BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

green7
Maniak
Maniak

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: green7 »

s_zadora pisze:O różnicach w sposobie realizacji zleceń stop i limit już pisałem. Jeśli wystawia Pan limit, a odpowiednikiem takiego zlecenia u nas jest TP, to czeka Pan na przeciwną ofertę po tej cenie, dlatego poślizgu nie będzie. Nic więcej poza praktyką (np. na GPW) poradzić nie mogę. Jeśli chce Pan poślizgi na TP, to na pewno będzie Pan w stanie napisać prosty automat zapewniający to Panu - o tym też już pisałem.
Wczoraj już nie miałem na to siły: ale dzisiaj nowy dzień ... Haaallooo ! Panie Sebastianie cośik się Pan zagalopował ....

Co Pan mi tu wypisuje ? Że moje 0.01 lota czeka na przeciwną ofertę ? Tak było by gdybym grał na GPW lub ECNie (pomijając fakt, że nie wtedy zlecenie musiało by być większe) Zapomniał Pan, że jesteście MM ??

NIE MA żadnych przeciwnych ofert do mojego zlecenia. Moje zlecenie nie trafia NIGDZIE poza Wasz serwer. Jest tylko i wyłącznie zapisem na dysku Waszego serwera mt4.

Serwer ten otrzymuje ticki od dostawcy i na ich podstawie decyduje co się ze zleceniem dzieje. Czy zostaje nadal otwarte/czy zalicza TP/SL. Ale NIE SĄ wystawiane żadne zlecenia limit: gdzieżby one miały być kierowane ?
Przecież wszystko dzieje się "wirtualnie" w obrębie Waszego serwera: odwoływanie się tu do realnej giełdy, zleceń i mechanizmów na niej działających jest ładnym wytłumaczeniem - ale nie prawdziwym.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
juliasent
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: juliasent »

z tym jednokrotnym spreadem to ma Pan na myśli zlecenie składane po cenie rynkowej, czyli np. kupuję USD/PLN i za chwilę sprzedaję, to płacę spread tylko raz? czy może zlecenie oczekujące?

a odnośnie mojej strategii, to uwielbiam wykresy starsze niż najstarsi górale z BOŚ, niestety MT4 nie pozwala mi takich wczytać, a po drugie, kilkuletnie swapy by mnie wykończyły. Dlatego muszę grać niżej - na H4, H1, a czasem na M15 i M5 - i wtedy chciałabym szybko i tanio uciekać, gdy zbójcerze z London City popchną kurs w niewłaściwym kierunku.
s_zadora pisze:
juliasent pisze:Jak można cokolwiek zarobić na ruchu mniejszym niż 300 pips, jeśli otwarcie to prawie 50 pips, a zamknięcie to samo.
Sprostuję, że u nas spread płaci się tylko raz, przy otwarciu - w odróżnieniu od dwukrotnie płaconej prowizji na platformach ECN lub giełdach - być może stąd pomyłka. Obecnie na PLN spready dzienne zaczynają się u nas od 25 pipsów, a standardowo jest to 30 pipsów. Wieczorem i w nocy rzeczywiście może być szerzej - rozumiem że to miała Pani na myśli pisząc o 50.
A jak na tym zarobić? Niełatwe pytanie (jak na każdym rynku), ale zapraszam na czwartkowe spotkanie m.in. z p. Filipem w warszawskim Sheratonie który jest w tej materii bardziej kompetentny ode mnie. Rzeczywiście średni zysk w pipsach w jego konkursowych transakcjach wynosił około 200 pipsów, ale moim zdaniem warto dodatkowo spojrzeć na wykresy (albo podłączyć jakiś automat do liczenia, w najprostszym przypadku zwykły ATR) i zastanowić się czy do dużo czy to mało...
Oczywiście jeśli nastawia się Pani na strategie skalpingowe, czy interwały poniżej H1 to zgadzam się że zarobić będzie trudniej - pytanie czy nie ma lepszych par do tego?
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy :)

