BOSSAFX

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
3
9%
Poza paroma minusami są ok
9
28%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
8
25%

Liczba głosów: 32

zz
Maniak
Maniak

Re: BOSSAFX

Nieprzeczytany post autor: zz »

Yankee pisze:Jest dokladnie tak jak piszecie - poslizgi na sl i tp b

A tutaj z tego co piszecie broker okrada klienta z nadwyzki. FXCM za zblizona praktyke dostal swego czasu duuuza kare od NFA (i to w czasie, w ktorym juz dawno zaprzestal tej praktyki).
Ale tu niestety mamy KNF, ktory prawdopodobnie nie rozumie (albo nie chce rozumiec) o czym jest ta rozmowa...
Jeden z lepszych komentarzy jakie czytałem na Forum.

Pozdrawiam.

PS,jest to optymistyczne ponieważ oznacza że poziom forum się podnosi...

PS raposo żle to interpretujesz... kara, plus wyrównanie strat inwestorom....
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Yankee pisze:Jest dokladnie tak jak piszecie - poslizgi na sl i tp biorac pod uwage prawdopodobienstwo powinny sie zdarzac rownie czesto.
Ok a biorąc pod uwagę typ zlecenia i politykę jego realizacji o której przecież jawnie informujemy? Poślizg na TP w trakcie sesji ma prawdopodobieństwo równe 0.
Yankee pisze:Ponadto na giełdzie kojarzenie zleceń czesto nazywa sie "order-driven", a mt4 dziala zupelnie inaczej. Ze swojego doswiadczenia powiem, ze Sejlsi brokerow czesto nie wiedza jak mt4 dziala - to moze tlumaczyc pokretne odpowiedzi. Ale z tego co pamietam Pan Sebastian zawsze wydawal sie kompetentna osoba, wiec nie wiem do konca skad ta dyskusja...
Ja też nie wiem. Może stąd że manipuluje Pan moimi wypowiedziami? Nigdzie nie napisałem że egzekucja zleceń jest taka sama jak w warsecie, bo to inny system i inny rynek. Napisałem że przyjmując politykę egzekucji w naszej platformie staraliśmy się żeby to działało analogicznie. I tak jest.
Yankee pisze:FXCM za zblizona praktyke dostal swego czasu duuuza kare od NFA
Troszkę niezręcznie mi komentować sprawę której do końca nie znam i jeszcze związaną z działaniami konkurencji, ale z oficjalnych dokumentów NFA jednoznacznie wynika że to również jest manipulacja z Pana strony, chociaż bardzo pojemne znaczeniowo sformułowanie "zbliżoną praktykę" oczywiście nie pozwala zarzucić mi kłamstwa. Dla osób posługujących się angielskim najuczciwiej będzie wskazać źródło (dlaczego Pan tego nie robi, racząc nas samą "interpretacją własną"?):
http://www.nfa.futures.org/basicnet/Cas ... eqnum=2961
Dla osób nie znających tego języka oraz dodatkowo dla Panów Yankee i Raposo pokazuję tylko różnice w obu sprawach:
FXCM jest brokerem STP i obiecywał klientom przekazywać ich zlecenia bezpośrednio do dostawców płynności po cenach które tamci podawali (+ marża, czyli stały markup). Z dokumentów NFA wynika że w przypadku korzystnego dla siebie poślizgu różnicę zatrzymywał, tj. wstrzymywał zlecenie klienta, zawierał transakcję zabezpieczającą z dostawcą płynności po lepszej cenie a dopiero potem realizował zlecenie klienta po cenie gorszej, bo już nieaktualnej. Zatem FXCM wprowadzał wg. NFA swoich klientów w błąd mówiąc że zlecenia są realizowane inaczej niż rzeczywiście były i to było podstawowym powodem nałożenia kary. Nasz KNF w takich sytuacjach robi dokładnie to samo (choć kwoty są dużo niższe - jak dotąd).
My w BossaFX jak wiadomo żadnych zleceń bezpośrednio nie przekazujemy i jasno o tym informujemy (od zawsze) - pomimo że z niezrozumiałych dla mnie powodów niektórzy z Państwa często próbujecie sugerować że jest inaczej. Podobnie przyjęta polityka realizacji zleceń przez nasze biuro jest absolutnie jawna, kilkanaście postów o tym przecież tutaj napisałem bo rozumiem że zapisy par. 43 naszego regulaminu mogą nie być tak dobrze wszystkim znane (nie wszyscy zapewne są naszymi klientami czytającymi regulaminy). Zatem przypadek wprowadzania w błąd absolutnie nie zachodzi - i nie tylko dlatego że grozi za to kara.
Dodatkowo, w zadzwiająco łatwy sposób pominęliście Panowie prosty fakt, że cała sprawa FXCM dotyczyła zleceń typu "Market at Best" (już nawet pomijając model działania brokera). Czy naprawdę nie widzi Pan różnicy ze zleceniem typu limit? Nawet nie znając polityki egzekucji danego brokera (i jego modelu działania)?
I na koniec, jeśli już była mowa o kwotach to warto zauważyć że kara 2 mln została nałożona ze szereg zaniedbań brokera, z których opisana powyżej praktyka była tylko 1 z 5. W żaden sposób nie zmienia to oceny tej praktyki, ale nie ucikajmy od faktów.

