Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Re: Ichimoku

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

AUDNZD D1

ZA:
- cena znajduje się na linii Tenkan, poprzednia świeca już odrzuciła tą linię
- jesteśmy na linii Span B
- podwójne dno i wsparcie
- Kijun i Tenkan są od siebie oddalone

PRZECIW:
-odbicie od chmury na W1
-w przypadku gry na wybicie ostatniego szczytu mamy słabe RR w stosunku do najbliższego oporu

Czy warto tu zagrać i kiedy - po przebiciu ostatniego szczytu czy może na otwarciu najbliższej świecy? W przypadku gry na otwarcie nowej świecy mamy RR 2:1 (SL na Kijun, TP na oporze).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

Swietny sygnal
leszczu pisze:ZA:
- cena znajduje się na linii Tenkan, poprzednia świeca już odrzuciła tą linię
- jesteśmy na linii Span B
- podwójne dno i wsparcie
- Kijun i Tenkan są od siebie oddalone
Zobaczymy gdzie znajdzie sie cena po otwarciu rynku. Na W1 jestesmy dokladnie na lini kijun, a do chmury jeszcze daleko, natomiast na H4 mamy tez swietna mozliwosc na odbicie sie ceny od duzej wzrostowej chmury. Chwilke bym poczekal z otwarciem, przynajmniej by zobaczyc gdzie otwiera sie cena a jescze lepiej, gdzie zamyka sie pierwsza swieca H4, wtedy bedzie wszystko o wiele jasniejsze. Potem jak juz ruszy to odrobimy "stracone" na czekaniu pipsy.
SL - wszystko jest w miare blisko zamkniecie sie swiecy w chmurze daje nam sygnal na wyjscie, innym dobrym sygnalem bedzie przebicie wsparcia na okraglej cenie1.27000 (widze ze masz wsparcie zaznaczone na tym samym poziomie.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Mam nadzieję, że nikt nie ma nic przeciwko, że tak tutaj tutaj spamuję :twisted:

AUDCHF - D1 - LONG

ZA:
-wsparcie (okrągły poziom)
-okolice linii Kijun

PRZECIW:
-opór
-poniżej Kijun na H4

Potencjalne wejście to wyjście z chmury na H4 czy jednak za słabe RR?
Jak to widzicie?

USDCHF - H4- LONG

ZA:
-potrójne wsparcie: poziom 9450, Kijun, Span A

Potencjalne wejście po przebiciu Kijun przez Tenkan przy możliwie jak najmniejszej odległości Span A od wsparcia?
TP około 9550?

AUDUSD - D1 - LONG
ZA:
-wsparcie, odbicie od chmury, odbicie od Kijun

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

leszczu pisze:Czy możemy w tym przypadku mówić o sygnale 3 linii - Tenkan nad Kijun, Kijun nad Span A.
I czy w ogóle opłacało się wchodzić w tą pozycję mając na uwadze 2 opory przed nami?
Gdzie można by tu ustawić SL?
Niestety praca na duzych TF ma to do siebie ze wejscia i sygnaly mozemy przedyskutowac dopiero po dniach wielu, oto sygnal zapodany przez leszcza na gbpjpy, i jak ladnie mozna bylo na tym zarobic.

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

W którym miejscu powinien być ustawiony sl wg. strategii, pod Span A ? Jeśli tak to r:r wynosi tylko coś koło 2/2,5, co nie jest nie wiadomo jakim wyczynem, ale oczywiście jest warte zainteresowania i działania.
@Greg, długo już siedzisz w ichimoku, więc mam pytanie co do obecnej sytuacji na edku na H4.
Czy fakt odbicia ceny od chmury, przecięcia Kijun sen oraz ostatecznie zamknięcia się świeczki h4 5 pips nad tekan sen jest równoznaczne z sygnałem kupna ?
Czy perspektywa na d1 czyli span B nad nami jako opór powinna nas skłonić do niezawierania takiej transakcji ?

yot1
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: yot1 »

Wejście na wybiciu z kumo, chinkou span wzrostowy, w perspektywie wzrostowa chmura, tenkan nad kijun sen i ... czekamy na kase :-)

