Porównałem trzy systemy między sobą i nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy.
Systemy oparte o średnie to GMMA, Trend Follower, Ichimoku. TF H4 równie dobrze może być każdy inny zakres czasowy od M1-D1 systemy zawsze pokazują zbliżone wartości kierunku. Dodatkowo kiedy umiemy sprecyzować dokładnie trend w danej chwili, to obojętnie z jakiego systemu korzystamy. Podstawową wartością każdego ruchu jest trend który należy sprecyzować. Ot i cała filozofia FX
System oparty na średnich - koncepcje i założenia
-
- Pasjonat
Re: System oparty na średnich - koncepcje i założenia
krystian74 pisze:Porównałem trzy systemy między sobą i nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy.
Systemy oparte o średnie to GMMA, Trend Follower, Ichimoku. TF H4 równie dobrze może być każdy inny zakres czasowy od M1-D1 systemy zawsze pokazują zbliżone wartości kierunku. Dodatkowo kiedy umiemy sprecyzować dokładnie trend w danej chwili, to obojętnie z jakiego systemu korzystamy. Podstawową wartością każdego ruchu jest trend który należy sprecyzować. Ot i cała filozofia FX
Dokładnie. Jako, że większość metod podążających za trenem pokazuje to samo, to większość w trendzie będzie dawała podobne sygnały, tak samo jak przy jego braku. Dlatego najważniejszą kwestią (tak mi się wydaje) powinno być maksymalne wykorzystanie możliwości jakie daje trend a w przypadku braku sprzyjających warunków minimalizowanie strat bądź zaprzestanie korzystania z systemu do momentu kiedy znów pojawią się dogodne warunki - innymi słowy - właściwe określenie środowiska handlu dla naszego systemu wraz umiejętnym prowadzeniem pozycji i próbą opuszczenia rynku w najlepszym momencie. I pewnie tu będziemy mieli do czynienia z tą samą właściwością co przy samym systemie - coś raz będzie sprawdzało się lepiej coś gorzej - złotego środka chyba nie ma - czy to będzie stały tp, czy trailing stop, czy przesuwanie SL gdzieś tam itd itp.
-
- Pasjonat
Średnie trzeba umieć ustawić no i wykorzystać, szczerze powiem, że okresy nie mogą być brane z palca, albo "bo tak inni mają"
Dorze wyliczone okresy i przemyślane to podstawa.
Sam mam system opierający się w dużej mierze na średnich, lecz są to średnie tak różne, że pokazują kiedy się rynek będzie konsolidował, a miał trend.
21, 150, 200 czy inne... moim zdaniem liczby wyssane z palca :]

Sam mam system opierający się w dużej mierze na średnich, lecz są to średnie tak różne, że pokazują kiedy się rynek będzie konsolidował, a miał trend.
21, 150, 200 czy inne... moim zdaniem liczby wyssane z palca :]
Wracam po latach przerwy....
Problem w mt4 to limit wartości max 4000. 

-
- Maniak
Ale to, że komuś gra ze średnimi nie pasuje nie oznacza, że ktoś na nich nie zarabia. I chyba dobrze. Jeśli wszyscy próbowalibyśmy grać w identyczny sposób to wiadomo co by z tego wyszło.
Jak dla mnie MA są bardzo istotne. Wartości należy dobrać do swojego systemu. Mnie osobiście odpowiada EMA 17 i 77. I wcale dużo do tego nie dokładam. Zbyt wiele średnich to nie dla mnie bo wykres wygląda niczym choinka. Wiadomo, że w okresie konsolidacji wychodzi tragedia ze srednimi i wtedy trzeba znaleźć jakiś filterek albo odpocząć od rynku.
Mnie osobiście podobało się podejście Mr Yogiego. Nie weszły 2,3 transakcje na plusie to odpuszczał sobie w tym dniu, bądź najbliższych dniach trejdowanie i już.
Jak dla mnie MA są bardzo istotne. Wartości należy dobrać do swojego systemu. Mnie osobiście odpowiada EMA 17 i 77. I wcale dużo do tego nie dokładam. Zbyt wiele średnich to nie dla mnie bo wykres wygląda niczym choinka. Wiadomo, że w okresie konsolidacji wychodzi tragedia ze srednimi i wtedy trzeba znaleźć jakiś filterek albo odpocząć od rynku.
Mnie osobiście podobało się podejście Mr Yogiego. Nie weszły 2,3 transakcje na plusie to odpuszczał sobie w tym dniu, bądź najbliższych dniach trejdowanie i już.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
-
- Pasjonat
Prosty system na uchwycenie panującego trendu.
Skład systemu:
GMMA, Bollinger, Ichmoku.
Skład systemu:
GMMA, Bollinger, Ichmoku.
Re:
Widzę że pisałeś prawie rok temu - Ja też gram na średnich i uważam że są one bardzo przydatne. Gram na przecięcia dwóch średnich opisanych w systemie SPGM EMA 5 i EMA 20. Często skalpując gram tylko waves wg trendu z M30 i formacje SPGM z M30 schodząc do M5 i M1. Ale dodatkowo używam WMA 100 - to jest to o czym pisałeś - kiedy rynek jest w konsolidacji nie wchodź w pozycję - właśnie średnia długookresowa wówczas nie wykazuje nachylenia i jest prawie idealnierolex83 pisze:Jest jeszcze trzeci typ. 3 średnie.
