Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Tymczasem w cieniu wielkich wydarzeń Kongres USA pokazuje, że stać go na zdecydowane działanie:
US Congress bans word 'lunatic' in federal legislation ;-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Jeżeli brać pod uwagę raport ADP o bezrobociu (ten "poprawiony") i logikę to można się jutro spodziewać dobrego raportu NFP.
O co chodzi z tą logiką? Te raporty dotyczą Listopada, tuż po tym gdy huragan Sandy zdemolował spory kawałek wschodniego wybrzeża (i nie tylko).
W wielu miejscach życie zostało sparaliżowane na kilka dni, a w niektórych na kilka tygodni. Co oznacza, że mniej było czasu na… zwalnianie ludzi z pracy ;-)
Ale to jest jedna strona i to mniej istotna.
Druga jest taka, że zrobiło się nagle duże zapotrzebowanie na siłę roboczą do sprzątnięcia całego tego bałaganu oraz do odbudowy. Tudzież obsługi zwiększonej sprzedaży. No i nie należy zapominać o otwarciu sezonu świątecznego - Black Friday. Zwyczajowo zwiększa się wtedy zatrudnienie do obsługi wzmożonego ruchu.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

259 pisze:MB - Adam Button nie za bardzo wie dlaczego złoto poszło w górę:
http://www.forexlive.com/blog/2012/12/0 ... bove-1700/
Nie pokazywałeś mu swoich malunków? :-)
obawiam sie malo kto wie, kto zacz ten MB

ale po skasowaniu zysku czekam na potwierdzenie up, bo na d1 mamy ruch do 1718, co prawda jest tam troche luzu na dole, szczegolnie ze dla podpuchy udalo sie zrobic podwojne dno, ale wolumen nie klamie...
pozniej zwyczajowo obrazek z liniami s/r , teraz powinna byc cofka 1690 i jak pisalem raczej up up...ale kto go tam wie...tego MB... :mrgreen:

PS jak szukam pracownikow do firmy, to moge tutaj dac ogloszenie? w koncu na fx graja tylko inteligentni ludzie :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

259
Maniak
Maniak

Monti wins confidence vote in lower house
Written by Jamie Coleman
December 6, 2012 at 18:10 GMT

After Berluscon’s party abstains.

PDL party secretary Alfano says will decide in next few days whether to bring down the government.

So a short-term reprieve for the technocratic government.
Odbijamy? Kangur odbija. Ale Edek został sponiewierany że brak na razie chętnych...

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Mighty Baz pisze:
ale po skasowaniu zysku czekam na potwierdzenie up, bo na d1 mamy ruch do 1718, co prawda jest tam troche luzu na dole, szczegolnie ze dla podpuchy udalo sie zrobic podwojne dno, ale wolumen nie klamie...
pozniej zwyczajowo obrazek z liniami s/r , teraz powinna byc cofka 1690 i jak pisalem raczej up up...ale kto go tam wie...tego MB... :mrgreen:
MB jaki wolumen masz na myśli?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

juri_st
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: juri_st »

Stforex pisze:Rynek raczej spodziewa się, że NFP wypadnie dobrze lub lepiej. Rynek nieruchomości się ożywił, spadły liczby odpowiedzialne za bezrobocie. Zjazd bardzo mocny. Szczerze powiedziawszy wygląda mi na to, że trend wzrostowy na EUR się załamał. Mocny pinbar na tygodniowym się rysuje i to w kluczowym miejscu. Szkoda, że nie wytrzymałem z tymi shortami, bo już bym oblewał triumf... 20 pips różnicy :). No cóż, sieć grubasów była głęboka na moją kieszeń...
Pociesze Cię. Nie byłeś sam. Ja wlazłem w shorta z 50% zastawem w piątek i udało mi się go trzymać na minusie do dzisiaj aż zrobiłem hedga oczywiście nie potrzebnie z którego de facto mogłem wyjść ale coś mi nie pozwalało. Za duży lewar zrobiłem i teraz płace za to.

