System oparty na średnich - koncepcje i założenia

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
kowal
Bywalec
Bywalec

Re: System oparty na średnich - koncepcje i założenia

Post autor: kowal »

krystian74 pisze:Niestety nie napisałeś jaki TF jest brany pod uwagę.
Akurat TF ma tu najmniejsze znaczenie :). Moim skromnym zdaniem systemu z założenia nie powinno robić się pod TF ani pod konkretny instrument. Strategia powinna być bardzo neutralna pod tym względem. Powinna sama dopasowywać się do danego rynku i do bierzącej sytuacji jaka na nim panuje.
Główna różnica między TF M1 a H1 czy D1 jest taka, że na tym pierwszym bardziej dotkliwy jest spread... Reszta to mało istotne kwestie.

Chodziło jedynie o wypisanie wszystkich możliwych - znanych wam - sposobów/warunków na otwarcie i zamknięcie pozycji przy zastosowaniu średnich.
Osobiście zaczynam się poddawać i wątpić czy rzeczywiście coś jeszcze jest niż przecięcie się dwóch średnich i kierunek zmiany średniej - reszta to pochodne.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
gvizdek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: gvizdek »

Przedstawiam mój system oparty na dwóch średnich EMA 21 i 100 oraz kilku setupów PA.
Mówiąc w skrócie kupuje gdy średnie nachylone są w górę i sprzedaje, gdy nachylone są dół.
Najważniejszą sprawą jest własciwy moment wejścia na rynek. W moim przypadku wygląda to tak , że czekam na dobry setup, gdy cena robi małą korektę dotykając jednej ze średnich.
Setupy jakie mnie interesują to 3 słupki odwrotu, pinbar (z potwierdzeniem), 2 słupki odwrotu, inside bars, oraz outside bars. Żeby ograniczyć ryzyko używam tylko zleceń oczekujących.
Polecam świetny blog http://fxmonster.pl/ gdzie autor opisuje dokładny moment wejścia w takie setupy.
Nie wchodzę na rynek, gdy cena znajduje się w konsolidacji, gdy nie jestem pewien w którym kierunku podąża cena. Ogólnie mówiąc sytuacja ma być dla mnie jasna cena albo rośnie albo spada.
Tutaj przykład:
Obrazek

Dlaczego 2 średnie? Rzadko ale jednak zdarza sie, że cena przecina EMA 21 i odbija się od EMA 100 . Tworząc dobre setupy.
Przykład:
Obrazek

Ciągle testuję tą strategię i póki co wyniki są niezłe. "Gram" na M15 i średnio łapię od 15 do 30 pipsów na transakcje.
Pozdrawiam;)

-- Dodano: 20 lis 2012, 11:37 --

Przedstawiam mój system oparty na dwóch średnich EMA 21 i 100 oraz kilku setupów PA.
Mówiąc w skrócie kupuje gdy średnie nachylone są w górę i sprzedaje, gdy nachylone są dół.
Najważniejszą sprawą jest własciwy moment wejścia na rynek. W moim przypadku wygląda to tak , że czekam na dobry setup, gdy cena robi małą korektę dotykając jednej ze średnich.
Setupy jakie mnie interesują to 3 słupki odwrotu, pinbar (z potwierdzeniem), 2 słupki odwrotu, inside bars, oraz outside bars. Żeby ograniczyć ryzyko używam tylko zleceń oczekujących.
Polecam świetny blog http://fxmonster.pl/ gdzie autor opisuje dokładny moment wejścia w takie setupy.
Nie wchodzę na rynek, gdy cena znajduje się w konsolidacji, gdy nie jestem pewien w którym kierunku podąża cena. Ogólnie mówiąc sytuacja ma być dla mnie jasna cena albo rośnie albo spada.
Tutaj przykład:
Obrazek

Dlaczego 2 średnie? Rzadko ale jednak zdarza sie, że cena przecina EMA 21 i odbija się od EMA 100 . Tworząc dobre setupy.
Przykład:
Obrazek

Ciągle testuję tą strategię i póki co wyniki są niezłe. "Gram" na M15 i średnio łapię od 15 do 30 pipsów na transakcje.
Pozdrawiam;)

-- Dodano: 20 lis 2012, 11:43 --

Sory,że post jest podwójnie. To chyba mój pierwszy post na jakimkolwiek forum. mam nadzieję że widac zdjęcia ;p

ajsw
Bywalec
Bywalec

Post autor: ajsw »

mam nadzieję że widac zdjęcia ;p
Ja nie widzę.

