Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: Sildra »

Chodźcie chłopaki, strzelamy! Jak jednemu się uda to koszulkę zrobimy przechodnią raz na tydzień :)

http://www.forexlive.com/blog/2012/12/0 ... test-open/
Jeśli czegoś nie możesz albo Ci się nie chce - obejrzyj to koniecznie.....

Przeczytaj opis zanim zaczniesz:
http://www.youtube.com/watch?v=l6-bGtW83vA

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Dobre. Strzeliłem +111 K ;)
mryko pisze:Oj cieniutko u naszych sąsiadów za zachodnią granicą, robi się coraz gorzej.
Czy mógłbyś rozwinąć? Chyba że to spostrzeżenie dotyczyło poprzednich postów?

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Pewnie o to chodziło:

Czas Wal. Wydarzenie Obecny Prognoza Poprzedni
12:00 EUR Niemiecka Produkcja Przemysłowa (raz w miesiącu) -2.6% -0.5% -1.3%

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

:!:

http://www.forexlive.com/blog/2012/12/0 ... ive.com%29

Mówiłem, że czeka nas jeszcze raz przywitanie z poziomem 105,60 na Ejku i chyba stanie się to dzisiaj. Bronią jeszcze na 106,20, ale powstrzymali palce chyba ze względu na 14:30.

Tak swoją drogą to robiłem dzisiaj rano kreskówki na USD/JPY i wychodzi mi, że zjedziemy tak do 80,70. Chyba, że panowie politycy w Japonii szybko zabiorą się do roboty po wygranych wyborach. Jednak moc zaklętych linii okaże się silniejsza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

FX: Option expiries for today's 1000EST cut,
* Euro-dollar; $1.2900, $1.2975, $1.2980, $1.3000, $1.3010
* Dollar-yen; Y81.50, Y82.00, Y82.25, Y82.30, Y82.50, Y82.65, Y83.00
* Euro-yen; Y107.00
* Cable; $1.6100
* Aussie; $1.0400, $1.0420, $1.0450, $1.0500, $1.0520
* Dollar-Canada; C$0.9920
Jak na czarny piątek przystało, wyniki z Niemiec i UK wypadły na czerwono, pozycje dolarowe się zazieleniły, a euro będzie chyba musiało wywiesić białą flagę. :lol:
US OUTLOOK/OPINION: Citi FX gives some scenarios on how mkts react to payrolls: around consensus (+95k MNI median est) mkts give a pass; sub 60k gain might highlight concerns about the fiscal cliff; stronger than expectations might get the biggest response, eg good for stocks.
No właśnie, zapomniałem, że coś chciałem o Fiscal Cliff napisać. Widzę, że chłopaki z Citi uznali temat fiscal cliff za swoisty analityczny smoking. Pasuje na każdą okazję.
No bo co ogólna amerykańska świadomość chce ugrać na FC? Na mój gust dolar tylko na tym zyska. Z jednej strony zmniejszy się, lub wszyscy będą udawali, że się zmniejszy, emisja długu, a z drugiej strony jest to pretekst do cięć budżetowych, które są potrzebne i korzystne. Wiadomo, że jak trzeba, to trzeba i przeciętny zjadacz hamburgerów powinien to zrozumieć. Tak więc, sufit podniosą o kolejne piętro, oszczędności porobią, nie wydadzą tego, co chcieli wydać, a ameryka nie przekroczy 100% zadłużenia... tak jakby to było takie straszne... Japonia ma 200% i nikt z tego powodu nie płacze. To nie jest wielka niewiadoma, a USA nie stoją pod ścianą...przed plutonem... USA ma do wyboru "więcej pustej kasy" - Austriacy mówią, że dług nie wchodzi w skład podaży pieniądza... ale czasowo zwiększa rotację - albo "nie tak znowu dużo więcej pustej kasy" ;). Niestety problem leży nie w ilości mamony, a w mentalności. Kto ma roztrwonić zyski, ten roztrwoni.. jak mu dasz kredyt, to roztrwoni kredyt. Ktoś kiedyś podrzucił tu świetny kawałek o psychologii oszczędzania. Kto to był?! Przyznać się!
Problem sprowadza się do tego, co robi "biedny" kiedy dostanie podwyżkę? Idzie do Wal-mart czy innego media i kupuje coś... najlepiej na raty. Co robi "bogaty", kiedy dostanie podwyżkę? Oszczędza, inwestuje... dla uproszczenia przyjmijmy, że lokata to też inwestycja... jak by reklamy w bankach sobie tego życzyły :D. Co robi "biedny", kiedy jest kryzys? Bierze kredyty, potem kredyty na spłatę kredytów, a potem kredyty konsolidacyjne, a potem sprzedaje wszystko co ma... w kryzysie ciężko cokolwiek sprzedać, a ceny są wyjątkowo niskie. Co robi "bogaty" kiedy jest kryzys? Kupuje to, co "biedni" sprzedają za półdarmo.
Dlaczego napisałem "bogaty" i "biedny" w cudzysłowie? Dlatego, że uważam, iż bogactwo i ubóstwo, to stan umysłu. Sposób myślenia. Nie zasobność konta. Można odziedziczyć fortunę, czy wygrać w totka, ale mając mentalność "biedaka" raczej się tej sumy nie pomnoży.
BUNDS: Bunds spike higher after ECB Makuch said the majority of ECB governing council said to support rate cut.

Awatar użytkownika
Sildra
Pasjonat
Pasjonat

Przepraszam za dygresję, ale jest taki jeden fajny instrument, który chodzi ostatnio jak w zegarku. To EUR/NOK. Mamy na nim kolejne wybicie z trójkąta, tym razem w dół z korektą-potwierdzeniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie widzę tu dygresji... ;) Cenne spostrzeżenie. Waluty skandynawskie obserwowałem swego czasu... ale za dużo mi się tego namnożyło :lol:

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Co do Niemców to dochodzą do mnie coraz bardziej mieszane raporty: jedne pokazują zdecydowane ożywienie, drugie marazm na horyzoncie...

Ale teraz mamy NFP i to nie byle jakie bo... albo będzie byle jakie, albo, no właśnie:
Payrolls: The risk is all to the upside
Written by Jamie Coleman
December 7, 2012 at 13:07 GMT

The major risk today is for US payrolls to be stronger than expected.
In the aftermath of Hurricane Sandy, the market is primed for a weak report. Reaction to a weak report is likely to be muted, as a result. The risk is that we get a firmer number. The market is not positioned for that outcome.

If we do get a solid report, buying USD/JPY for a quick pop is the play of the day.

EDIT: NFP lepsze od oczekiwań!
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Nov non-farm payrolls +146K vs +85K exp
US November unemployment rate 7.2% vs 7.4% exp
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Jednej rzeczy tylko nie rozumiem: dlaczego spodziewano się gorszego raportu?
Ja np. wiązłem to na bardzo prostą logikę i wyszło mi, że zatrudnienie powinno wzrosnąć... pal licho, że pomieszałem nazwy raportów ale takie proste zestawienie banalnych faktów:
http://forex-nawigator.biz/forum/pogadu ... ml#p536249
Tym bardziej że już w Pażdzierniku było lepiej.

To co zrobiły z tym tęgie głowy?

Zablokowany