Podsumowując - nie mam nic przeciwko wyrażaniu uczciwych opinii czy zastrzeżeń do naszej oferty. "Nie odpowiada mi realizacja zleceń TP w BossaFX" to uczciwa opinia. Ale porównywanie z karygodnymi (i ukaranymi) praktykami polegającymi na wprowadzaniu w błąd nie jest uczciwe i założę się że zrobił Pan to tylko dlatego że wszelka dokumentacja jest dostępna tylko w języku obcym.
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ

zz
Maniak
Maniak

Pan z BOŚ chyba nie zrozumiał tematu...
Kolegom oraz // NFA ,CFTC/// chodzi o to, patrząc ogólnie,że jeżeli zrobią złą analizę zlecenie wchodzi idealnie...
Jeżeli natomiast zrobią dobrą analizę to zaczynają się jakieś dziwne sprawy i problemy z złożeniem zlecenia...

Pozdrawiam.

PS. musimy, my inwestorzy jakoś do przyszłego roku wytrzymać...
Jak wejdzie przez UK do U.E .. CME z USA to wydaje mi się że temat zostanie rozwiązany...
Skupimy się wtedy na traderce ,a nie na bezproduktywnych dyskusjach...
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

Bossa jest Market Makerem wiec daje wszystkim rynek na wlasnych zasadach.. Moga robić markupy, rozszerzać spready, realizować zlecenia z poslizgami i rekwotami.. każdy kto podpisuje umowę zgadza się na warunki jakie oferuje MM i nie powinien mieć pretensji.
Myśle ze pan Sebastian ma rację i nie należy porównywać machlojek FXCM w systemie STP (który już warunkuje zupełnie inny model egzekucji) i modelu market makera jakim jest Bossa.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Panie Expansion, "machlojki" brokera STP staja sie ok, kiedy wykonuje je broker MM?
Dla osób nie znających tego języka oraz dodatkowo dla Panów Yankee i Raposo pokazuję tylko różnice w obu sprawach:
FXCM jest brokerem STP i obiecywał klientom przekazywać ich zlecenia bezpośrednio do dostawców płynności po cenach które tamci podawali (+ marża, czyli stały markup). Z dokumentów NFA wynika że w przypadku korzystnego dla siebie poślizgu różnicę zatrzymywał, tj. wstrzymywał zlecenie klienta, zawierał transakcję zabezpieczającą z dostawcą płynności po lepszej cenie a dopiero potem realizował zlecenie klienta po cenie gorszej, bo już nieaktualnej.
Panie Sebastianie - swietnie oddal Pan istote sprawy, dokladnie o ta kare mi chodzilo.
Jesli dobrze rozumiem zarzuty uczestnikow tego watku (sam okazjonalnie traduje na Bossie i poza duzymi spreadami nie mam do was zastrzezen. Uwazam was za jednego z lepszych polskich brokerow i niestety boli mnie, ze w dzisiejszych warunkach to niekoniecznie oznacza komplement) to robicie de facto prawie to samo co fxcm w przypadku zlecen limit i stop - w przypadku korzystnego dla siebie poslizgu roznice zatrzymujecie dla siebie, a jesli poslizg jest negatywny to przerzucacie to na klienta. Zyskujecie nie w sposob bezposredni jak FXCM (oni od razu ksiegowali zysk), ale posrednio nie ma roznicy - i tu i tu klient traci.

Rozumiem fakt, ze dzialacie zgodnie z regulaminem (FXCM byc moze tez dzialal, ale w USA czesto stawia sie ducha prawa ponad jego litera, u nas jest niestety odwrotnie), ale to nie znaczy, ze my jako klienci nie mozemy wytykac takich nieuczciwych (nawet jesli unormowanych w regulaminie) praktyk. To oczywiscie moja subiektywna ocena bazujaca na postach innych forumowiczow - sam nie doswiadczylem poslizgow w ktorymkolwiek kierunku (nie bardzo mialem kiedy).