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

green7 pisze:Co Pan mi tu wypisuje ? itd. itd.
Nie rozumiem po co po raz kolejny Pan pisze pytania a potem nie czyta odpowiedzi? Czy ja napisałem że nie jesteśmy MM (drugą stroną dla zleceń klientów)? Czy ja napisałem coś o przekazywaniu zleceń klientów?
Napisałem, że zlecenia limit w naszym serwerze (jak Pan chce go tak nazywać - wirtualnym, choć zapewniam że jest i nie zniknie) są realizowane analogicznie do zleceń z limitem ceny na GPW. Dlatego nie powstają przy ich realizacji poślizgi (czy nie o tym dyskutowaliśmy?). Cytuję aby się nie powtarzać (uprzedzam że już więcej nie będę tego robił w tym temacie - przynajmniej do końca roku :)
s_zadora pisze:Jeśli wystawia Pan limit, a odpowiednikiem takiego zlecenia u nas jest TP, to czeka Pan na przeciwną ofertę po tej cenie, dlatego poślizgu nie będzie.
Tej oferty oczywiście nie daje inny klient naszej platformy, ale to z kim jest zawierana transakcja nie ma przecież znaczenia z punktu widzenia czystej mechaniki realizowania zleceń i faktu zaistnienia lub nie poślizgu (wiem że można dorabiać teorie spiskowe, że ma itd. i to pewnie będzie tematem kolejnego postu, ale proponuję - pozostańmy przy odmiennych zdaniach i tyle). Na GPW też ma Pan animatorów i być może im czasem też zdarza się zdejmować limity, chociaż nie takie mają podstawowe zadanie.
Przepraszam nie potrafię prościej. O tych 5 miejscach w kwotowaniach też już pisałem, że mamy takie źródła choć nie zapewniają płynnej zmiany cen co 0.1. Nie wiem po co cytuje Pan mają odpowiedź i znów zadaje do tego pytanie.
juliasent pisze:z tym jednokrotnym spreadem to ma Pan na myśli zlecenie składane po cenie rynkowej, czyli np. kupuję USD/PLN i za chwilę sprzedaję, to płacę spread tylko raz? czy może zlecenie oczekujące?
Każde zlecenie - czy rynkowe czy oczekujące. Spread płaci Pani raz, można to prosto policzyć porównując ceny otwarcia i zamknięcia.
juliasent pisze:kilkuletnie swapy by mnie wykończyły. Dlatego muszę grać niżej - na H4, H1, a czasem na M15 i M5
A dlaczego zaraz kilkuletnie? :) Wystarczy wejść na H4 / D1 i zmienności w obecnych czasach powinno wystarczyć do pokrycia spreadu z nawiązką. Swapy zresztą mamy jedne z lepszych na naszym rynku, zatem zakładając że raz jest Pani long a zaraz potem short to strata na swapie nie będzie wygórowana. No ale każdy musi wybrać swój rynek i interwał.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Powiem Wam tak. Wielu brokerów z premedytacją nie wypowiada się na forum, właśnie przez takie dyskusje.
Ja nie mówię, że Bossa jest święta, ale akurat to że Pan Sebastian jest na forum, odpisuje szybko i często prowokuje takie dyskusje. Także nie dziwcie się, że to że na wielu wątkach brokerzy się w ogóle nie wypowiadają (a czytają, wiem to od nich). Po prostu nie chcą takich sytuacji.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
juliasent
Stały bywalec
Stały bywalec

a tak w ogóle, to czy mogę sobie ten mikrospreadzik jakoś zapisać dla potomności, aby wiedziała jakie są moje koszty transakcyjne? jakiś skrypt w MQL, który będzie chodził w tle i po otwarciu zlecenia z automatu mi zapisze w pliku txt nr zlecenia oraz spread z chwili zawarcia transakcji?

Bo jestem świeżo po lekturze Tradera doskonałego i chcę kontrolować wszystko, co ma wpływ na moje wyniki :) a koszty transakcyjne czasem mogą być niemałe.
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Kazda sroczka swój ogonek chwali. Jedna twierdzi, że najładniejsze są z czerwonym, druga że z niebieskim. A w sumie chodzi o jedno. To, co jest na początku ogonka.

