Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Erykos
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

A więc daytrader nie ma darmowej, refundowanej pomocy zdrowotnej?

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MyOnlySpace »

MyOnlySpace pisze:Mam kilka pytań odnośnie poziomów Fibonacciego a także wachlarza Ganna:
1.Fibo:
a) Współczynnik ten pomaga tylko wyznaczać lokalne poziomy wsparcia i oporu czy tez ma inne zastosowanie??
b) Czemu akurat poziomy 38,2% i 61,8% są najistotniejsze?
c) W chwili kiedy mam trend spadkowy to poziom 0,0% zaznaczamy w najwyższym punkcie na wykresie i "ciągnę" w dół aż poziom 100% będzie w najniższym punkcie a w przypadku trendu wzrostowego odwrotnie?
2.Gann:
a)Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki,reguły w jaki sposób mam nanosić na wykres jego wachlarz. Nie mam pojęcia jak "rozciągać" te linie ;/
b)A może jednak jako początkujący zupełnie dać sobie spokój z jego teorią ?
Przepraszam że dubluje tego posta,dostałem co prawda dwie odpowiedzi ale niestety żadna z nich nie odpowiada na pytania które zadałem. Bardzo proszę o pomoc;)
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Odp. na 1 pytanie
a)można również prognozować zasięg potencjalnego ruchu ceny
b) ciąg fibo: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181 itd.
3/5=0,6
5/8=0,625
8/13=0,615
13/21=0,619
377/610=0,618
610/987=0,618

jeśli dzielisz pewien wyraz ciągu przez wyraz następny to wynik dąży do 0,618 (0,618*100=61,8%)

8/21=0,38
55/144=0,38
144/377=0,38
610/1597=0,38
itd.

widzisz zależność? dlatego są istotne. to tzw. złoty podział odcinka.

c)tak

a co do wachlarza Ganna to nie wiem bo nie używam.
ale pewnie podobnie rozciągasz go na wykresie jak to opisałeś w pytaniu 1.c. dotyczącym poziomów fibo.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

MyOnlySpace pisze:
MyOnlySpace pisze:Mam kilka pytań odnośnie poziomów Fibonacciego a także wachlarza Ganna:
1.Fibo:
a) Współczynnik ten pomaga tylko wyznaczać lokalne poziomy wsparcia i oporu czy tez ma inne zastosowanie??
b) Czemu akurat poziomy 38,2% i 61,8% są najistotniejsze?
c) W chwili kiedy mam trend spadkowy to poziom 0,0% zaznaczamy w najwyższym punkcie na wykresie i "ciągnę" w dół aż poziom 100% będzie w najniższym punkcie a w przypadku trendu wzrostowego odwrotnie?
2.Gann:
a)Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki,reguły w jaki sposób mam nanosić na wykres jego wachlarz. Nie mam pojęcia jak "rozciągać" te linie ;/
b)A może jednak jako początkujący zupełnie dać sobie spokój z jego teorią ?
Przepraszam że dubluje tego posta,dostałem co prawda dwie odpowiedzi ale niestety żadna z nich nie odpowiada na pytania które zadałem. Bardzo proszę o pomoc;)
1.

a) Fibo służy właśnie do wyznaczania wsparć i oporów, ale za jego pomocą można je wyznaczać w przyszłości - nawet "w powietrzu" czyli powyżej maksimum/poniżej minimum historycznego danego instrumentu.

Są to tak zwane projekcje. Tutaj musimy też wejść troszkę w teorię fal. Jeśli masz ochotę poznać to dokładnie sięgnij po "Teorię Fal Elliota" Frosta i Prechtera.
b) Złoty podział:" każdy odcinek można podzielić w taki sposób, że relacja zachodząca między mniejszą i większą częścią jest równa relacji pomiędzy większą częścią a całością. Współczynnik ten wynosi zawsze 0,618"
Stąd też 38,2, bo 100 - 61,8 = 38,2

c)Jak masz trend spadkowy i interesują Cię zniesienia wewnętrzne w tym trendzie - czyli potencjalne opory w korekcie wzrostowej tego trendu, to zaznaczasz Fibo, klikasz na samym szczycie i prowadzisz go na sam dół. 100% wtedy masz na górze, a 0% na dole. Czyli pierwszym oporem dla korekty wzrostowej będzie 38,2% a ostatnim 61,8% (chociaż ja używam 78,6% jako ostatecznej granicy między korektą a nowym impulsem)