-- Dodano: wt 11-12-2012, 23:00 --
s_zadora pisze:i założę się że zrobił Pan to tylko dlatego że wszelka dokumentacja jest dostępna tylko w języku obcym.
No i przegralby Pan zaklad :)
Nie podalem szczegolow z czystego lenistwa - musi Pan przyznac, ze opisanie istoty sprawy (tak jak Pan to zrobil) zajeloby troche czasu :)

Jeszcze raz podkresle, ze nie zycze wam zle i prosze nie traktowac wszelkiej krytyki jako atak, tylko starac sie konstruktywnie rozwiazywac problemy, ktore wytykamy.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

zz pisze: Jeżeli natomiast zrobią dobrą analizę to zaczynają się jakieś dziwne sprawy i problemy z złożeniem zlecenia...
Rozumiem że broker ma szklaną kulę i zna kurs jaki będzie w przyszłości. Bo inaczej nie byłby w stanie określić, że zlecenie które jeszcze nie zostało złożone, jest już tym zleceniem "dobrym".

Pomijam też fakt że szklana kula musi działać naprawdę precyzyjnie. W obrębie jednego pipsa składa się tak wiele zleceń, a mimo to musi wychwycić to jedno...

Expansion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Expansion »

Yankee pisze:Panie Expansion, "machlojki" brokera STP staja sie ok, kiedy wykonuje je broker MM?
Naturalnie że nie. Jednak nie można sądzić brokera MM na takich samych zasadach jak STP/ECN. Są to zupełnie inne modele biznesu. Ja również jako detaliczny inwestor życzyłbym sobie, aby MM był bardziej uczciwy, nie rekwotował itp, itd. Jednak ten model ma w sobie zawsze coś z manipulacji i dobrego MM odróżnia od słabego MM właśnie ten margines i częstość występowania nieporządnych działań. Zestawianie i porównywanie ECN/STP z MM jest IMHO jednak niewłaściwe.

Awatar użytkownika
juliasent
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: juliasent »

Muszę wylać trochę żali jak posiadaczka standardowego pakietu BossaFx (czyli nie VIP).

Patrzę sobie na ofertę szkoleń on-line dla klientów i niedługo argument, iż BossaFx stawia na przewagę edukacyjną a nie cenową (spready, prowizje,...) nad innymi brokerami zaniknie całkowicie, gdyż większość szkoleń tylko dla VIPów jest. Dobrze, że wszystko zawczasu ponagrywałam, gdy szkolenia były dostępne dla wszystkich.

Nie wspomnę o rozbudowywaniu narzędzi wspierających traderów Fx, gdyż ich właściwie nie ma. Był kiedyś konkurs na aplikacje wspierające GPW (powstała BossaTraderPro), a BossaFx to nie ma nic :(
Przegrałam z własnymi słabościami. Koniec z fx, zaczynam nowe życie i jestem zadowolona jak nigdy :)

zz
Maniak
Maniak

Cyb pisze:
zz pisze: Jeżeli natomiast zrobią dobrą analizę to zaczynają się jakieś dziwne sprawy i problemy z złożeniem zlecenia...
Rozumiem że broker ma szklaną kulę i zna kurs jaki będzie w przyszłości. Bo inaczej nie byłby w stanie określić, że zlecenie które jeszcze nie zostało złożone, jest już tym zleceniem "dobrym".

Pomijam też fakt że szklana kula musi działać naprawdę precyzyjnie. W obrębie jednego pipsa składa się tak wiele zleceń, a mimo to musi wychwycić to jedno...
Cyb,jeszcze trochę i pomyślę że nie tylko nie masz pojęcia o traderce ale i programowaniu....,
komu,jak komu,ale Tobie to się naprawdę dziwię...
Yankee,dzięki za wysoki poziom merytoryki,mam pytanie do Ciebie.Chodzi mi o Twoje prywatne zdanie,czy jak w przyszłym roku przez UK wejdzie do Europy CME z USA ,uważasz że to rozwiąże nasze problemy?.//ja uważam że zdecydowanie tak//

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

No to wyjaśnij mi na przykładzie :

Zawieram transakcję z TP 150, SL 80. Jest godzina 15.42. ( zakładamy że zrobiłem dobrą analizę i wejdzie mi TP w piątek o godzinie 11.37 ). Skąd broker ma wiedzieć, w momencie składania tego trejdu, czy ten trejd mi wejdzie na TP czy na SL ? Wytłumacz mi, bo ja tego nie wiem.

ODPOWIEDZ