Awatar użytkownika
gvizdek
Stały bywalec
Stały bywalec

malsehen
Gaduła
Gaduła

Post autor: malsehen »

W jaki sposób określasz konsolidację ? Średnie muszę być rozjechane ?

Awatar użytkownika
ccac0la
Bywalec
Bywalec

Post autor: ccac0la »

malsehen pisze:W jaki sposób określasz konsolidację ? Średnie muszę być rozjechane ?
Konsolidacja występuje w momencie kiedy 100'ka idzie płasko, poziomo.

Awatar użytkownika
gvizdek
Stały bywalec
Stały bywalec

Dokładnie, możesz patrzeć na 100"ke, dobrze jest też zwracać uwagę na sekwencję szczytów i dołków. Chyba nie muszę tłumaczyć dokładniej:) .

malsehen
Gaduła
Gaduła

Post autor: malsehen »

gvizdek pisze:
Nie chcę się czepiać, ale wg. tego co widzę na wykresie, to średnia 21 jest praktycznie cały czas przebijana, (czyt. naruszana) i są to ruchy o co najmniej 10 pips, więc już dość solidne. Nie bardzo wiem, skąd wziąłeś ten pogląd, że 21 jest przebijana rzadko ? Długo grasz tym systemem ?
Sam przypatruję się czemuś podobnemu, również ze średnimi, tylko że kanałowi średnich i koncepcja, którą tu podałeś jak najbardziej do mnie trafia, jednak to "rzadko" bardzo mnie zabolało, gdyż jak tego na wykresie nie widzę.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
gvizdek
Stały bywalec
Stały bywalec

Źle mnie zrozumiałeś. Średnia 21 faktycznie jest często przebijana , jednak rzadziej zdarza się, że cena przebija tą średnią odbijając się od średniej 100.

Może źle wszystko opisałem , wytłumacze na takim przykładzie:
Załóżmy że trwa konsolidacja obie średnie są poziomo, następuje wybicie w górę cena róśnie wzdłuż EMA 21, wtedy czekam na korekte i setup. Więc mam teraz 3 opcje:
1. Cena nie zrobi korekty przecinając obie średnie.
2. Cena zrobi korektę przy średniej EMA 21
3. Cena zrobi korektę przy średniej 100.

Więc zakładam,że zrobi korektę przy jednej ze średnich. Czekam na setup, podkreślam dobry setup. Wyraźny , ma przypominać literę v. Jeśli setupu nie ma nie wchodzę.

Nie wiem przecież jak długo bedzie trwał trend. Dlatego obserwuje cenę jak zachowuje się przy średnich.
NIe wchodze gdy słupki są za wysokie, gdy zachodzą na siebie . Masz tu przykład z aktualnej sytuacji na USD/JPY wykres m5.
http://fotoo.pl/show.php?img=431056_prz ... 3.jpg.html

-- Dodano: 21 lis 2012, 11:05 --

Systemem nie gram długo może tydzień... więc to wersja Beta, ciągle jeszcze coś poprawiam. . .i pewnie sporo czasu minie . Ale to ma potencjał według mnie.

-- Dodano: 21 lis 2012, 12:17 --

Jak widać na poprzednim zdjęciu była nie pewna sytuacja. Poźniej uformował się słupek pinokia. 20 minut niepewności i cena poszła w górę. NIestety nie było mnie przy komputerze ustawiłem TP na +10 pipsów, jednak można było złapać nieco wiecej.

Awatar użytkownika
DonForex:-)
Gaduła
Gaduła

Post autor: DonForex:-) »

dlaczego wziąłeś takie wartości dla średnich, tj 21 i 100? Testowałeś inne?
No i czy na każdym interwale stosujesz takie wartości?

Pytam bo wcześniej też używałem ale tylko jednej średniej i była to ema 150 na H1.
"Someday - and that day may never come - I'll call upon you to give my pips back to me. But until that day, accept this justice as gift on my off day" - The Foreign Exchange Market in my f... nightmare.

ODPOWIEDZ