Na edku D1 pokazuje dół chociaż z drugiej strony MN dalej ciśnie do góry (na MN trzeba poczekać do końca roku).
Na W1 trzeba poczekać na zamknięcie świeczki.

Na dzień dzisiejszy EURo się posrał mówiąc brzydko ale koniunktura widać że się poprawia. Niemcy ładnie odbijły do góry. Chiny tak samo ponad kreske się pokazały zobaczymy czy byczki tak szybko pole oddadzą. Za ładnie to szło do góry.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

brother pisze:
MB jaki wolumen masz na myśli?
CME? Comex?
PS jak szukam pracownikow do firmy, to moge tutaj dac ogloszenie? w koncu na fx graja tylko inteligentni ludzie
Dawaj. Ciekawi my są ;).

W każdym razie śmietanka śmietanki tu grasuje :mrgreen:

:564:

EDIT:
Na dzień dzisiejszy EURo się posrał mówiąc brzydko ale koniunktura widać że się poprawia. Niemcy ładnie odbijły do góry. Chiny tak samo ponad kreske się pokazały zobaczymy czy byczki tak szybko pole oddadzą. Za ładnie to szło do góry.
No z tą koniunkturą moim zdaniem to są mieszane wrażenia. Niby źle nie jest, ale co chwilę jakieś zgniłki wypadają z koszyka. Myślę, że teraz trzeba patrzeć po składowych głównych wskaźników makro - PMI wszelkie, PPI, etc.

EURO ma jeszcze jeden problem. Przycięte prognozy PKB to dość poważna sprawa. I to nie jakiegoś podrzędnego wieszcza-analiczyny tylko BC. Na PKB buduje się zadłużenie finansów publicznych. A i bez spowolnienia są z tym problemy. To coś jak wstęp do nowego aktu pod tytułem "Euro się pali i wali a dolar na fali...".

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

Stforex pisze: "Euro się pali i wali a dolar na fali...".
to Ci się zrymowało... :D
to już nie pierwszy raz w bardzo poważnej sprawie jedziesz wierszem aż miło... :564:
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

259
Maniak
Maniak

No proszę, to wracamy wreszcie do jakiegoś normalniejszego świata gdzie o wycenie waluty decyduje ekonomia, a nie kolejne "wielkie" wydarzenia :-)
Masz rację Stforex - z punktu widzenia różnic w ekonomicznych EUR wypada blado przy USD. Draghi "popsuł" humory swoimi ciemnymi projekcjami i możliwością wprowadzenia ujemnej stopy depozytowej (o zgrozo!). Zobaczymy jak rynek to zbilansuje w dłuższym terminie.
Tym bardziej, że jeżeli USA zacznie pokazywać coraz lepsze wyniki to przełoży się to na ogólny risk on na którym dolar będzie tracił wobec wszystkich anty-dolarów, w tym Euro. I niektórzy będą zachodzić w głowę jak to jest, że jak jest dobrze w USA i kiepsko w EZ to Edek idzie w górę zamiast odwrotnie. Tylko uwaga - ja nie piszę o tym co miałoby się wydarzyć w najbliższych dniach.

Coś pomieszałem chyba tygodniowy raport o rejestrach bezrobotnych z raportem ADP o bezrobociu. Ten pierwszy wypadł dobrze, ten drugi gorzej, Co teraz wskazuje na to, że NFP może wcale nie być taki dobry jak wcześniej pisałem. Na szczęście mamy w odwodzie Sandy - już o tym wspominałem, że jak wyjdzie gorzej to winę zrzuci się na huragan :)

Tutaj jest takie pre-NFP w pigułce:
http://www.forexlive.com/blog/2012/12/0 ... numbers-5/

Zwracam uwagę na ostatni akapit :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Zobaczcie histogram volumenu
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Zablokowany