Co do strategii bardzo polecam "Strategie inwestycyjne o wysokim prawdopodobieństwie sukcesu" R.Minera. Świetnie i prosto opisuje to wszystko, składając w zgrabną strategię inwestycyjną. Pozycja dla traderów nie dla osób mających zamiar się doktoryzować z Elliota czy Fiob.

Z Gannem Ci nie pomogę, ale odradzałbym ze względu na jakiego skomplikowanie i to, że niewielu traderów go używa.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

MIMI
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MIMI »

Akhh pisze:
MIMI pisze:Witam wszystkich serdecznie!
Jestem nowy, chciałem zapytac: czy W Banku WBK można otworzyć KONTO , żeby zagrać forex. bo mam rachunek osobisty w tym banku, więc wpłaty i wypłaty to praktycznie natychmiast. Na razie mam 1 konto w TMS, ale chciałem dodatkowe konto, czasem można porównac. Dziękuję!

-- Dodano: 23 lis 2012, 11:51 --

Mieszkam w W-wie, Ochota. Ktoś może mi podac adres, tel. B. Dziękuję!

Tutaj masz wątek BZWBK:

http://www.myfxbook.com/forex-broker-spreads
Wielkie dzięki!

Jeśli chcesz porównywać oferty to nie musisz nic zakładać. Tu masz spredy na żywo wielu brokerów:
http://forex-nawigator.biz/forum/dm-bzw ... 20726.html

Uwaga. Niektórzy brokerzy prowizję mają wliczoną w spread, inni nie.

Majka
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Majka »

Dzien dobry,
zaczynam z forexem. Bardzo zalezaloby mi na poszukaniu Mentora, ktory pomoglby mi opanowac ta trudna sztuke.

Zalezaloby mi na kontakcie glosowym, ze wzgledu na szybkosc wymiany informacji. Z przyjemnosci zadzwonie.

Prosze o pomoc :-)

Oto moj email: kosd@poczta.onet.pl

Awatar użytkownika
MyOnlySpace
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MyOnlySpace »

1.

a) Fibo służy właśnie do wyznaczania wsparć i oporów, ale za jego pomocą można je wyznaczać w przyszłości - nawet "w powietrzu" czyli powyżej maksimum/poniżej minimum historycznego danego instrumentu.

Są to tak zwane projekcje. Tutaj musimy też wejść troszkę w teorię fal. Jeśli masz ochotę poznać to dokładnie sięgnij po "Teorię Fal Elliota" Frosta i Prechtera.
b) Złoty podział:" każdy odcinek można podzielić w taki sposób, że relacja zachodząca między mniejszą i większą częścią jest równa relacji pomiędzy większą częścią a całością. Współczynnik ten wynosi zawsze 0,618"
Stąd też 38,2, bo 100 - 61,8 = 38,2

c)Jak masz trend spadkowy i interesują Cię zniesienia wewnętrzne w tym trendzie - czyli potencjalne opory w korekcie wzrostowej tego trendu, to zaznaczasz Fibo, klikasz na samym szczycie i prowadzisz go na sam dół. 100% wtedy masz na górze, a 0% na dole. Czyli pierwszym oporem dla korekty wzrostowej będzie 38,2% a ostatnim 61,8% (chociaż ja używam 78,6% jako ostatecznej granicy między korektą a nowym impulsem)

Co do strategii bardzo polecam "Strategie inwestycyjne o wysokim prawdopodobieństwie sukcesu" R.Minera. Świetnie i prosto opisuje to wszystko, składając w zgrabną strategię inwestycyjną. Pozycja dla traderów nie dla osób mających zamiar się doktoryzować z Elliota czy Fiob.

Z Gannem Ci nie pomogę, ale odradzałbym ze względu na jakiego skomplikowanie i to, że niewielu traderów go używa.