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Greg68E pisze:
leszczu pisze:Czy możemy w tym przypadku mówić o sygnale 3 linii - Tenkan nad Kijun, Kijun nad Span A.
I czy w ogóle opłacało się wchodzić w tą pozycję mając na uwadze 2 opory przed nami?
Tak mozna powiedziec ze mamy tu sygnal trzech lini, choc dla mnie pierwszym sygnalem byloby wyjscie z chmury, u mnie wyglada to troszeczke inaczej, czyli pierwszy sygnal buy na zamknieciu sie swiecy wychodzacej z chmury, mamy tam tez potwierdzenie lini cienia ceny chikou. Dokupowac na plusie mozna bylo na sygnale powstalym na 4H.

Czy ktos dotrzymal ta pozycje tak dlugo? wyjscie po przecieciu lini kijun.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Greg68E - jakie jest Twoje zdanie na temat ichimoku i grze na niskich TF, takich jak np. m1. Nie mam jeszcze Twojego ebooka ale zastanawia mnie czy Twoja strategia jest przydatna do skalpu czy bardziej nadaje się do gry takiej jak pokazujesz czyli H1-H4??

Awatar użytkownika
Adam
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Adam »

Greg68E pisze:
Greg68E pisze:
Tak mozna powiedziec ze mamy tu sygnal trzech lini, choc dla mnie pierwszym sygnalem byloby wyjscie z chmury, u mnie wyglada to troszeczke inaczej, czyli pierwszy sygnal buy na zamknieciu sie swiecy wychodzacej z chmury, mamy tam tez potwierdzenie lini cienia ceny chikou. Dokupowac na plusie mozna bylo na sygnale powstalym na 4H.

Czy ktos dotrzymal ta pozycje tak dlugo? wyjscie po przecieciu lini kijun.
Dokładnie tak screen z mojego wejścia z 13.11 wszedłem na podstawie ichi na tym właśnie poziomie. Do wyznaczenia tp nie używam ichimoku tylko APF moje tp było trochę wcześniej. A co do trzymania pozycji jeżeli Twój system pokazuje Ci że tutaj jest wyjście to dlaczego masz nie dotrwać do tego poziomu? Jeżeli masz sprawdzony, zyskowny system to musisz działać w zgodzie z nim inaczej polegniesz.Inną sprawą jest psychologia o którą prawdopodobnie pytasz. tutaj nikt Ci nie pomoże i nie nauczy Cię odpowiednich zachowań Nie ma szkolenia które pomoże.Swoje psyche musisz ukształtować sam.Mysle że psyche to najważniejsza część tradingu dobre opanowanie techniki to 40% sukcesu 60% to psychologia.
„chcący szuka sposobu, nie chcący szuka powodu"
Dla kogoś, kto nie wie, do jakiego portu zmierza, każdy wiatr jest niepomyślny
- Seneka

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

pawelklos pisze:Greg68E - jakie jest Twoje zdanie na temat ichimoku i grze na niskich TF, takich jak np. m1. Nie mam jeszcze Twojego ebooka ale zastanawia mnie czy Twoja strategia jest przydatna do skalpu czy bardziej nadaje się do gry takiej jak pokazujesz czyli H1-H4??

Kamil Oziemczuk w swojej ksiazce o Ichimoku pisze ze spekulacja na niskich interwalach jest jak najbardziej dozwolona ale pod jednym warunkiem, tylko i wylacznie w zgodzie z H4

mam ebooka od Grega, przeczytalem uwaznie i stosuje jego zasady na H4
a co do niskich interwalow to na pewno czesc wejsc jakie opisal Greg nie bedzie dzialac na niskich interwalach a jesli juz to losowo ze statystyka przeciw nam, pozostaja takie sygnaly jak

wyjscie z chmury z potwierdzeniem Chinkou span
przeciecie ceny przez Kijun sen + potwierdzenie Chinkou span
oraz silny sygnal przeciecia Tenkan sen z Kijun sen

Konkluzja - jezeli cena robi takie cos to nie pomoze zaden system nawet tak rewelacyjny jak ichi

Obrazek

PS. Ichi na H4 lub wyzej zachowuje sie bardzo technicznie

Obrazek

ODPOWIEDZ