-- Dodano: śr 05-12-2012, 17:05 --
juliasent pisze:a tak w ogóle, to czy mogę sobie ten mikrospreadzik jakoś zapisać dla potomności, aby wiedziała jakie są moje koszty transakcyjne? jakiś skrypt w MQL, który będzie chodził w tle i po otwarciu zlecenia z automatu mi zapisze w pliku txt nr zlecenia oraz spread z chwili zawarcia transakcji?

Bo jestem świeżo po lekturze Tradera doskonałego i chcę kontrolować wszystko, co ma wpływ na moje wyniki :) a koszty transakcyjne czasem mogą być niemałe.
http://www.google.pl/search?q=spread+indicator

-- Dodano: śr 05-12-2012, 18:51 --

...policzyłem gapy tylko z edka, wyszło średnio z transakcji 2,04 zł straty z tytułu GAP`SOWEGO. Koszt wzrasta średnio do spreadu 2,46 na transakcjach zamkniętych SL z GAP.
Jedyna rada na Bosse, to ukryty SL lub kontrolowany przez swój algorytm oczekujący na zadaną cenę.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
juliasent
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki, ale mnie chodziło o odgłos paszczą :) tj. zapis spreadu W MOMENCIE ZAWARCIA TRANSAKCJI, a nie wykres spreadu czy zapis ciągły do txt. W trakcie dnia mam otwarte 4 MT4 a w każdym kilkanaście wykresów, gdybym miała z każdego wykresu zapisywać spread, to miejsca by mi na dysku zabrakło.

Chyba, że mój ulubiony broker, którego tu tak dzielnie bronię na forum przed reptile mi jakoś pomoże i udostępni jakiś raporcik z kosztów transakcji w panelu klienta na bossafx.pl? Bo skoro mi PITa potrafi wyliczyć, to pewnie i gdzieś moje spready ma w bazie danych.

mike_05 pisze:
juliasent pisze:a tak w ogóle, to czy mogę sobie ten mikrospreadzik jakoś zapisać dla potomności, aby wiedziała jakie są moje koszty transakcyjne? jakiś skrypt w MQL, który będzie chodził w tle i po otwarciu zlecenia z automatu mi zapisze w pliku txt nr zlecenia oraz spread z chwili zawarcia transakcji?

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

mike_05 pisze:Kazda sroczka swój ogonek chwali. Jedna twierdzi, że najładniejsze są z czerwonym, druga że z niebieskim. A w sumie chodzi o jedno. To, co jest na początku ogonka.

-- Dodano: śr 05-12-2012, 17:05 --

-- Dodano: śr 05-12-2012, 18:51 --

...policzyłem gapy tylko z edka, wyszło średnio z transakcji 2,04 zł straty z tytułu GAP`SOWEGO. Koszt wzrasta średnio do spreadu 2,46 na transakcjach zamkniętych SL z GAP.
Jedyna rada na Bosse, to ukryty SL lub kontrolowany przez swój algorytm oczekujący na zadaną cenę.

policz sobie gapy, roznice na spreadch pomnoz razy 300lotow duzych albo i wiecej na miesiac a nastepnie pomnoz raz 12 m-cy to zobaczysz jaka kwota wychodzi.....
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
Marcin30
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Marcin30 »

Panie Sebastianie,
zmieniło się coś ostatnio na platformie iOS. Od 2 dni dziwnie wyglądają wykresy, gdzie widocznych jest tylko kilka świeczek (duży rozmiar). To wynik zmiany systemu czy muszę coś zmienić u Siebie?

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Czy i kiedy będzie można zapoznać się z relacją video z wczorajszej uroczystości? Niestety nie mogłem wziąć udziału w gali a bardzo zależy mi na zapoznaniu się z poglądami przedstawionymi przez zwycięzców...

ODPOWIEDZ