: czw 13-12-2012, 20:58 --
Puszkin
Pochwalcie się jakimi wskaźnikami ustalacie trend ;-)
Wszystkie wskaźniki pokazują trend MACD, CCI, AC, Bears, Bulls Power, średnie do koloru do wyboru, Ichimoku
-- Dodano: czw 13-12-2012, 23:35 --
Puszkin
Przecież ideałem jest aby EA pracowało cały czas lub aby granie z palca było przyjemnością a nie męką. Uciec od średnich też się nie da. Jakiś wskaźnik musi ustalać czy aktualnie jest hossa czy bessa na rynku. I ten wskaźnik też oczywiście będzie w jakiś sposób oparty o średnie. Ale trzeba szukać tych bardziej zaawansowanych.
Podstawą EA jest analiza wszystkich TF od M1 do D1 zgodnie w panującym w danej chwili trendem. Nigdy nie pisałem EA i nie znam się na tym ale jest do podstawa którą wykorzystuję do zawierania K/S na wszystkich rynkach. Podstawą jest wyłapanie trendu co przy inwestowaniu z palca jest bardzo proste. To samo powinno się tyczyć EA
-- Dodano: czw 13-12-2012, 23:36 --
krystian74 pisze:pawelklos pisze:krystian74 - korzystasz z tego?krystian74 pisze:System FX50 występuje w wielu formach i można go samodzielnie konfigurować.
był to mój pierwszy system od niego wszystko się zaczęło czyli pochodne innych sysów opartych na średnich które przeanalizowałem i poprzerabiałem na własne potrzeby.
-- Dodano: czw 13-12-2012, 20:58 --
Puszkin
Pochwalcie się jakimi wskaźnikami ustalacie trend ;-)
Wszystkie wskaźniki pokazują trend MACD, CCI, AC, Bears, Bulls Power, średnie do koloru do wyboru, Ichimoku
-- Dodano: czw 13-12-2012, 23:35 --
Puszkin
Przecież ideałem jest aby EA pracowało cały czas lub aby granie z palca było przyjemnością a nie męką. Uciec od średnich też się nie da. Jakiś wskaźnik musi ustalać czy aktualnie jest hossa czy bessa na rynku. I ten wskaźnik też oczywiście będzie w jakiś sposób oparty o średnie. Ale trzeba szukać tych bardziej zaawansowanych.
Podstawą EA jest analiza wszystkich TF od M1 do D1 zgodnie w panującym w danej chwili trendem. Nigdy nie pisałem EA i nie znam się na tym ale jest do podstawa którą wykorzystuję do zawierania K/S na wszystkich rynkach. Podstawą jest wyłapanie trendu co przy inwestowaniu z palca jest bardzo proste. To samo powinno się tyczyć EA