Teoretycznie myślę że zrozumiałem o co chodzi z tymi zniesieniami Fibo tylko teraz jak je interpretować na wykresie?? Np. jeżeli cena zbliża się do poziomu 38,2 lub 61,8 to istnieje prawdopodobieństwo że właśnie na tym miejscu się zatrzyma i "odwróci"?? Jeżeli powiedzmy przekroczy poziom 61,8 to całkiem prawdopodobne że to nie korekta tylko nowy impuls??

Fibo dotyczy tylko korekty??
Wszystko jest trudne zanim stanie się proste.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Majka pisze:Teoretycznie myślę że zrozumiałem o co chodzi z tymi zniesieniami Fibo tylko teraz jak je interpretować na wykresie?? Np. jeżeli cena zbliża się do poziomu 38,2 lub 61,8 to istnieje prawdopodobieństwo że właśnie na tym miejscu się zatrzyma i "odwróci"?? Jeżeli powiedzmy przekroczy poziom 61,8 to całkiem prawdopodobne że to nie korekta tylko nowy impuls??

Fibo dotyczy tylko korekty??
Zniesienia wewnętrzne Fibo są właśnie do korekt. Bo robisz zniesienie wewnątrz jakiegoś ruchu.
Natomiast są również zniesienia zewnętrzne czyli powyżej 100% - one wyznaczają potencjalne cele ruchu.
Są jeszcze projekcje czyli odkładanie długości jakiegoś ruchu od innego punktu.

Teraz połączmy wszystko w całość.

Wyobraźmy sobie ruch spadkowy. Zaczyna się korekta wzrostowa. Mierzymy sobie zniesienie wewnętrzne mając 0 na samym dole - 100% na początku ruchu.
Zniesienia wewnętrzne mówią nam o potencjalnych punktach oporu czyli jednocześnie zakończeniu korekty.

Doszło do 38,2% i zaczyna spadać.

Uznajemy, że to koniec i otwieramy shorty. Wykorzystaliśmy zniesienia wewnętrzne.

Teraz interesuje nas gdzie może dotrzeć cena. Stosujemy zniesienie zewnętrzne. Tym razem 0 jest na górze - 100% na dole a wartości powyżej 100% - jeszcze niżej wyznaczając nam potencjalne cele np 162% - mamy więc wyznaczony cel - 1 opór z Fibo.

Kolejną metodę czyli projekcję zastosujemy również do prognozy zasięgu. 0 na górze 100na dole. Łapiemy Fibo i odkładamy od szczytu korekty wzrostowej. I tutaj 100% długości spadku będzie naszym celem.

Powiedzmy, ze 100% z projekcji pokrywa nam się ze 162% zniesienia zewnętrznego. W takim razie mamy wzmocniony poziom.

Generalnie Fibo stosuje się w celu szukania złożenia kilku ważnych poziomów z różnych technik + tradycyjne opory/wsparcia, linie trendu. To wszystko daje nam potencjalne, wzmocnione poziomy wsparć/oporów./

Zawsze trzeba pamiętać o obserwacji ceny po dojściu do poziomu. Schodzimy na niższy Time Frame i patrzymy. Cena odbija, tworzy się formacja świadcząca o końcu trendu - możemy rozważać pozycję. Przebija z impetem, leci dalej - ratuje nas to od błędnej pozycji i SL.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Gadryiel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gadryiel »

Szukam jakiegoś ułatwienia otwierania pozycji do MT4.
Konkretnie chodzi mi o jakiś dodatek, gdzie jednym kliknięciem będę mógł otworzyć pozycje z automatycznie ustawionym (wcześniej zapisanym) SL.

Jak by było to do wersji na kom. to było by cudnie:)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Gadryiel pisze:Szukam jakiegoś ułatwienia otwierania pozycji do MT4.
Konkretnie chodzi mi o jakiś dodatek, gdzie jednym kliknięciem będę mógł otworzyć pozycje z automatycznie ustawionym (wcześniej zapisanym) SL.

Jak by było to do wersji na kom. to było by cudnie:)

Proszę http://pl.luktom.biz/Page/46/luktom-visual-order-editor

ODPOWIEDZ