Przy 2 średnich zawsze jesteś na rynku. Albo L albo S. Co z okresami konsolidacji? Przy trzech średnich są okresy poza rynkiem. Nie interesowałem się tym szczególnie i nie znam detali.
pozioma. Warto zaczynając skalping w danym tygodniu popatrzeć na ułożenie średnich na D1 - tam też działają formację SPGM i mówią nam co się może dziać z ceną w tygodniu - czyli jakie będą tendencje w którą stronę będą odjazdy. Naprawdę polecem SPGM - gość spędził 2 lata żeby dojść do tego co tak naprawdę mogą nam powiedzieć ułożenia świeczek na średniej EMA 5 i jaki może być przyszły ruch ceny - wystarczy obserwować D1 później zejść na M30 szukać tych formacji patrząc na średnie ich ułożenie i skalpować zgodnie z falą z M30 a zatrzymywać grę w okresie konsoli i po to konkretnie jest WMA 100 - zatrzymuje nas na konsoli swoim poziomym ustawieniem.
witam,
Dla odświeżenia tematu chciał bym przedstawić możliwości, jakie daje nam przecięcie średnich przez cenę.
od paru miesięcy testowałem średnią EMA 2 open - EMA 2 close na h4.
Powód?
pary z jenem parę miesięcy do tyłu dawały tygodniowo 20%
jak to działało?
wchodziłem na m15 z następnej świecy po przecięciu
potem z m15 na m1.
ustawiałem 3 targety z wąskim sl 10p
3 target był ustawiony na odwrócenie się średnich.
w jednej transakcji złapałem raz 90% kapitału. początek był 2013.04.04 koczyl sie 04.09
teraz niestety nie ma juz tak dobrych wahań, choć potrafi sporo zarobić.
moge podać szczegóły jeśli ktos będzie chętny.
wracając do tego czym bawię sie od paru dni:
przeniosłem linei z h4 na m5 2x48 = 96 EMA
druga ema to 12
Cena na M5 przecina obie średnie. ema 12 nad ema 96 kupno, ema 12 pod 96 sprzedaz
wchodzę z m1
według reguł jakie propagował Samczyk. http://forex-nawigator.biz/forum/scalp- ... 20900.html
3x wejscie
sl 10p lub 15p kwestia do kalkulacji
tp 15p przejscie sl na 5p
tp 30
tp i tu mam dylemat. czy zastosować przeciecie z h4 ema 2 i zamkniecie świecy. czy może kombinować z przecieciem ema96
cena może wykonywać korekty nad/pod ema 96 i spadać pod ema 12. jesli 3 target nie został wyłapany to jestesmy dalej
w pozycji. Natomiast gdy nie ma w tym przypadku zleceń, to po przecięciu powrotnemu przez świece możemy od nastepnej świecy przejść na m1
przykład wejścia
-- Dodano: śr 02-10-2013, 15:00 --
oto jak przedstawiały by sie wyniki 3 targetu, gdy uzywali bysmy metody h4
-- Dodano: śr 02-10-2013, 15:43 --
oto jeden z testów jakie przeprowadzilem na m5. nie wybierałem specjalnie zbyt czystego rynku.
w przyszlosci postaram sie znalesc okres w ktorym system straci.
sl 10p
Dla odświeżenia tematu chciał bym przedstawić możliwości, jakie daje nam przecięcie średnich przez cenę.
od paru miesięcy testowałem średnią EMA 2 open - EMA 2 close na h4.
Powód?
pary z jenem parę miesięcy do tyłu dawały tygodniowo 20%
jak to działało?
wchodziłem na m15 z następnej świecy po przecięciu
potem z m15 na m1.
ustawiałem 3 targety z wąskim sl 10p
3 target był ustawiony na odwrócenie się średnich.
w jednej transakcji złapałem raz 90% kapitału. początek był 2013.04.04 koczyl sie 04.09
teraz niestety nie ma juz tak dobrych wahań, choć potrafi sporo zarobić.
moge podać szczegóły jeśli ktos będzie chętny.
wracając do tego czym bawię sie od paru dni:
przeniosłem linei z h4 na m5 2x48 = 96 EMA
druga ema to 12
Cena na M5 przecina obie średnie. ema 12 nad ema 96 kupno, ema 12 pod 96 sprzedaz
wchodzę z m1
według reguł jakie propagował Samczyk. http://forex-nawigator.biz/forum/scalp- ... 20900.html
3x wejscie
sl 10p lub 15p kwestia do kalkulacji
tp 15p przejscie sl na 5p
tp 30
tp i tu mam dylemat. czy zastosować przeciecie z h4 ema 2 i zamkniecie świecy. czy może kombinować z przecieciem ema96
cena może wykonywać korekty nad/pod ema 96 i spadać pod ema 12. jesli 3 target nie został wyłapany to jestesmy dalej
w pozycji. Natomiast gdy nie ma w tym przypadku zleceń, to po przecięciu powrotnemu przez świece możemy od nastepnej świecy przejść na m1
przykład wejścia
-- Dodano: śr 02-10-2013, 15:00 --
oto jak przedstawiały by sie wyniki 3 targetu, gdy uzywali bysmy metody h4
-- Dodano: śr 02-10-2013, 15:43 --
oto jeden z testów jakie przeprowadzilem na m5. nie wybierałem specjalnie zbyt czystego rynku.
w przyszlosci postaram sie znalesc okres w ktorym system straci.
sl 10p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.